(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zuiver theoretisch is het niet geheel ondenkbaar dat je af en toe niet klaarkomt. Met je joint bedoelen we natuurlijk. Oftewel: wat te doen wanneer jij het einde eerder haalt dan je jonko? Welnu, daarover kunnen we gerust een boekje opendoen en dat doen we bij deze ook. Want je kan een aangestoken joint wel degelijk op verantwoorden wijze ‘pauzeren’ en op een later, meer geschikt tijdstop alsnog soldaat maken!

Een joint uitmaken (om later opnieuw aan te steken) is een belangrijke vaardigheid voor elke zichzelf respecterende stoner. Doe het te ruw en je kunt de restanten van de joint onherstelbaar verpesten. Doe het te weinig en het vuur binnenin blijft al je kostbare cannabinoïden en terpenen wegbranden.

Dus wat is precies de beste manier om een joint te doven en te bewaren voor later?

De rol van PAK’s bij smaak en geur van je joint

Ja, je kunt een joint bewaren als je hem niet in één keer wilt oproken (als je hem goed uitmaakt). Maar weet wel dat hij niet hetzelfde zal smaken als je hem aansteekt voor de tweede ronde.

Als je de joint aansteekt, gaat de (bij voorkeur met een grinder vermalen) wiettop een wisselwerking aan met zuurstof op een hoge temperatuur om te verbranden en rook te produceren. Dit is een proces dat bekend staat als verbranding en dat is belangrijk voor zowel de activering als de afgifte van je wiet.

Maar verbranding produceert ook rookbijproducten. Veel van deze verbindingen staan bekend als polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) – kleine, stinkende gasdeeltjes. PAK’s worden vaak geproduceerd bij het verbranden van dingen, van sigaretten tot benzine – en het roken van cannabis is geen uitzondering.

Deze kleine moleculen zijn ook schadelijk voor onze gezondheid en staan bekend als kankerverwekkend en ontstekingsbevorderend. PAK’s hebben geen bekende effecten bij lage concentraties en je komt ze ook op andere plaatsen tegen, zoals grills en houtvuren.

De hoeveelheid geproduceerde PAK’s kan sterk variëren afhankelijk van de gekozen consumptiemethode. Het vapen (verdampen) van gedroogde wiet produceert bijvoorbeeld minder PAK’s dan het roken van een joint.

De geur van deze PAK’s wordt geabsorbeerd en vastgehouden door het vloeipapier en de resterende wiet. Aangezien geur en smaak sterk verbonden zijn met elkaar, zal het nieuwe aroma de smaak van de joint beïnvloeden.

Er gebeuren veel dingen binnenin je joint als je ‘m brandend tussen de vingers of lippen hebt hangen… Maar ook “uitgesteld blowen” behoort dus zeker tot de mogelijkheden.  [Foto: Jan Havlicek/Shutterstock]

Wat gebeurt er met de cannabis in de half opgerookte joint?

Tijdens het verbrandingsproces gebeurt er veel in je wiet! De cannabinoïden worden gedecarboxyleerd, waarbij THCa en CBDa worden omgezet in THC en CBD. De terpenen en flavonoïden worden getransformeerd of vernietigd, en alle chemische verbindingen worden verdampt – allemaal tegelijk.

Deze veranderingen gebeuren snel. Dus door je joint op de juiste manier te doven, kun je het proces stoppen en een aantal van deze verbindingen bewaren voor later.

Maar het is niet alleen hitte die chemische veranderingen in je wiet veroorzaakt – tijd kan ook voor afbraak zorgen. Als je een joint – laat staan een half opgerookte joint – een tijdje laat liggen, kan de potentie ervan afnemen. Sterker nog; een half opgerookte joint heeft al veel van zijn vocht verloren. Dus als je hem opnieuw aansteekt, kun je verwachten dat hij harder, droger en minder lekker rookt.

