(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Eén van de meest onderschatte onderdelen van het kweken van cannabis is ongetwijfeld het drogen! Te vaak komt het voor dat tijdens het droogproces de kwaliteit onnodig wordt verpest door onwetende en gehaaste kwekers. Laten we eerlijk zijn, na minimaal acht-negen weken kweken, kun je in een paar dagen alles gewoon verzieken, en dat is ontzettend jammer.

Zowel smaak als geur en kleur worden veelal teniet gedaan door verkeerd drogen. Waarom niet wat meer tijd nemen, en zorgen voor een eindproduct waar je trots op kan zijn?

Tip 1: Droog altijd in het donker! Omzetting van bepaalde suikers gebeurt alleen in het donker, dus de wiet zal beter smaken en ruiken! Het zorgt er tevens voor dat bladgroen minder snel afbreekt, en dus zal de wiet mooier groen blijven!

We gaan er natuurlijk wel vanuit dat je vrouwelijke cannabisplanten heb opgekweekt. Wanneer je zowel mannetjes als vrouwtjes planten hebt gekweekt, is er namelijk wat meer uitzoekwerk vereist. De mannetjesplanten zijn eerder uitgebloeid dan de vrouwtjes. Wanneer je de mannetjes bij de vrouwtjes laat staan, zal er bevruchting van de vrouwelijke planten optreden. De vrouwtjes gaan dan zaad vormen, waardoor de toppen kleiner worden. De opbrengst wordt dan lager (waar was de kweek ook alweer om begonnen?). Als je mannetjes hebt gekweekt, moet je er dus voor zorgen dat deze geoogst zijn, voordat het stuifmeel bij de vrouwelijke planten terecht kan komen. Wanneer je alleen vrouwtjes hebt gekweekt, dan heb je al die sores niet.

Ook de maximum limiet THC gaat (voorlopig) niet door

harsklieren

Er zijn verschillende methoden om cannabis te oogsten. Sommige knippen de hele plant af en hangen deze vervolgens te drogen. Andere kwekers halen enkele dagen voordat ze oogsten, de grote bladeren van de planten af, zodat ze alvast minder afval hebben. Het op de kop ophangen van planten (toppen) heeft geen effect op het verhogen van het THC-gehalte in de toppen, hars stroomt nu eenmaal niet naar beneden. Het gaat bij cannabis om het gelijkmatig drogen van de THC-bevattende plantendelen. Ook hier is het oefenen van geduld nog steeds belangrijk. In het algemeen gaat het drogen wat sneller als je veel vochtbevattende stengels verwijdert.

Het gebruik van kunstmiddelen als de magnetron, oven, föhn of ventilator zorgt wel voor een snellere droging, maar daarbij meestal ook voor een (veel) scherpere smaak. Het gelijkmatig aan de lucht drogen zorgt voor zo min mogelijk verlies aan THC-gehalte, mooie geurige buds en een zachte smaak. Ook na de oogst blijft het beheersen van het klimaat belangrijk. Er is menige oogst verloren gegaan door spint en schimmel. Voor de voor ons zo belangrijke THC-klieren zijn licht, hitte en wrijving de belangrijkste dingen om te vermijden. Eenmaal gedroogde marihuana kan het best luchtdicht op een redelijk koele en donkere plaats worden bewaard. Strijkzakken zijn daarvoor ideaal.

Tip 2: Laat je wiet even zweten. Als je denkt dat de toppen droog zijn, stop alles dan terug in een vuilniszak, en laat het geheel 4-5 uur zweten. Leg het vervolgens nog even terug op het droogrek. Op deze manier ben je er zeker van dat ook de stelen droog zijn en kan het niet  gaan schimmelen als je het langere tijd op moet slaan.

DSC08721LargeHasj

We besteden in deze kweekbijdrage tenslotte kort aandacht aan hasj. Dit zijn de bijeen geperste harskliertjes. Wanneer je je gedroogde oogst eerst door een grove en daarna door een fijnere zeef haalt, verwijder je alle nog overgebleven plantaardige resten en houd je op de zeef bolletjes hars (met daarin onder meer THC) over. Het is een tamelijk eenvoudig, maar wel tijdrovend karweitje. Je knipt de gedroogde oogst eerst boven een grove zeef (maat van het zeefdoek: T-44). De THC valt (met wat kleinafval) door het T-44 doek. Onder de T-44 zeef plaatsen we een zeef met doekmaat T-77. Je moet je oogst zachtjes door de T-77 zeef wrijven. Het afval valt door de zeef. Je hebt dan hars zonder chemische bewerkingen in een heel zuivere vorm in handen…

(advertenties)