(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Soms doen ze nog wel eens iets nuttigs en/of interessants met al die (belasting)miljarden in de Europese Unie. Neem een enquête in opdracht van de Europese Commissie midden in de corona pandemie, waarbij inwoners van de EU (en de UK) gevraagd is naar hun rookgewoontes – inclusief het roken van wiet. Daar rolt een heuse ranglijst uit, waarbij het nog maar de vraag is of Nederland nog de Top 10 haalt van landen waar ze het meest dol op cannabis zijn.

Iets minder dan 1 op de 10 Europeanen blowde afgelopen jaar

Tussen 3 augustus en 15 september 2020 werden er in iedere EU-lidstaat (Groot-Brittannië voor het gemak nog maar even meegeteld) duizend mensen van 15 jaar en ouder ondervraagd over hun gebruik van e-sigaretten en andere ‘rookgewoontes’.

Onder dat laatste valt uiteraard ook cannabis en zoals jullie weten is dat het enige dat ons hier interesseert. Zeker in tijden van corona lockdowns. Dus over elektronische peuken en tabak verder geen woord. Mocht dat je iets interesseren, dan kan je HIER grasduinen in het complete onderzoek dat afgelopen week openbaar is gemaakt.

Op de immer prangende vraag ‘Heb jij in de afgelopen 12 maanden producten gebruikt die cannabis bevatten?’ antwoordde over heel de EU gezien 8 procent positief. Dat zijn onze vrienden, zogezegd.

Ierland koploper, Griekenland hekkensluiter, Nederland..?

Natuurlijk zegt een Europees gemiddelde niet heel veel, zeker niet als er tussen de individuele lidstaten grote verschillen zijn. Tien landen hadden bijvoorbeeld een ‘past-year prevalence’ van 10% of meer onder hun bevolking. Absolute koploper binnen de EU is… IERLAND! Bijna 1 op de 5 Ieren namelijk (17% om exact te zijn) had in de afgelopen 12 maanden aan de wiet gezeten. Niet slecht voor een land waar dat nog steeds ouderwets verboden is, haha.

Minder vrolijk worden we van de Grieken echter. Om te beginnen wordt er nergens in Europa zoveel tabak gepaft als daar, maar als het op cannabis consumeren aankomt blijven deze mensen steken op een uiterst teleurstellende 1% van de bevolking!

Waar wij kaaskoppen staan? Dat valt ook niet heel erg mee eerlijk gezegd, kijk maar eens naar deze kaart op basis van de Eurobarometer-enquête en cijfers van de Verenigde Naties, met dank aan het Britse Prohibition Partners:

Twaalfde van de 28… pfff. Maar godzijdank nog wel iets boven het Europese gemiddelde, anders hadden we direct naar het spoor kunnen doorlopen.

Studenten, werklozen en zelfstandigen blowen het meest

Wat kunnen we verder nog over de cannabis consumptie van de Europeaan zeggen? Inwoners van de EU houden ervan om hun wiet of hasj te mengen met tabak; ze rapporteren dit 4 keer zo veel als alternatieve consumptiemethoden zoals verdampen (vaporizers), concentraten dabben of cannabis in edibles en drankjes.

Studenten en werklozen (beide met 14% cannabisgebruikers) en de zelfstandigen (12%) hangen meer aan de wiet dan mensen in andere sociaal-professionele categorieën (2 tot 8%), wat volgens de EU ‘wellicht komt omdat ze daar meer tijd voor hebben’. Haha, de slimmeriken.

Mannetjes houden ook net wat meer van cannabis dan vrouwtjes: negen om zes procent deed ‘het’ in het afgelopen jaar. Ook niet echt verrassend is dat jongeren meer zin hebben in cannabis dan oudere mensen. Binnen de groep 15 tot 24-jarigen gebruikte 15% in de laatste 12 maanden wiet, tegenover een miezerige 3% bij de 55-plussers.

Waar gaan we heen als we onze vaccinatieprik hebben gehad?

Soit. Laten we afsluiten met een kaart van Europa, waarop we kunnen zien waar de meeste van onze 15 miljoen Europese cannabisbroeders en -zusters wonen. Altijd handig voor als we weer vakantieplannetjes mogen uitbroeden voor na de corona, nietwaar?

[openingsbeeld: Anna Aibetova/Shutterstock]
(advertentie)