(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wereldwijd kreeg de economie in 2020 flinke klappen doordat het leven deels lamgelegd werd door het covid-19 virus. Héél de economie? Nee, één bepaalde economische sector bleef fier overeind temidden van al het coronageweld: de (legale) cannabisbranche. Wat heet; alleen al in de wietindustrie in de VS kwamen er afgelopen jaar meer dan 77.000 nieuwe banen bij!

Het is groen en het dendert maar door…

Ieder jaar publiceert de Amerikaanse cannabis website Leafly een rapport over de werkgelegenheid in de legale cannabisindustrie industrie aldaar. Het zal geen verbazing wekken dat het daarmee nog steeds lekker gaat, zeker nu er bij de verkiezingen afgelopen november weer 5 staten zijn bijgekomen waar medicinale en/of recreatieve wiet is gelegaliseerd.

Inmiddels is mediwiet in 35 van de 50 staten legaal en recreatieve wiet in 15 staten in de VS. En een grote staat als New York wil nog in 2021 funwiet legaliseren, dus de rek is er nog niet uit (we noemen ook even een Texas, een Florida)…

Big business cannabizz

Terug naar het ‘Leafly JobsReport 2021‘ dat dinsdag openbaar is gemaakt. Vorig jaar kwamen er in de VS ruim 77-duizend fulltime banen bij in de legale cannabisbranche.

Leafly schrijft er zelf dit over: ‘Ondanks een jaar dat gebrandmerkt werd door een wereldwijde pandemie, piekende werkloosheid en economische recessie voegde de legale cannabisindustrie 77.300 fulltime banen toe in de VS in 2020. Dat representeert een stijging van 32 procent banengroei in 1 jaar tijd… een verbazingwekkend cijfer in het ergste jaar voor wat betreft Amerikaanse economische groei sinds Wereldoorlog II.’

Wiet is snelst groeiende economische sector van allemaal

Het zal minder verbazing wekken dat ‘cannabis’ hiermee de absolute koploper is onder de economische sectoren in Amerika voor wat betreft het creëren van banen. In totaal werken er nu ongeveer 321.000 mensen fulltime in de 37 staten die een vorm van legale cannabis kennen. Om je een idee van de verhoudingen te geven, laten we je deze illustratie uit het rapport zien:

Cannabis is essentieel en succesvol

Eén ding staat wel als een paal boven water inmiddels: legalisering en regulering van cannabis is economische gezien verstandig. Maar de fraaie cijfers over 2020 zijn natuurlijk nóg mooier als je bedenkt dat deze tijdens een ongehoorde crisis – de globale covid-19 pandemie – tot stand zijn gekomen.

Ook qua verkopen ging het als een tierelier in de VS vorig jaar. In 2020 kochten Amerikaanse consumenten voor 18,3 miljard dollar aan legale cannabisproducten en dat is liefst 71 procent meer dan in 2019! Al dat goede nieuws in donkere tijden wil de ceo van Leafly, Yoko Miyashita, uiteraard graag met ons delen. In het persbericht zegt zij het zo:

‘We’re proud of the cannabis industry as a bright spot for so many after a difficult 2020 for everyone. The essential cannabis industry is our nation’s unseen and unrecognized economic engine, creating good, full-time jobs that have helped to keep people and local economies afloat’

[openingsbeeld: ShutterstockProfessional/Shutterstock]
(advertenties)