(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Bij wiet denk je wellicht eerder aan een vreetkick dan aan een hulpmiddel om gewicht te verliezen, maar toch blijkt cannabis in staat om je te helpen afvallen • Wietolie met THC is behalve een psychoactief middel ook een medicinale topper • Patiënten zelf melden dat cannabis verlichting biedt bij tientallen aandoeningen, zo blijkt uit Amerikaanse studies • Het effect van wiet wordt beïnvloed door cannabigerol (CBG), de niet-psychoactieve stamcelcannabinoïde die verantwoordelijk is voor de aanmaak van andere cannabinoïden • Vijf manieren om met mediwiet chronische pijn  te bestrijden – en een joint roken staat er niet bij.

Cannabisgebruik kan het hongermechanisme stimuleren. Receptoren in onze hersenen kunnen door cannabis worden geactiveerd en maken ons vervolgens hongerig. Hoewel het stoner-stereotype effect dat men ook wel ‘vreetkick’ noemt waar is, betekent het nog niet dat het betrekking heeft op ons dagelijkse eetpatroon, de inname van vetten en eiwitten, en het eventuele aankomen of afvallen van enkele kilo’s per week.

Er zijn namelijk ook wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat cannabis niet leidt tot gewichtstoename, maar juist kan helpen bij gewichtsverlies. Lees er HIER verder over!

Tetrahydrocannabinol ofwel THC is een psychoactieve stof die voorkomt in de wietplant. Het is verantwoordelijk voor het high/stoned-gevoel dat ontstaat krijgt na het gebruik van cannabis. THC heeft echter een vergelijkbare chemische samenstelling als cannabidiol (CBD). CBD is dan wel weer in staat om een deel van de psychoactieve effecten van THC af te zwakken.

Naast de recreatieve uitwerking, kent de bekendste cannabinoïde THC verschillende gezondheidsvoordelen. THC heeft bijvoorbeeld aangetoond dat het kan helpen bij de behandeling van aandoeningen zoals PTSS, depressie, eetstoornissen en epilepsie. Hierom kiezen steeds ook meer mensen voor het gebruik van THC-olie als medicijn. Lees HIER verder

Gebruikmakend van nieuwe mobiele applicatie technologieën, stellen onderzoekers van de University of New Mexico onomwonden vast dat medicinale cannabis directe symptoomverlichting biedt bij tientallen ziektes en hun symptomen. En dat met minimale negatieve bijwerkingen, zo blijkt uit 2 studies.

In de eerste studie rapporteerden gebruikers 27 verschillende gezondheidsaandoeningen met symptomen die varieerden van convulsies tot depressie. Ze meldden een gemiddelde symptoomvermindering van bijna 4 punten op een schaal van 1 tot 10 na de consumptie van cannabis in de verschillende vormen.

De tweede studie richtte zich specifiek op het gebruik van de onbewerkte natuurlijke cannabisbloem voor de behandeling van slapeloosheid. Dit werd vergeleken met de mate van effectiviteit die varieerde op basis van de kenmerken van de cannabissoort en gebruiksmethoden. Lees HIER verder

Alle indica’s bevatten naast hoge THC-waarden ook redelijke CBG-waarden. Cannabigerol (CBG) is de niet-psychoactieve stamcelcannabinoïde die verantwoordelijk is voor de aanmaak van de andere cannabinoïden, door middel van omzetting. Bijna alle cannabinoïden ontstaan in de plant vanuit CBG-A (cannabigerolzuur).

CBG heeft naast naast de CB1 en CB2 receptorfunctie, ook andere receptorfuncties. Het is niet alleen de receptorfunctie maar ook de synergie of samenwerking (het entourage effect) tussen terpenen en cannabinoïden die voor een kalmerend effect zorgen. Vandaag zullen we echter specifiek de werking van CBG en de interactie met THC beschrijven. Zoals aangegeven heeft CBG buiten de CB1 en CB2 receptoren, een effect op nog meer receptoren. Lees HIER verder

Cannabis wordt al eeuwen gebruikt tegen allerlei kwaaltjes, zoals pijn. Tegenwoordig weten we door wetenschappelijk onderzoek dat bepaalde stoffen in wiet sterke pijnstillers zijn. Hierdoor wordt de plant steeds vaker gebruikt als veilig alternatief voor schadelijke pijnmedicatie.

Een joint kan weliswaar bijdragen aan verlichting van pijn, maar is niet de meest effectieve en veilige manier om mediwiet te gebruiken. De volgende vijf methoden zijn – al dan niet in combinatie met elkaar – effectief en bovendien veilig te gebruiken tegen (chronische) pijn:

  1. Vaporizen / verdampen
  2. Eten
  3. Wietcrème smeren tegen pijn
  4. Wietolie met THC
  5. CBD-olie tegen pijn?

Lees HIER verder

Praat, vraag en discussieer op Mediwietforum.nl

Nog veel meer zo niet alles over medicinale cannabis lezen? Wil je zelf praten over medicinale cannabis, je eigen medicijn kweken, iets met anderen delen of een vraag droppen? Meld je dan aan voor het bijbehorende Mediwietforum. Ruim drieduizend mensen gingen je reeds voor!

[Openingsfoto: KAMONRAT, Shutterstock. Voor credits alle overige afbeeldingen zie Mediwietsite.nl]
(advertentie)