(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het ondertekenen van een convenant helpt dan misschien wel tegen ongewenst politiebezoek, de varenrouwmug laat zich er niet door tegenhouden. En zo begon mediwietkweker BeëlzeBud zijn allereerste legale binnentuin met het bestrijden van de varenrouwmug. Biologisch uiteraard met kaneel.

Kaneel, kaneel, kaneel. Ik zie scheel van de kaneel en ik zal jullie ook vertellen waarom.

Wie mijn laatste (eerste 😉 ) verslag heeft gelezen, weet dat ik pech had met het substraat. Ik ga ervan uit dat dat al besmet was met de eitjes van de varenrouwmug want die kwamen vanaf dag één uit de grond kruipen. Om ze te bestrijden heb ik nematoden besteld, dat zijn minuscule aaltjes die zich voeden met de larven van de varenrouwmug.

Nematoden, natuurlijke vijand van de varenrouwmug. Moet je ze alleen wel hebben… Foto: D. Kucharski K. Kucharska, Shutterstock

Kaneel

Helaas gaat zo’n internetbestelling niet altijd zoals gewenst en na lang wachten en een paar telefoontjes zit ik vandaag nog steeds zonder nematoden. Tijd dus voor een alternatief. Ik kreeg van verschillende kanten de tip om kaneel te gebruiken en daarmee de varenrouwmuggen te bestrijden.

De bedoeling is dat je twee eetlepels kaneel met een liter kokend water mengt, de boel laat bezinken en het mengsel voorzichtig afgiet. Je houdt dan bruin water en een soort slijm over. Het slijm gooi je weg en het kaneelwater giet je, afgekoeld (!) over je aarde.

25 liter kaneelwater…

Zo gezegd, zo gedaan. Dat zou je denken tenminste, ware het niet dat mijn vijf plantjes in potten van 27 liter staan. Ik ben nu dus de hele zondag bezig geweest om litertjes kaneelwater te maken om uiteindelijk per pot zo’n 5 liter te kunnen geven. En met een waterkoker van 1 liter is dat een hele klus kan ik je vertellen. Maar het is gelukt.

Nu de aarde met het kaneelwater is behandeld wacht ik even het resultaat af. Waarschijnlijk geef ik ze volgende week dan ook nog de nematoden, mochten die alsnog binnenkomen. Verder gaat het gelukkig prima met de plantjes. Ik vind het moeilijk om te zien maar heb het idee dat 2 van de 5 wat lichter aan het worden zijn maar dat kan ook door het vele kaneelwater komen.

Volgende week zullen we zien of de kaneel zijn werk heeft gedaan en ik verwacht dat de plantjes dan ook wel een stuk groter zullen zijn. Tot dan!

BeëzeBud

(advertenties)