(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Voor sommigen onder ons zal het wellicht pure sciencefiction zijn (omdat het toch nooit gebeurt): de vraag hoe lang wiet goed blijft en of het spul überhaupt kan ‘bederven’. Maar toch is de vraag interessant. Er gebeurt namelijk best wel iets met wiet ook al rook je ‘m niet.

Met de legalisering en/of normalisering van cannabis op aarde komen er ook meer mensen die nieuwsgierig zijn naar de houdbaarheid van de drug. Is wiet houdbaar? En zo ja, wat is de houdbaarheid van verschillende vormen van cannabis? In dit artikel beantwoorden we deze vragen en geven we tips over hoe je cannabis op de juiste manier kunt bewaren om de houdbaarheid te verlengen.

Vervaldatum van wiet

De houdbaarheid van cannabis is een complex onderwerp. Hoewel wiet technisch gezien niet “vervalt”, ondergaat het wel een afbraakproces dat de kwaliteit en potentie na verloop van tijd beïnvloedt.

Gewoonlijk kunnen cannabisproducten tot een jaar meegaan als ze onder ideale omstandigheden worden bewaard. Maar verschillende factoren kunnen hun levensduur beïnvloeden, waaronder de vorm van het product, het vochtgehalte en de manier waarop het wordt bewaard.

Het droogproces van wiet kan ervoor zorgen dat het te droog wordt, wat leidt tot een muffe smaak, smaakverlies en verminderde potentie. Aan de andere kant kan een hoge vochtigheidsgraad leiden tot schimmel en andere schadelijke ziekteverwekkers die de kwaliteit en veiligheid van het product kunnen aantasten.

Kortom; hoewel cannabis technisch gezien niet vervalt, zijn een goede opslag en controle van de conditie ervan essentieel om een optimale kwaliteit en veiligheid voor consumptie te garanderen. Je zult niet ziek worden van verlopen cannabis (tenzij je beschimmelde wiet hebt), maar het kan muf en daarmee niet ideaal zijn.

Wijze van consumptie

De houdbaarheid van cannabis varieert per vorm. Zo kan een wiettop niet zo snel verlopen als een edible, omdat het geen toegevoegde ingrediënten bevat zoals suiker en olie die in eetbare cannabisproducten voorkomen. Deze ingrediënten kunnen leiden tot schimmel of bacteriën en bederf.

De houdbaarheid van rookbare cannabis kan variëren van 6 maanden tot 12 maanden. Terwijl edibles na 3 tot 6 maanden kunnen vervallen, afhankelijk van hun ingrediënten.

De houdbaarheid van cannabis kan ook afhangen van de vorm waarin het wordt geleverd. Wietolie of CBD-olie kan bijvoorbeeld 1 tot 2 jaar meegaan.

Concentraten zoals wax of shatter kunnen binnen een jaar tot 18 maanden vervallen door de blootstelling aan licht en lucht. Door licht en lucht veranderen ze van textuur en smaak. Vape-pennen – ofwel de voorgevulde cartridge die je erin gebruikt – gaan meestal 6 tot 12 maanden mee. Topicals en lotions zijn meestal goed voor 1 tot 2 jaar.

Tips voor opslag

Om te voorkomen dat cannabis “bederft” en om ervoor te zorgen dat het vers blijft, is het essentieel om het onder de juiste omstandigheden te bewaren. De gemeenschappelijke vijanden van cannabis zijn vocht, licht, lucht en warmte.

Het is dus belangrijk om wiet op een koele, donkere en droge plaats te bewaren, uit de buurt van direct zonlicht of temperatuurschommelingen. Luchtdichte verpakkingen, zoals glazen potten of zakken met een sluiting, kunnen helpen om de kwaliteit van je cannabis te behouden.

Om te controleren of je cannabis verlopen is, let je op je zintuigen. Als het muf of beschimmeld ruikt, een andere kleur heeft, niet goed smaakt of droog en brokkelig aanvoelt, kan het over de datum zijn. Het is altijd beter het zekere voor het onzekere te nemen en bedorven wiet weg te gooien. Dit om mogelijke gezondheidsrisico’s te voorkomen.

Hoe weet ik of mijn cannabis is verlopen?

Ben je benieuwd of je cannabis de vervaldatum heeft bereikt? Er zijn verschillende tekenen om op te letten.

Ten eerste kun je een verandering in het aroma opmerken. Verlopen cannabis kan een muffe geur verspreiden of helemaal niet meer ruiken, in plaats van de verleidelijke geur die het had toen je het kocht.

Daarnaast kun je aan de hand van de textuur bepalen of je cannabis over de datum is. Oudbakken cannabis is vaak stoffig en brokkelig, in tegenstelling tot de gebruikelijke plakkerige en kneedbare textuur.

Als je een verandering in smaak waarneemt, zoals een afname in smaak of een toename in hardheid bij het roken, is dat een andere indicator dat je cannabis misschien over de datum is. Dit komt door de droogte van oude cannabis, wat kan leiden tot keelirritatie en een onaangename smaak. Oude wiet verliest aan kracht en heeft niet alle smaakvolle cannabinoïden en terpenen zoals toen het vers was.

Als je schimmel op je cannabis opmerkt, is het belangrijk dat je het niet consumeert. Het roken van beschimmelde cannabis kan leiden tot longproblemen en ziekte. Zoek naar wit poeder of pluizen op de top, want dit is meestal een teken van schimmel.

Lees op CNNBS ook: ‘De beste manier om je wiet te bewaren

[openingsfoto: Ihnatovich Maryia/Shutterstock, foto weckpot met wiet en rook: Roxana Gonzalez/Shutterstock]
(advertentie)