(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Jack Herer pronkt op het menu van vele coffeeshops en is enorm geliefd bij rokers over de hele wereld. Dit jaar markeert de 20ste verjaardag van deze legendarische wietsoort. Maar wie was Jack Herer eigenlijk en wat is het nou voor strain ? Een portret…

Jack Herer, de Hennepkeizer

Jack Herer die aangeeft dat het 4:20 is op zijn horloge (tijd om te blowen)

Jack Herer die aangeeft dat het 4:20 is op zijn horloge (tijd om te blowen)

De cannabissoort is vernoemd naar de gelijknamige fameuze cannabisactivist Jack Herer (1939 – 2010), wereldberoemd vanwege zijn boek ‘The Emperor Wears No Clothes’ waarin hij uiteenzet waarom cannabis en hennep gedecriminaliseerd moeten worden. Maar ook vanwege de documentaire ‘The Emperor of Hemp’ dat een beeld schept van het leven van Jack Herer en zijn strijd voor deze planten. Zijn titel, het Engelse woord ‘emperor’ ofwel keizer, droeg hij niet voor niets; vanaf het moment dat Jack Herer cannabis en hennep ontdekte, wijdde hij zijn hele leven aan het onderwijzen van mensen over de geschiedenis en de vele toepassingen van deze planten, de samenzweringen ertegen en het beëindigen van het cannabisverbod.

Late ontdekking

Jack Herer’s ontdekking van cannabis lijkt op dat van mensen die zich op latere leeftijd tot een religie bekeren en daarna fanatieke aanhanger worden. Op 30-jarige leeftijd verhuisde Herer, na de scheiding van zijn eerste vrouw, naar Los Angeles. Hij maakte nieuwe vrienden, waaronder een dame die hem verleidde om eens cannabis te proberen; een letterlijke ‘life changing experience ’.

Zijn nieuwsgierige karakter maakte dat Herer zich vol overgave in zijn nieuwe ontdekking stortte. Hij leerde over de vele medicinale, culturele en spirituele eigenschappen van cannabis en de industriële eigenschappen van hennep. Uiteraard verdiepte hij zich ook in het onzuivere, onrealistische verbod op beide planten.

Maar wat Jack Herer, naast zijn gedrevenheid, vooral bijzonder maakte, was zijn grote hart en zijn liefde voor mensen. Zijn vrouw Jeannie vertelt hierover: “Hij hield van mensen en hij hield ervan om erop uit te trekken om met mensen te praten en hen iets te leren. Hij zag hoe je denkpatronen eenvoudig kan veranderen als je mensen onderwijst. En hij was een onderwijzer. Een onderwijzer die geloofde dat hij – dat wij – de wereld kunnen redden als we allemaal de feiten over hennep weten.”

Twee cannabis godfathers op 1 foto: Ben & Jack

Twee cannabis godfathers op 1 foto: Ben & Jack

Jack Herer en Ben Dronkers

Gezien deze levensfilosofie is het niet gek dat Jack Herer en Ben Dronkers hechte vrienden zijn geworden. Zoals de bezoekers van RollingStoned in het artikel over Ben Dronkers kunnen lezen, wijdt ook hij zijn leven aan de terugkeer van cannabis en hennep naar hun rechtmatige plaats in de samenleving.

Het is dan ook een bijzonder mooi gebaar dat Ben zijn vriend heeft geprezen door een cannabissoort te ontwikkelen en naar hem te vernoemen. En dat deze soort is uitgegroeid tot de meest bekroonde cannabissoort ooit, is het grootst mogelijke eerbetoon.

Jack Herer cannabis

Jack Herer zoals de meeste mensen hem kennen ;-)

Jack Herer zoals de meeste mensen hem kennen 😉

De cannabissoort is in 1994 ontstaan uit een zorgvuldig geselecteerde genenpool en misschien wel de beste cannabishybride ooit gecreëerd omdat ze het Indica-Sativa middelpunt prefect tot uiting brengt. Jack Herer is als een piramide opgebouwd uit de meest wenselijke eigenschappen van diverse soorten, geselecteerd door Sensi Seeds experts. De combinatie leidde uiteindelijk naar vier verrassend gunstige fenotypevariaties in de eindelijke soort; Jack Herer is, net als zijn baanbrekende naamgenoot, niet een plant die wordt geforceerd in puur homogene prestaties.

De vier hoofd-fenotypes ontwikkelden zich in de uiteindelijke soort waarvan 3 met klassieke Sativa-invloeden die zich uiten in het groeipatroon, terwijl de soort voldoende in staat blijft om grote toppen en lonende oogsten te produceren. De vierde laat een duidelijke Indica-structuur zien en bloeit iets sneller af dan de Sativa-varianten.

Allemaal zijn ze onverwijld en onmiskenbaar te identificeren als Jack Herer, maar de verschillende manieren waarop de minutieuze combinatie van Indica en Sativa eigenschappen zich uit, blijft zelfs de meest ervaren kwekers verbazen. Wat zij hoe dan ook allemaal gemeen hebben is een pure, heldere high gekoppeld aan een diepe, doordringende, langdurende body buzz .

20 jaar Jack Herer wordt gevierd

Jack Herer cannabis heeft maar liefst 14 prijzen gewonnen in verschillende cannabiscompetities en dat maakt haar de meest bekroonde soort ter wereld. Houd Sensi Seeds in 2014 in de gaten want het bedrijf laat de 20ste verjaardag natuurlijk niet zomaar voorbij gaan. De persoon Jack Herer was overigens enorm trots op de soort. Als hij het rookte, grapte hij regelmatig: “High worden op mezelf, er is geen andere high die dat kan evenaren!”

[Martijn Sensi]

(advertenties)