(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hoewel medicinale wiet al sinds 1996 legaal is en recreatieve wiet sinds 1 januari 2018, vliegen er ook in Californië nog mensen de bak in voor ‘cannabis misdrijven’. Kan gebeuren als je op XL-schaal smokkelt of illegaal kilo’s wiet verkoopt, maar het lot dat Thomas J. Franzen treft mag gerust onmenselijk heten. Omdat hij een forse lading THC chocolaatjes bestelde – bij een legale dispensary nota bene – verdwijnt hij 4 jaar achter de tralies. Of ie er ooit levend uitkomt is de vraag, want Thomas heeft Fase IV kanker en gebruikt de chocolade als medicijn!

 

19 kilo THC-houdende chocolade

Het is dus nog lang niet allemaal pais en vree in de VS, zelfs niet in de 11 staten met volledig legale cannabis waaronder dus Californië. Dat ondervindt de 37-jarige Thomas J. Franzen nu op hardhandige wijze. De inwoner van Montgomery stond vorige week terecht in Kane County, omdat hij voor zelfmedicatie bij de behandeling van zijn kanker een pak THC-houdende chocolaatjes had besteld.

Toegegeven, een hoeveelheid van 42 pounds – ofwel 19 kilo – is aan de forse kant. Maar natuurlijk is niet het hele gewicht ‘drugs’. Van chocolade zelf word je niet high (al schijnt die stof ook een gelukzalig gevoel op te kunnen roepen) en voor zover wij weten staat het op geen enkele drugslijst. Maar als alleen de werkzame THC in de chocolade wordt omgerekend, praten we nog altijd over meer dan 5.000 gram cannabis in totaal, die overigens in 430 in folie verpakte porties was verdeeld.

Meer dan 5 kilo cannabis zat er in de 430 porties THC-chocolade die Thomas bestelde bij een dispensary….

Thomas pleit ‘schuldig’ op voorstel OM

En op het misdrijf ‘cannabissmokkel’ van meer dan 5 kilo staat een gevangenisstraf van 12 tot liefst 60 jaar in de staat Californië, zonder kans op een proeftijd. Voor kankerpatiënt Thomas zou dat betekenen dat hij minimaal 9 jaar effectief moet zitten, aangezien je na 75% van de straf in aanmerking komt voor vervroegde, voorwaardelijke vrijlating.

Dat bizarre lot weet Thomas – op aanraden van zijn advocaat – te vermijden door ‘schuldig’ te pleiten op een afgezwakte aanklacht van het openbaar ministerie. Overigens is dat de norm in de VS dat je onderhandelt met het OM en tot een deal komt. In het ‘voorstel’ van de openbaar aanklager pleit Thomas schuldig aan het bezit van meer dan 5.000 gram cannabis (en dus niet langer het verhandelen daarvan), wat je 4 tot 15 jaar celstraf oplevert met wél de mogelijkheid van een proeftijd.

Rechtszaak pas na meer dan 5 jaar

David Camic, advocaat van Thomas, zegt dat de aanklagers hiermee “medelijden” tonen door de zwaarste aanklacht van smokkel/handel te laten vallen. En mind you, het voorval met die 430 plakjes THC-choco vond al plaats in februari 2014 toen de autoriteiten de zending onderschepten. De rechtszaak vindt dus meer dan vijf jaar later pas plaats, en dat bij iemand die kanker heeft.

“Hij is opgelucht dat het voorbij is. Hij wenst dat hij een proeftijd had gekregen zodat ie kon doorgaan met zijn behandelingspad”, stelt Thomas’ advocaat. Thomas heeft Fase 4 kanker – wat betekent dat de kanker zich door het lichaam verspreid heeft – en gebruikte de chocolaatjes voor zelfmedicatie: bijvoorbeeld tegen symptomen als misselijkheid.

Het is zeer de vraag of Thomas nog levend uit de gevangenis zal lopen gezien zijn Fase 4 kanker…

Uitgezaaide teelbalkanker

Uit een expert-onderzoek uit augustus 2018, dat werd opgesteld om te beoordelen of Thomas fit genoeg is voor een rechtszaak, blijkt dat de 37-jarige man lijdt aan teelbalkanker, en dat die zich inmiddels heeft uitgebreid naar de longen en buikholte. Volgens het onafhankelijke rapport is bovendien ook de niercelkanker teruggekomen in een van zijn nieren.

Reden voor advocaat Camic om zijn bezorgdheid uit te spreken dat Thomas niet in staat zou zijn om zichzelf te helpen verdedigen, doordat ‘accurate herinnering van de feiten’ lastig is. Maar volgens Amerikaanse media is het onduidelijk of een rechter hiervan op de hoogte is gebracht voordat de rechtszaak plaatsvond afgelopen week.

Wreed lot

En dus betekent de vrijwillige schuldigverklaring van Thomas dat hij een gevangenisstraf van 4 jaar krijgt opgelegd. Daar mag de kankerpatiënt dan 7 dagen voorarrest van aftrekken die hij doorbracht in de cel op het politiebureau van Kane County in 2014. En als hij zich voorbeeldig gedraagt kan de straf gehalveerd worden. Maar dan moet hij natuurlijk wel in leven zien te blijven, zónder THC-medicatie bovendien.

Een wreed lot hoe dan ook, zeker omdat Thomas nog nooit eerder met politie of justitie in aanraking is gekomen. Op 14 juni mag hij opnieuw opdraven voor rechter Clint Hull, die dan – mede aan de hand van een nieuw medisch rapport – beslist wanneer Thomas aan zijn celstraf moet beginnen.

Tja, noem dat maar medelijden tonen… NOT!

(advertenties)