(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een eventuele storm of een nat najaar kan je buitenwiet behoorlijk verpesten. Een kas kan op zulke momenten uitkomst bieden. En die kan je dus voor een appel en een spreekwoordelijk ei, gemakkelijk zelf maken! 

Wie de beschikking heeft over een kas, kan het klimaat buiten naar zijn hand zetten. Is het regenachtig, dan heb je een afdak. Is het stormachtig dan heb je een bescherming tegen de wind. In het begin van de groeifase kun je er de luchtvochtigheid mee omhoog brengen, en wil je eerder oogsten dan kun je je kas gemakkelijk bespannen met wat zwart wit folie om de boel te verduisteren. Ideaal dus zo’n kas! Daarnaast kan je de kas even snel dicht doen, mocht je schoonmoeder onverwacht op bezoek komen. Je moet hem wel zo veel mogelijk open zetten want het kan, zeker op hele zonnige dagen, behoorlijk heet worden in een kas. Maar als je daar een beetje op let, heb je deze zomer gegarandeerd een top-oogst!

Een tunnelkas voor minder dan 50 euro

Met goedkope materialen uit de bouwmarkt kun je dus zelf een tunnelkas bouwen, en alles bij elkaar ben je er nog geen 50 euro aan kwijt. Je hebt wat latten nodig, pvc-buizen, een paar beugeltjes om de pvc-buizen mee vast te zetten, en stevig plastic. Als je een filiaal van Welkoop in de buurt hebt kun je daar stevig folie voor een kas kopen. Anders haal je gaasfolie, dat is verstevigd met gaas… duh!

Het bouwplan is kinderlijk eenvoudig, daar houden we van! Van wat latten maak je een rechthoekig frame op de gewenste maat. vervolgens monteer je, met behulp van de beugeltjes, aan de lange kant van het frame de pvc buizen. Buig ze naar de andere zijde en zet ze ook daar vast. In het midden bovenin, verbind je de bogen die je net hebt gemaakt met een lat, en de basis van je tunnelkas is klaar.

Wie de beschikking heeft over een kas, kan het klimaat buiten naar zijn hand zetten.

Je kunt er nu al plastic over spannen, je planten erin zetten en aan de gang gaan. Maar waarschijnlijk is de tunnelkas nog wat aan de lage kant. Als je gaat scroggen, en jehebt een compacte soort, kun je het zo laten, maar met hetzelfde gemak maak je een verhoging. Je moet daarvoor nog een keer eenzelfde houten frame maken, die je met latten verbind met het bovenste frame.

Ter verduidelijking van dit alles heb ik met skechup een simpele tekening gemaakt. Hier heb ik drie bogen in getekend, maar als je een langere kas wil bouwen kun je daar natuurlijk gemakkelijk wat bogen aan toevoegen. Ook zou je er aan kunnen denken om er een deur in te bouwen, maar voor een kleine kas is dat echt niet nodig. Wat wel handig kan zijn, is om de kas aan de grond te verankeren met houten haringen die je vast schroeft aan het onderframe, of met lijnen en haringen, zoals bij een gewone tent.

Tunnelkas

Veel plezier met het bouwen, maak er een kassucces van!

(advertentie)