(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is bekend dat Nederlandse wiet entrepreneurs tegenwoordig graag in België werken. De heksenjacht van de Nederlandse autoriteiten op alles wat naar wiet riekt is daar debet aan. Maar ook bij de buren is het niet altijd alleen maar feest, vraag dat anders maar aan deze 49-jarige landgenoot als die over anderhalf jaar weer uit de gevangenis komt, nadat ie met 38 kilo kraakverse wiet was geklist…

 

600 wietplanten, 38 kilo oogst

De Vlaamse nieuwsmedia dopen onze landgenoot al om tot ‘cannabisboer’, maar als wij de details lezen over zijn zaak denken we toch eerder aan een ander begrip: katvanger.

Feit is hoe dan ook dat de Nederlander deze week voor de strafrechter in Tongeren stond, waar hij zich mocht proberen te verdedigen tegen een aanklacht die er niet om liegt: het exploiteren van een wiethok met 600 planten plus een heterdaadje met 38 kilo verse oogst daarvan.

Je suis Ferry Bouwman

De toch niet bepaald klein te noemen wietplantage had de boel overgenomen in een woning aan de Steenweg in Heers, een dorp in Belgisch Limburg op een goeie 20 kilometer van Maastricht. Een gebied waar de Nederlanders – Hallo Ferry Bouwman! – al enige jaren graag ‘drugs’ produceren.

In het geval van onze ongelukkige hoofdpersoon dus wiet en dat deed hij samen met een 37-jarige Syriër uit Brussel. Zeg dus maar niet meer dat die mensen niet willen integreren in onze samenleving.

Hoe dan ook, net op het moment dat de politie het Heerse huis wilde doorzoeken, tufte de Nederlander a.k.a. de cannabisboer a.k.a. de katvanger weg met zijn bestelbusje. Heel ver kwam hij niet, want de flikken reden hem uiteraard direct klem. En met reden, want in het busje zes zakken vol met net geoogste wiet, 38 kilo in totaal!

Cannabisboer of katvanger… de straffen in België voor productie en handel zijn sowieso niet voor de poes…

Onderknuppels

Dan even waarom wij een katvanger vermoeden. Behalve de wiet vond de politie namelijk ook ‘een gebruikersportie heroïne’ op onze landgenoot. Tegen de politie vertelde de Nederlander verder dat ie 2000 euro zou vangen voor de oogst van de plantage als hij die bij ‘zijn opdrachtgevers’ zou afleveren. Nou ja, we weten nu dat dit faliekant mislukt is.

Heroïne en een (relatief) klein geldbedrag voor de hele oogst… nee dan heb je het niet over de grote baas. Maar die ontspring meestal de dans voor de rechter wel, het zijn vrijwel altijd de kleinere onderknuppels die in de kraag worden gevat.

Celstraf en geldboete(s)

Neemt niet weg dat die kleine schakeltjes in de cannabisketen zeker in België een flinke muilpeer kunnen krijgen van justitie. In dit geval een celstraf van 15 maanden plus een geldboete van 8000 euro. De Brusselse Syriër krijgt zelfs 24 maanden gevangenis, omdat hij ‘al gekend is voor drugsfeiten in Kortrijk’.

Oh ja, gezamenlijk mogen deze cannabisboeren ook nog eens 14.257 euro aftikken aan stroomboer Fluvius, al zegt een katachtig stemmetje in ons hoofd ons dat ze daar nog heel lang op hun centjes kunnen gaan zitten wachten…

[openingsfoto:  Amanda TQ/Shutterstock]
(advertenties)