(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

RollingStoned Top 50 #10 Wanneer het over cannabis berichtgeving gaat vliegen de gewichten je vaak om de oren. Coffeeshops mogen 500 gram wiet en hasj op voorraad hebben, kilo’s zijn er gevonden bij een opgerolde kweker en wanneer kwekers onder elkaar babbelen gaat het ook vaak over de nodige onsjes. Om er nu eens bij stil te staan hoeveel wiet een ons eigenlijk wel niet is, pakten we er in februari maar eens een fototoestel bij. 

Je leest er zo snel overheen, krantenkoppen over opgerolde kwekerijen met vele kilo’s wiet of een ontdekte wietvoorraad van een coffeeshop. En ook onder kwekers zelf wordt er dikwijls over de kilo’s opgeschept. Maar wat moet je je daar eigenlijk bij voorstellen, zulke hoeveelheden?

Kilo’s, daar konden we niet aan komen, maar om de dingen in het juiste perspectief te zetten ‘leenden’ we voor de gelegenheid 100 gram wiet. We moesten er wel een aantal keer voor wegen want hoewel onze weegschaal wel 100 gram kan hebben, paste het er niet allemaal in één keer op. Een onsje dus, komt ie. Dan kun je je voortaan tenminste een voorstelling maken als je weer eens leest over een stash van pak ‘m beet 50+ kilo.

ons2

ons4

Deze wiet weegt hetzelfde als het gewichtje ernaast: 100 gram

Wat is dat waard?

De waarde van wiet wordt trouwens ook gemakkelijk overschat, vooral justitie is er goed in. Ze rekenen bijvoorbeeld zomaar dezelfde gramprijs voor natte, als droge wiet of gaan uit van coffeeshopprijzen. Dat terwijl een gemiddelde hobbykweker een partijtje van 100 gram vaak nog niet eens verkocht krijgt. Lukt dat wel dan zou je kunnen rekenen op 4 tot 5 euro per gram. Een coffeeshop verkoopt het heilige kruid overigens een stuk duurder, gemiddeld tussen de 8 en de 14 euro per gram. En volgens de laatste politieberichten kun je helemaal rijk rekenen, want die vermenigvuldigen de opbrengst gewoon een paar keer als ze het vermoeden hebben dat het niet de eerste oogst is.

ons3

ons1

 

(advertentie)