(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoeveel THC of CBD neemt je lichaam eigenlijk daadwerkelijk op wanneer je wietolie gebruikt? • Waar recreatieve wiet legaal is, daalt het gebruik van recept-medicijnen. De vraag is dus: is niet al het cannabisgebruik medicinaal? • Diabetes behandelen en voorkomen met cannabis • Studie toont aan dat er weinig kennis is bij artsen én patiënten over de juiste dosering van THC-producten • De invloed van enkele onbekendere cannabinoïden – CBN, CBG en THCV – op het menselijke welzijn.

Medicinale cannabis die je oraal toedient doorloopt een complex proces voordat het uiteindelijk wordt opgenomen in de bloedbaan. Dit noemt men ook wel ‘biologische beschikbaarheid’. Dit geldt voor eet- en drinkwaren verrijkt met wiet, maar ook voor wietolie die je onder de tong druppelt. De hoeveelheid die uiteindelijk het bloed bereikt is relatief klein.

Voor recreatieve consumenten maakt dit niet zoveel uit. Die gebruiken vaak grotere hoeveelheden werkzame stoffen om high of stoned te worden. Voor medicinale consumenten is biologische beschikbaarheid wel belangrijk. Want hoe hoger de biobeschikbaarheid van het product, hoe nauwkeuriger de dosering en hoe minder je nodig hebt voor het beoogde resultaat. Lees HIER verder

 

Tot op heden wordt legale cannabis voor volwassenen op twee manieren ingedeeld: medicinaal of recreatief. Er is echter misschien een derde categorie, eentje waarin cannabis deel uitmaakt van een uitgekiende wellness strategie. Deze zou wellicht leiden tot toenemende consumptie van medische cannabis, maar tegelijkertijd ook het gebruik van receptgeneesmiddelen terugdringen!

Recent onderzoek toont namelijk een daling aan van het gebruik van receptgeneesmiddelen in staten die cannabis voor volwassenen (adult-use) hebben gelegaliseerd. Als een handige bonus is deze recreatieve cannabis over het algemeen gemakkelijker en breder verkrijgbaar dan medicinale wiet. Lees HIER verder

Cannabis verdampen, eten of roken kan leiden tot – wellicht ongewenste – eetbuien. Dan kun je een berg chips en repen chocolade wegwerken, maar dat is natuurlijk niet goed voor je lijf. Te veel suiker kan namelijk diabetes veroorzaken. Echter;  het blijkt dat wiet ook een positieve uitwerking op je bloedsuiker kan hebben.

Ontdek vijf voordelen van cannabis bij de behandeling en preventie van diabetes:

  1. Preventie
  2. Verlaagt de insulineresistentie
  3. Helpt zwaarlijvigheid voorkomen
  4. Kan wellicht door diabetes veroorzaakte neuropathie behandelen
  5. Kan wellicht diabetische retinopathie behandelen

Lees HIER verder

Onderzoekers van het Schaeffer Center aan de University of Southern California (USC) hebben vastgesteld dat er enorm veel verschillen bestaan in de THC-potentie van cannabis die patiënten verkiezen voor medische doseringen. Met hun studie hopen de Amerikanen dan ook op meer discussies tussen leveranciers en patiënten over de dosering bij medicinaal gebruik van cannabis.

“Hoewel de medicinale cannabismarkt niet nieuw is, bestaat er relatief weinig research over het koopgedrag van patiënten”, stelt Alexandra Kritikos van de Californische universiteit. “Helaas suggereert onze analyse dat patiënten wellicht niet consistent begeleid worden door artsen en apothekers. En dat er bij veel ziektes een gebrek lijkt te zijn aan duidelijke klinische data over gepaste doseringen.” Lees HIER verder

Maar liefst 75% van de mensen overweegt om cannabis te gebruiken voor gezondheids- en welzijnsdoeleinden, zo blijkt uit een recente enquete in de VS onder tweeduizend volwassenen. Maar hoe zetten we wiet voor wellness in, is dan de vraag?

De meesten van ons zijn bekend met THC en CBD, maar we weten veel minder over de rol die de minder bekende cannabinoïden kunnen spelen als het gaat om ons welzijn. Tijd dus om deze oeroude plant met een frisse blik te bekijken en aandacht te schenken aan o.a. CBG, CBN en THCV.

Meer specifiek: hoe is cannabis in staat om ons endocannabinoïde systeem te ondersteunen? En zou het endocannabinoïde systeem het antwoord zijn als het gaat om het ondersteunen van ons welzijn? Alle antwoorden vind je HIER

Praat, vraag en discussieer op Mediwietforum.nl

Nog veel meer zo niet alles over medicinale cannabis lezen? Wil je zelf praten over medicinale cannabis, je eigen medicijn kweken, iets met anderen delen of een vraag droppen? Meld je dan aan voor het bijbehorende Mediwietforum. Ruim drieduizend mensen gingen je reeds voor!

[Openingsfoto: Gleti, Shutterstock. Voor credits alle overige afbeeldingen zie Mediwietsite.nl]
(advertentie)