Drie essentiële veranderingen in je (pauzerende) joint

  • Terpenen en cannabinoïden zullen in verschillende concentraties aanwezig zijn wanneer je de joint opnieuw aansteekt. Elke stof in cannabis heeft een ander kookpunt en slechts bepaalde delen van de joint branden tegelijkertijd. Achter de sintel (of “kers”) van de joint zal de hitte sommige van de lichtere terpenen sneller verdampen dan de zwaardere terpenen en cannabinoïden. Deze verschillende concentraties zullen de geur, smaak en effecten van de wiet beïnvloeden.
  • Cannabinoïden zoals THC zullen nog steeds aanwezig zijn, maar sommige kunnen zijn omgezet in CBN.
    Teer kan zich vormen tijdens het verbrandingsproces, en als het snel afkoelt blijft het “plakken” op het papier en de cannabis verderop in de joint. Deze ophoping van hars kan een joint behoorlijk beïnvloeden, waardoor de tweede helft van de joint veel anders smaakt dan de eerste helft.
  • PAK’s vormen zich tijdens de verbranding en hebben een duidelijk aroma, waardoor ook de smaak van je wiet verandert als je deze later rookt.

Hoe doof je een joint zonder die te vernietigen?

Als je een joint voorzichtig uitdoet, is het belangrijkste deel de kers (sintel). De kers van de joint is het gedeelte waar hij wordt aangestoken voordat hij in as verandert en eraf valt.

Er zijn verschillende manieren om je joint te doven zonder hem te vernietigen. De makkelijkste methode is door de joint te verstikken, door de luchttoevoer naar de kers af te snijden. Deze methode werkt het beste met een glazen jointbuis (cone), maar je kunt ook zand gebruiken. Vermijd het gebruik van de plastic jointhulzen die je vaak in coffeeshops ziet, omdat een nog warme joint het plastic kan doen smelten.

Andere manieren om je joint weg te leggen voor later:

  • Stomp het. Druk het brandende uiteinde van de joint tegen een plat, hard (en vuurvast) oppervlak om het vuur te doven. Wees voorzichtig met de joint zodat je hem niet buigt of breekt.
  • Klop erop. Maak de kers los door de joint tegen de zijkant van een asbak te kloppen. Zorg ervoor dat je de joint niet plet.
  • Schrapen. Schraap de kers zachtjes tegen de zijkant van een asbak totdat hij eruit valt.
  • Tik hem. Houd de joint tussen je vingers en tik met de onderkant (of het uiteinde) om de kers eruit te slaan.
  • Verdrink hem. Als je de kers wilt doven in plaats van verwijderen, gebruik dan een kleine hoeveelheid water om de kers te doven. Zorg ervoor dat de rest van de joint niet nat wordt, anders kan hij niet meer aansteken.
  • Knippen. Snijd met een schaar, een sigarenknipper of een ander scherp mes de kers eraf en doe de rest van de joint in een luchtdichte verpakking, bij voorkeur dus zo’n cone van glas

Hoe lang blijft een joint vers als hij eenmaal is aangestoken?

Hoe sneller je een joint aansteekt nadat je hem hebt gedoofd, hoe beter hij smaakt. Als je een joint op de juiste manier hebt gedoofd en bewaard, kun je een droge joint van een paar dagen geleden opnieuw aansteken.

Het opnieuw aansteken van een joint is geen wetenschappelijk interessegebied en er zijn dan ook geen specifieke onderzoeken die de degradatie van een half opgerookte joint blootleggen.

Daarom overheerst dus het gezond verstand en in het algemeen geldt: hoe langer je een half opgerookte joint laat liggen, hoe droger en minder krachtig hij zal zijn.

De beste manier om je half-gerookte joint zo lang mogelijk vers te houden is met een glazen doob tube. Deze cones kunnen soms gaan stinken, maar de meeste houden de geur goed binnen.

In de cannabisindustrie geloven sommigen heilig in de integriteit van cannabisaroma’s en hekelen het opnieuw aansteken van joints. Hoewel het waar is dat de smaak niet meer hetzelfde zal zijn als toen je hem voor het eerst aanstak, is de smaak van de wiet waarschijnlijk van secundair belang als je alleen maar je high wilt worden…

[openingsbeeld: Vardji Photography/Shutterstock, koffiemok vol jointjes: Richard Morganstern/Shutterstock]
(advertentie)