(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

RollingStoned Top 50 #20 Het lijkt zo simpel maar dat is het toch niet: het draaien – én roken – van een pure joint. Omdat de manier van draaien en de manier waarop je een pure joint rookt veel invloed heeft op de smaakbeleving en de ervaring die je met je rokertje heeft, hebben we het in oktober van 2016 voor eens en voor altijd uit de doeken gedaan. Een pure joint draai je met zo min mogelijk vloei, niet teveel wiet en je rookt hem langzaam, een beetje als een dure Cubaanse sigaar eigenlijk…

We horen het je al denken: ‘wat kan er nou moeilijk zijn aan het roken van een pure joint?’. Wel, niet veel inderdaad, maar toch doen de meeste mensen het verkeerd, en dat zorgt er jammer genoeg voor dat de tabaksjoint favoriet blijft onder Europese cannabisliefhebbers. Slecht voor de gezondheid en zonde van je wiet.

Een pure wietjoint, daar moet je van genieten als ware het een dure Cubaanse sigaar. Niet veel mensen snappen dat, zeker wie gewend is om tabaksjoints weg te paffen. De pure joint wint hierdoor maar weinig terrein in Nederlandse coffeeshops. Wie een pure joint op de verkeerde manier probeert, hoest zijn longen uit zijn lijf, vind de smaak niet lekker en stapt snel weer terug naar dat oude vertrouwde tabaksjointje. Maar wie de schoonheid en de smaak van een puur jointje op de juiste manier leert waarderen maakt kennis met de heerlijke smaak van goede wiet en beleeft het kristalheldere highe effect dat wiet je kan bezorgen. Een puur jointje kun je trouwens ook gerust binnen roken, de volgende dag ruik je er niets meer van. In tegenstelling tot de vieze asbaklucht die in je woonkamer blijft hangen na het roken van een tabaksjoint.

Een tweederangs wietje komt daarmee nog wel weg in een tabaksjoint. Door de tabak merk je niet dat de wiet snijdt in je keel als een bot scheermes op een puisterig puberhoofd

puurjoint

Een klein beetje wiet, meer dan genoeg voor een pure joint.

High end wiet

Een tweederangs wietje – en daarmee bedoelen we geen buitenwiet maar wiet die slecht gespoeld en te snel gedroogd is – komt daarmee nog wel weg in een tabaksjoint. Door de tabak merk je niet dat de wiet snijdt in je keel als een bot scheermes op een puisterig puberhoofd. Ook de smaak van je wiet is minder goed te proeven, die wordt immers overstemd door de muffe geur van tabak. Wanneer je pure joints rookt merk je het onmiddellijk als je een slecht wietje te pakken hebt, het zal een van de redenen zijn dat de wietkwaliteit in Amerikaanse dispensaries (een soort coffeeshops) van een ongekend hoog niveau is. Wie puur rookt, wil alleen het beste. De eerste stap wanneer je puur gaat roken, is dus om op zoek te gaan naar een goede kwaliteit wiet. Een pure joint hoort niet scherp in je keel aan te voelen, brandt prima en laat een witte as achter.

Een pure joint hoort niet scherp in je keel aan te voelen, brandt prima en laat een witte as achter

puurjoint4

Een goede pure joint brandt prima. Goede wiet laat een witte as achter.

Niet teveel

Wanneer het over puur of met tabak gaat, hoor je ’tabaksjoint-aanhangers’ al klagen: ‘ik kan geen pure joints betalen, er moet veel te veel wiet in een joint’. Niet waar dus, de vloeitjes zijn in Amerika niet voor niets een stuk kleiner. In een pure joint stop je niet meer wiet dan in een tabaksjoint, je jointje wordt alleen kleiner. Dit heeft ook weer met smaak te maken. Een dikke pure toeter ziet er indrukwekkend uit, maar rook hem maar eens op. De eerste halen zijn wellicht nog lekker, maar de tweede helft smaakt al snel naar hooi. Gebruik gewoon evenveel wiet als je normaal gesproken in een joint met tabak zou gebruiken, en maak daarvan een mini-jointje. Je hoeft niet bang te zijn dat die te snel opgaat wanneer je ervan geniet zoals het hoort.

In een pure joint stop je niet meer wiet dan in een tabaksjoint, je jointje wordt alleen kleiner

Korte haaltjes

Sigarettenrokers en ook blowende sigarettenrokers, zijn misschien gewend om een sigaret zo snel mogelijk weg te paffen. Komt omdat je bijna nergens meer sigaretten binnen mag roken, rokers zijn gewend om even snel een sigaretje te roken. Het gaat meer om het nicotineshotje dan om het genieten. Nou zijn sigaretten ook niet iets om van te genieten maar een pure joint dus wel. Die moet je koesteren, rustig roken, proeven en af en toe uit laten gaan en later opnieuw aansteken. Het maakt een wereld van verschil wanneer je korte haaltjes neemt en af en toe een pauze neemt tussen het roken door. Laat je pure joint gerust uitgaan, het is geen wedstrijd om hem zo snel mogelijk op te hebben.

puurjoint3

Een puur jointje, daar ga je even rustig voor zitten. Laat het je smaken.

Een fout die ook veel gemaakt wordt is de rook lang binnen te houden. Het kan geen kwaad, maar het heeft ook geen zin. De werkzame stoffen worden via de longen namelijk vrijwel direct opgenomen. Er komt wel meer van in je bloed wanneer je diep inhaleert. Kleine haaltjes met veel lucht diep inhaleren is dus het beste. Je zult merken dat je de smaak van verschillende wietsoorten veel beter proeft en van elkaar kunt onderscheiden. Ben je high genoeg dan kun je een puur jointje gewoon uit laten gaan om hem de volgende dag nog eens nieuw leven in te blazen.

En pure hasj?

Hasj puur roken is lastig zonder pijpje of bong. Maar goed, wiet is een uitstekende tabaksvervanger hoor. Ben je een echte hasjkikker dan ben je echt niet veroordeeld tot de tabaksjoint. Een slangetje Afghaanse hasj brandt uitstekend in een puur wietjointje en je proeft ook de hasj nog eens beter dan met tabak. Ondanks de smaak van de wiet. Een puur jointje met in het midden wat goede hasj is een ware traktatie voor een cannabisliefhebber.

Probeer eens op deze manier vanavond nou eens pure wiet te roken in plaats van met tabak, en laat ons vooral weten hoe het beviel. Wie weet stop je dan ook wel met sigaretten roken als je dat nog deed.

(advertentie)