(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Zoals je kunt zien heeft Mark ondanks de slechte zomer een paar prachtige, en vooral enorm grote wietplanten gekweekt. So far so good maar helaas zitten er nu wel allemaal korrelige bolletjes op de planten, en met name in de vertakkingen. Logisch dat Mark hem een beetje knijpt; hopelijk kan Lieve Muna hem helpen…

Zo zeg, Mark heeft me een paar joekels van wietplanten in de tuin staan! Hij is gezegend met zo’n grote tuin. Minder gezegend is hij echter met de korrelige bolletjes die hij op een aantal nodes heeft aangetroffen. Zelf denkt hij aan beestjes maar ik vrees eerlijk gezegd dat het erger is dan dat…

 

Naam
Mark
Onderwerp
Korrelige bolletjes tussen de aftakkingen
Bericht
Lieve Muna,

Welke beestjes zitten er in mijn meisjes, en wat kan ik er tegen doen? De takken waar ze zitten sterven af. De grote toppen beginnen nu ook het blad te laten hangen. Hopelijk kun je me verder helpen.

Groet, Mark

Bijlagen
 

Hey Mark, mooie planten zeg, ze zijn lekker groot geworden! Ik kan me dan ook goed voorstellen dat je je zorgen maakt. Helemaal omdat het ervoor zorgt dat de grotere takken hun bladeren ook al laten hangen, dat is namelijk geen goed teken! Toen ik de eerste foto zag dacht ik dat je het over die spin had maar de andere foto’s laten helaas wat ergers zien: stamrot!

Stamrot!

Ik weet bijna zeker dat het hier om stamrot gaat, en niet om beestjes. Ten eerste is dat goed te verklaren aangezien het natte weer dit soort schimmels in de hand werkt. Ten tweede laten de foto’s dat ook duidelijk zien. Bovendien zijn de hangende bladeren ook een duidelijk teken van stamrot. Waar de stam is aangetast is de sapstroom onderbroken, en krijgen de bladeren daarboven daardoor geen water en voeding. Dat is de reden dat de bladeren nu ook gaan hangen. Verder ontstaat stamrot inderdaad meestal in de nodes van een wietplant, net als in dit geval.

Ik weet niet om hoeveel plekken het gaat maar als je niets doet, dan gaan je planten zeker verloren. Stamrot is helaas lastig te behandelen maar soms kun je nog wel redden wat er te redden valt. De takken waarvan de bladeren al zijn gaan hangen zijn helaas niet meer te redden, aangezien de sapstroom daar al is afgekapt door de schimmel. Ik raad je daarom aan om ten eerste al die takken onder de stamrot af te knippen. Dat is natuurlijk een grote aderlating maar gelukkig heb je een paar enorme planten. Wees voorzichtig met de afgeknipte takken en stop die direct in de groenbak om verdere verspreiding tegen te gaan.

Stamrot stoppen

Door het afknippen van de aangetaste takken raak je de stamrot kwijt maar helaas ook de toppen. Het verlaagt echter wel de kans dat de stamrot terugkomt. Doordat je de wietplanten namelijk uitdunt, kan er wat meer wind doorheen, waardoor vocht en regenwater weer sneller verdampt. Je krijgt er een betere beluchting door, wat helpt om de kans op stamrot te verkleinen.

Als je de aangetaste takken hebt weggehaald, kun je de wonden het beste even schoonmaken met waterstofperoxide-3% van de drogist. Dit doodt eventuele sporen en resten van de schimmel. Laat de wonden vervolgens drogen en smeer ze dicht met wat groene zeep, kaarsvet of entwas.

De takken die aangetast zijn, maar waarvan de bladeren nog niet hangen zijn misschien nog wel te redden. Hier kun je proberen om de rotte plekken met een schoon mes weg te snijden/schrapen. Hou een doekje met schoonmaak-alcohol erbij om je mes tussendoor steeds te desinfecteren. Gebruik keukenpapier, zodat je het steeds makkelijk kan weggooien. Hierna reinig je de plekken weer met waterstofperoxide-3%, laat je ze drogen en dicht je ze weer met groene zeep, kaarsvet of entwas.

Nieuwe infecties voorkomen

De oorzaak van de stamrot is natuurlijk alle regen die we de afgelopen tijden gehad hebben. Maar aangezien jouw planten zo groot zijn en in de volle grond staan, kun je ze ook niet even onder een afdak zetten als het regent. Om de kans op nog meer stamrot toch te verkleinen, raad ik je aan om de planten nog wat meer uit te dunnen door ook een deel van de grote schutbladeren te verwijderen. Hierdoor wordt de beluchting nog wat beter, en de kans op stamrot maar ook toprot te verkleinen.

Probeer je planten tot slot zo droog mogelijk te houden. Onder een afdak zetten gaat misschien niet maar je kunt ze misschien wel droog schudden na een regenbui. Inspecteer de planten verder dagelijks om een nieuwe infectie snel aan te pakken. Let ook op andere planten in de buurt en haal die weg als je ziet dat die ook last van schimmels hebben. De sporen daarvan vliegen door de lucht en landen maar al te graag op een natte wietplant, en blijven makkelijk plakken zolang de plant nat is.

Succes met de behandeling Mark, ik hoop dat je nog genoeg mooie onaangetaste takken overhoudt om van te genieten.

-xxx- Muna

(advertenties)