(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Lieve Muna, ik gebruik voor mijn planten 10-liter potten met biologische aarde en voeding wat erg goed gaat onder 400 Watt. Nu wil ik graag 5 planten tegelijk kweken, maar dat neemt met al die potten zoveel ruimte in beslag. Kan ik ook meerdere planten per pot zetten, of is dat niet verstandig? Hoeveel planten is gelijk aan een vierkante meter? Groetjes, Danny

Hoi Danny, je bent lekker bezig in je 10-liter potten! Een mooie grote pot met aarde maakt je kweek een stukje makkelijker, de aarde buffert goed in een grote pot, de wortels krijgen lekker de ruimte en drogen ook niet snel uit. potjesIdeaal dus, alleen hoe groter de pot, hoe meer ruimte die natuurlijk inneemt. Een makkelijke tip is om voor vierkante potten te gaan, er passen namelijk wel 9 vierkante 12-liter potten op een vierkante meter.

Meerdere planten in 1 pot?

Natuurlijk kun je meerdere planten in een pot zetten. Er zijn kwekers die veel planten in een sea of green opstelling in een grote bak met aarde laten groeien, maar let op want er zijn zowel voor- als nadelen aan een gezamenlijke bak met aarde. Persoonlijk zou ik het je niet aanraden, wietplanten die met elkaar in een pot staan gaan met elkaar concurreren om het licht en zullen extra gaan strekken. Wanneer je jouw 10-literpotten gaat gebruiken voor twee planten, kun je nog beter twee kleinere 5-liter potten gebruiken, wanneer je een grote bak met aarde gebruikt voor al je planten, zitten er wel wat voordelen aan, ik zal ze je vertellen.

speescees

SpeesCees (bekend van No Mercy Seeds) is een grote aanhanger van het 12/12 systeem waarbij zaadplanten samen in een grote bak aarde staan en meteen op 12/12 gezet worden om zo snel mogelijk te bloeien.

Het grote voordeel van 1 hele grote bak met aarde voor alle planten, is dat iedere plant hierin meer wortelruimte heeft en dat het bodemleven beter wordt in zo’n grote bak met aarde. Zeker wanneer je er goede bacteriën en mycorrhiza schimmels aan toevoegt.

Maar er zijn ook nadelen, zoals inderdaad de concurrentie van de planten boven de grond. Of wat dacht je van een gevalletje wortelrot? Wanneer 1 plant daar last van krijgt, zijn de rest van de dames ook de sjaak. Wanneer je uit regulier zaad kweekt zou ik er al helemaal niet aan beginnen, de dode wortels van een eventueel mannetje blijven in de bak zitten en gaan dan gegarandeerd rotten.

Hoeveel planten is een vierkante meter?

SOG

Voor de ruimtebesparing hoef je het eigenlijk niet te doen, en dat brengt me bij jouw tweede vraag; hoeveel planten gaan er op een vierkante meter? Dit is uiteraard helemaal afhankelijk van het formaat van je potten. Je kunt er zoveel op een meter zetten als je wilt, maar ik denk dat 9 planten in 12-liter potten een uitstekend aantal is. Eventueel kun je ook voor een echte sea of green gaan en vierkante meter vol zetten met 25 7-literpotten. Het is eigenlijk maar net wat je wil. Het voordeel aan een groter aantal planten per meter is natuurlijk het verkorten van de cyclus en vergroten van je totale opbrengst. Je kunt de groeifase dan bijna helemaal overslaan en meteen gaan bloeien, veel kleine planten leveren over het algemeen meer op dan 1 grote.

Liefs, Muna

(advertenties)