(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Cannabisvrijheid is in Nederland niet pardoes uit de lucht gevallen. Een aantal mensen zette zich daar keihard voor in, soms dwars tegen gangbare moraal, politiek en justitie in. Ben Dronkers is een van die cannabis godfathers. Lees zijn b(l)oeiende portret!

 

Ben Dronkers: gepassioneerd strijden tegen het cannabis stigma

Ben Dronkers met gesluierd zijn dochter Shiva

Ben Dronkers met gesluierd zijn dochter Shiva

Stigmatisering en harde wetten omtrent de cannabisplant – en de hennepplant – behoren helaas tot de orde van de dag. Toch had de cannabisbranche nooit zo ver kunnen komen zonder de tomeloze inzet van diverse sleutelfiguren; mensen die hun leven met hart en ziel wijden aan deze planten, mensen die hartstochtelijk streven naar een beter imago van de cannabissector en deze succesvol vooruit weten te stuwen.

De Nederlander Ben Dronkers (64) behoort tot deze categorie. Hij is oprichter van Sensi Seeds, het Hash Marihuana & Hemp Museum, de Hemp Gallery en Hempflax. Hij mag daardoor met recht een prominente vertegenwoordiger van de cannabis- en hennepplant worden genoemd. In dit artikel maak je nader kennis met deze ware cannabispionier.

Ben Dronkers in de seventies tussen de Afghanen

Ben Dronkers in de seventies tussen de Afghanen

Ben’s passie voor reizen

Ben Dronkers zijn liefde voor de cannabis- en hennepplant is nauw verbonden met zijn passie voor reizen. Een passie die begint in de late jaren ’60 als Ben vanuit zijn woonplaats Rotterdam op koopvaardijschepen de hele wereld over vaart. In het begin van de jaren ’70 gooit hij het over een andere boeg. Ben opent Ben’s Fashion; een kledingwinkel waar hij eigengemaakte, excentrieke kledingstukken verkoopt.

Voor de inkoop van stoffen reist Ben regelmatig naar Turkije , Pakistan en Afghanistan waar hij via lokale boeren leert over de vele voordelen van de hennepvezel. Tevens krijgt hij van hen cannabis en cannabiszaden. Terugdenkend aan die tijd, zegt Ben: “Ik vroeg de boeren over de cannabisvelden en gaf ze een veelbetekenende lach. Eén van hen gaf me een handvol cannabiszaden als geschenk en vertelde mij dat deze zaden erg belangrijk zijn. Dit motiveerde mij ze te bewaren, zodat ik meer kon leren over de eigenschappen van zaden uit verschillende regio’s en om nog meer cannabiszaden te verzamelen”.

Met de legendarische Amerikaanse cannabisgoeroe Jack Herer

Met de legendarische Amerikaanse cannabisgoeroe Jack Herer

Nieuwe cannabishybriden

Ben Dronkers reist in die tijd de hele wereld over, op zoek naar nieuwe, prachtige genotypen. Van de Hindoekoesj in Centraal-Azië en de Himalaya, naar Zuidoost-Azië; overal waar hij kwam nam hij zaden mee van eersteklas gecultiveerde variëteiten en ontdekte hij ook steeds meer toepassingen van deze bijzondere plant.

Halverwege de jaren ’80 was zijn kennis zo uitgebreid, dat Ben is gestart met het kruisen van zijn grote collectie Indica- en Sativa-zaden om genen van verschillende soorten te combineren tot nieuwe cannabishybriden. Vermoedelijk is hij één van de eerste in Nederland die nieuwe cannabissoorten is gaan ontwikkelen.

De Sensi Seeds Bank

In 1985 opende Ben Dronkers de Sensi Seed Club in Amsterdam. Dit was een winkel waar twee bedrijfjes zaden verkochten: de Sensi Seed Club (ook wel bekend als de Sensi Connoisseurs Club) en de Seed Bank. In 1991 nam Ben de Seed Bank over en voegde de twee bedrijven samen tot de Sensi Seeds Bank. Dit bedrijf is tot op de dag van vandaag een toonaangevende, internationale zadenleverancier met een catalogus waar wereldberoemde soorten op staan zoals Skunk #1, Fruity Juice en Jack Herer. Die Laatste is vernoemd naar de Amerikaanse cannabisactivist en auteur Jack Herer, die goed bevriend was met Ben.

Ben met superondernemer Richard Branson (o.a. Virgin), die een Cannabis Culture Award in ontvangst neemt

Ben met superondernemer Richard Branson (o.a. Virgin), die een Cannabis Culture Award in ontvangst neemt

Strijden tegen het stigma

Zowel de cannabis- als de hennepplant hebben wereldwijd met stigmatisatie te maken, aangewakkerd door allerlei industrieën en overheden die geen baat hebben bij, of bang zijn voor de legalisatie van deze planten. Dit is de voornaamste reden dat Ben zijn passie is veranderd naar een roeping: vechten tegen het stigma door op alle mogelijke manieren de waarheid te vertellen. Dit doet hij met Sensi Seeds, dat de medicinale eigenschappen van cannabis promoot. Maar ook middels het Hash Marihuana & Hemp Museum, dat Ben in 1985 samen met kweekgoeroe Ed Rosenthal opende. Dit was het eerste museum ter wereld dat zich volledig op cannabis richtte. In 2008 is nabij het museum de Hemp Gallery geopend; een extensie van het Museum dat zich uitsluitend op de geschiedenis en mogelijkheden van industriële hennep richt. In 2012 is een tweede vestiging van het museum geopend in Barcelona.

Met zijn bedrijf Hempflax wil Ben Dronkers de veelzijdigheid van hennep toepassen

Met zijn bedrijf Hempflax wil Ben Dronkers de veelzijdigheid van hennep toepassen

In 1993 heeft Ben Dronkers het bedrijf HempFlax opgezet in Groningen, om de industriële eigenschappen van hennep te promoten. Dit bedrijf verbouwt enkele honderden hectare industriële hennep dat in een fabriek in Oude Pekela wordt verwerkt tot allerlei halffabricaten voor diverse industrieën.

Counter Culture Hall of Fame

Tijdens de High Times Cannabis Cup van 2013 is Ben Dronkers toegevoegd aan de Counter Culture Hall of Fame. Deze lijst eert de tegencultuur die verwant is aan cannabis en eert de mensen die veel voor deze cultuur hebben betekend. Een kroon op zijn werk, maar Ben is absoluut niet van plan om op zijn lauweren te rusten. Zijn toewijding aan de prachtige veelzijdige Cannabis Sativa L. spoort hem nog altijd aan nieuwe uitdagingen aan te gaan. Hoewel veel van zijn ideeën nu een bloeiende realiteit zijn, zijn er altijd nieuwe mogelijkheden te verkennen voor deze cannabispionier. En alles met één krachtig doel: de eigenschappen van de cannabis- en hennepplant promoten opdat zij beide terugkeren naar hun rechtmatige plaats in de samenleving.

[Tekst & Foto’s: Martijn Sensi]
(advertentie)