(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Over naar Afrika, waar het naar verluidt ooit allemaal begonnen is. Vorige donderdag maakte de politie echter een einde aan het leven van een enorm wietveld, waarbij er ook gelijk maar even 14 mensen zijn opgepakt die op de illegale plantage aan het werk waren. Bijzondere beelden coming up!

Crop of bhang

Een ‘crop of bhang’ ter waarde van 27 miljoen shilling, dat moet toch wel een spektakel zijn nietwaar? Bhang is een ander woord voor wiet in Kenia (en niet alleen daar) en schrik maar niet van die 27 miljoen shilling, want 1 Keniaanse shilling is zeggen en schrijven precies 0,0076 euro waard.

Neemt allemaal niet weg dat hier toch sprake is van een wietplantage – buiten uiteraard – die goed zou zijn geweest voor een geldwaarde van 204.000 euro. Een kapitaal in Kenia.

Keniaanse ratten

Maar ja, ook daar rond de evenaar wemelt het klaarblijkelijk van de ratten. Een of meerdere daarvan tipten de politie over een boerderij – Kedong ranch geheten – in Naivasha waar wiet zou worden geteeld. En niet weinig wiet ook, zoals het Directorate of Criminal Investigations (DCI) zelf trots meldt op Twitter:

Waarom werd de grote wietplantage niet eerder ontdekt?

Een oogst verwoesten… en dat in Afrika. Tranen schieten je in de ogen bij zoveel zinloos geweld. Om nog maar te zwijgen over de veertien mensen die nu nog steeds vastzitten in politiecellen, omdat ze toevallig aanwezig waren op de plantage. Nou ja, toevallig zal wel niet, maar je snapt het punt.

Overigens melden de media in Kenia dat de politie ondanks dit ‘succes’ zich nog wel suf piekert over de vraag hoe de verdachten het flikten om zo’n groot wietveld aan te leggen zonder ontdekt te worden, en of er niet nog veel meer ‘daders’ gezocht moeten worden.

Senator wil wet aanpassen na bezoek Litouwse wietkwekerij

Is het dan alleen maar kommer en kwel daar in Kenia met cannabis? Nou, niet helemaal hoor. Zelfs in landen waar wiet nog lekker old school 1954-stijl verboden is – dus inclusief medicinaal gebruik – klinken tegenwoordig ook andere geluiden.

Neem senator Ledama Ole Kina, die wil wel graag wat moderniseren aan de drugswetten in zijn vaderland (een voormalige Britse kolonie trouwens). ‘Why is it that we in Kenya are still stuck with the old ways of saying this is an illegal drug? This is crazy’, vindt hij.

Om zijn boodschap extra kracht bij te zetten, nam ie vorige herfst zelfs een video op tijdens een bezoek aan een – jawel – wietkwekerij in Litouwen. Die moet je zeker even checken en let daarbij vooral ook op de geweldige uitsmijter van politicus Ole Kina: ‘Damn, I would love to live here!’

(advertenties)