(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Natuurlijk reageert minister Opstelten negatief op het manifest Joint Regulation van een groot aantal gemeenten. Dat is geen verrassing. Maar ook vanuit cannabiskringen valt er wel het een en ander op het initiatief aan te merken, aldus het VOC.

Kanttekeningen bij Joint Regulation

Het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) ziet in het manifest ‘Joint Regulation’ een stevige aanzet om eindelijk te komen tot fatsoenlijke regulering van cannabis in ons land. De analyse van de burgemeesters is juist, net als de richting van hun oplossing: regulering. Bij de voorgestelde uitvoering zijn wel wat kanttekeningen te zetten.

Het VOC onderschrijft de centrale oproep van het manifest: ‘Voer samen met ons een landelijk stelsel in van gecertificeerde en gereguleerde wietteelt’. Ook zien wij ons standpunt door de burgemeesters bevestigd dat het huidige repressieve beleid neerkomt op dweilen met de kraan open.

Treffend is ook dat de nieuwe verdedigingswal van de minister, de vermeende hoge exportcijfers, al direct door de initiatief nemende burgemeester Paul Depla werd doorgeprikt: ‘80% van de teelt naar export? Toch bijzonder dat er dan zelden een groot export-transport van wiet wordt onderschept!’

Kleine thuiskweker vergeten

Wij missen in het manifest echter de kleine thuisteler, met een paar plantjes voor persoonlijk -al dan niet medicinaal- gebruik. Waar de burgemeesters voorstellen “dat bij een landelijke invoering van de gereguleerde wietteelt de opsporing en bestraffing van illegale wietteelt aanzienlijk moet worden geïntensiveerd”, moet dit beperkt blijven tot de aanpak van criminele organisaties, waarbij de kleine thuisteler buiten schot blijft. Nu al vinden vrijwel dagelijks drama’s plaats, waarbij mensen en gezinnen uit hun huis worden gezet vanwege een (zeer) klein aantal planten. Het VOC houdt onverkort vast aan het recht van volwassen burgers op teelt van cannabis voor eigen gebruik, net als inmiddels in Uruguay, Washington State, Colorado en België.

Onaanvaardbare THC-percentages?

Een ander kritiekpunt betreft de passage over “onaanvaardbaar hoge THC-percentages”. Ten eerste daalt het gemiddelde thc-gehalte -in strijd met de beeldvorming- al sinds 2004 (Trimbos). Terecht stelt ook het manifest dat het THC-percentage alleen onvoldoende is om de “sterkte” van cannabis te beoordelen. Citaat: “Daarbij gaat het niet alleen om de controle op.. THC.. maar ook om de verhouding tussen THC en andere bestanddelen zoals CBD, die tezamen bepalend zijn voor het effect.” Er kan dan ook geen sprake zijn van een onaanvaardbaar hoog THC percentage als zodanig. De consument is vooral gebaat bij betrouwbare informatie over cannabis en de gehaltes werkzame stoffen. Maximering zal bovendien nieuwe kansen bieden voor het illegale circuit.

Werken aan echte oplossing

Nu regulering van cannabis internationaal onvermijdelijk blijkt te worden, moet Nederland niet uit de pas gaan lopen. Dit manifest, afkomstig van bij de dagelijkse problematiek nauw betrokken burgemeesters, zal voor de minister aanleiding moeten zijn om zijn halsstarrige houding op te geven en te gaan werken aan échte oplossingen.

(advertentie)