(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Binnen het smokkelaarsgilde was het lange tijd een klassieke regel dat je het beste bejaarden of kleine kinderen als muilezels kon inzetten. De gedachte daarachter was dat controleurs dit soort mensen niet snel als verdacht zien. In Israël loopt blijkbaar nog steeds iemand rond die in dat credo gelooft: hij runde een illegale wietplantage in de binnentuin van een kinderdagverblijf!

 

Brutalen hebben de halve wereld, zal de 54-jarige Israëliër wellicht ook nog gedacht hebben toen hij de zaailingen plantte in de tuin van de kinderopvang in Hod Hasharon. En meestal gaat die vlieger ook wel op, totdat het fout gaat. En fout ging het deze maandag met zijn buitenwietplantage op de binnenplaats van het kinderdagverblijf, want de politie deed er een inval!

Israël volgt met drugs het Portugal-model

Eerst maar eens de vraag: hoe staat het ervoor in Israël met wiet? Nou, voor wat betreft medicinale cannabis is het land een echte voorloper; er wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan, patiënten hebben makkelijk toegang tot legale mediwiet en bedrijven – wiettelers inbegrepen – krijgen volop mogelijkheden, tot en met export aan toe.

Voor recreatieve wiet ligt het wat anders. Afgelopen april werd het bezit ervan deels gedecriminaliseerd, nadat er liefst 2 jaar over een plan was gedebatteerd. Vanaf april word je niet langer juridisch vervolgd, maar krijg je een geldboete als je gepakt wordt in de publieke ruimte. De kans daarop is trouwens ook kleiner dan voorheen, want er wordt ‘minder op gehandhaafd’.

Israël volgt daarmee het zogeheten ‘Portugal-model’, dat drugsgebruik – cannabis incluis – ziet als een gezondheidsprobleem in plaats van een criminaliteitsprobleem. Bezit van kleine hoeveelheden wiet in je eigen privé-omgeving thuis wordt trouwens helemaal niet meer bestraft in Israël!

Wat medicinale cannabis betreft loopt Israël wereldwijd voorop, maar de muur om recreatieve wiet staat voorlopig nog overeind… [beeld: ARTPROXIMO/Shutterstock]

Kinderopvang onder vuur

Het kweken van wiet mag echter nog steeds niet voor de gewone burger.  Vandaar dat de politie kwam kijken in het kinderdagverblijf, waar de zaailingen in de binnentuin volgens de autoriteiten goed waren voor een geschatte toekomstige oogst van 1,5 kilo wiet. Bovendien vond men in een kledingkluisje een zak met wat de politie omschrijft als een ‘cannabis-achtige drug’.

De kinderopvang in Hod Hasharon zorgt voor kleintjes in de leeftijd van 3 maanden tot 1 jaar. Je begrijpt dat de politie de 54-jarige eigenaar er in dit geval niet met een waarschuwing vanaf laat komen. Wat de wietteler ook niet zal helpen is het feit dat er de laatste maanden een publieke discussie over kinderdagverblijven plaatsvindt in Israël, na een serie incidenten. Medewerkers mishandelden kids en er is zelfs sprake van moord op kinderen, aldus de krant The Times Of Israel. In juni gingen daarom duizenden mensen de straat op om meer staatstoezicht te eisen op de sector!

Huisarrest

Eén van de eerste slachtoffers van dit strengere toezicht is dus een wietkweker. Maar nadat ze de eigenaar van het kinderdagverblijf op het bureau verhoorden mocht ie gelukkig terug naar zijn huis. Hij blijft echter verdachte en heeft voor onbepaalde tijd huisarrest!

Voortaan toch maar niet meer gehoor geven aan dat cliché van kinderen en bejaarden als ideale dekmantel voor illegale drugsactiviteiten, waar we het in het begin van dit artikel over hadden…

[openingsfoto: ElRoi/Shutterstock]
(advertentie)