(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Bij het maken van wietolie gaan terpenen al snel verloren. Dat is jammer, want de geurstoffen zijn erg belangrijke elementen voor de effectiviteit van je product, en sturen zelfs het specifieke medicinale effect van een wietsoort. Voeg daarom eens achteraf (extra) terpenen toe aan je wietolie en maak deze effectiever tegen jouw aandoening.

Medicinale wiet

Als het gaat over de medicinale werking van cannabis hebben we het al snel over cannabinoïden. Daarvan zijn er inmiddels meer dan honderd bekend, waarvan de bekendste twee THC en CBD zijn. Deze stoffen hebben een bepaald effect op de receptoren van ons endocannabinoïde-systeem (ECS). Het feit dat dit ECS diverse processen in ons lijf reguleert maakt cannabis een zeer veelzijdig medicijn – dat tegen verschillende ziekten werkzaam blijkt.

Toch heeft niet elke wietsoort hetzelfde (medicinale) effect. De ene soort is opwekkend en daarom beter geschikt tegen depressies, terwijl je van een andere wietsoort kalmeert en slaperig wordt. Daar zit een depressief persoon minder op te wachten, maar kan iemand met pijn of kanker misschien meer aan hebben.

Terpenen

Dit specifieke effect van een strain wordt mogelijk gemaakt door THC en CBD, maar principieel gestuurd door de aromatische stoffen in wiet: terpenen. Plantaardige geurstoffen die naast wiet ook in fruit, bloemen en andere geurige planten en kruiden voorkomen.

Met behulp van cannabinoïden, zijn terpenen er in diverse samenstellingen – terpeenprofielen – toe in staat verschillende medicinale effecten in het menselijk lichaam teweeg te brengen. Zo zijn er bijvoorbeeld terpenen (en specifieke profielen van wietsoorten) die goed werkzaam zijn tegen angst en depressies; en anderen die weer effectiever zijn bij ontsteking(-spijn).

Deze stoffen zijn dus essentieel voor het medicinale effect van een cannabisproduct zoals wietolie

Welke wietsoort het beste past bij een ziektebeeld wordt ook door die terpeenprofielen bepaald. Bekende terpenen zijn onder meer myrceen (verantwoordelijk voor kalmerend en pijnstillend effect), limoneen (opwekkend en goed geschikt tegen depressie en ontstekingen), linalool (kalmerend terpeen dat ruikt naar lavendel, ideaal tegen angst) en beta-caryofylleen (een terpeen dat zich gedraagt als cannabinoïde).

Deze stoffen zijn dus essentieel voor het medicinale effect van een cannabisproduct zoals wietolie. Helaas kan bij het maken van wietolie – door het blootstellen van het extract aan hitte om het oplosmiddel te verdampen of het decarboxyleren ervan – een groot deel van de in de cannabis aanwezige terpenen verloren gaan.

Terpenen geven in bepaalde samenstellingen een wietsoort haar specifieke geur en smaakprofiel. [Foto: shutterstock/Roxana Gonzalez]

Wietolie aanvullen met terpenen

Veel terpenen verdampen namelijk bij een vrij lage temperatuur. Daardoor is zelfgemaakte wietolie niet altijd even rijk aan de juiste terpenen en is het soms minder effectief tegen bepaalde kwalen dan wellicht werd gehoopt. Vooral wanneer je de cannabis van tevoren decarboxyleert en dus lange tijd aan hitte blootstelt, gaan er veel terpenen verloren.

Door je wietolie achteraf aan te vullen met losse terpenen (puur of verdund met olijfolie), pas je je zelfgemaakte cannabisextract echter aan op jouw eigen behoefte. Zo kun je een volledig gedecarboxyleerd product, waar veel terpenen al uit zijn, weer laten herleven tot een smakelijk en zeer effectieve olie. Je zult merken dat hoe meer terpenen een olie bevat, des te intenser het effect is.

Terpenen gebruiken

Voeg bijvoorbeeld 1 tot 5 procent pure terpeen-blends toe aan je cannabisextract voor of na de verdunning met een verdunmiddel naar keuze. Of verdun je wietolie volledig met reeds verdunde terpeenexracten.

Deze terpenen zijn verkrijgbaar in de algemene profielen van Sativa en Indica, maar ook in de profielen van specifieke wietsoorten. Denk aan Durban Poison, Trainwreck, ACDC, Girl Scout Cookies of Super Sour Diesel. Bovendien is het mogelijk geïsoleerde terpenen te kopen, om zelf mee te mengen en experimenteren.

Pure terpenen zijn niet geschikt voor orale consumptie. Deze dienen ALTIJD verdund te worden voor inname. Kijk dus goed welke je hebt aangeschaft – puur of verdund – voordat je ermee aan de slag gaat.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op het volledig aan medicinale cannabis gewijde zusje van CNNBS: Mediwietsite & Mediwietforum

[Openingsfoto: Shutterstock/Flapas]
(advertentie)