(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wellicht nog dit jaar wordt recreatieve wiet in Mexico legaal. Nou werd dat al vaker aangekondigd, maar het finale besluit is al een aantal keren verschoven. Het parlement en de regering moeten er toch de vaart in houden, omdat legalisering is opgelegd door het Hooggerechtshof. In het nieuwste wetsvoorstel van de regerende politieke partij staan wel leuke dingen voor de Mexicaan. Zo mag elke volwassene zomaar 20 wietplanten thuis kweken bijvoorbeeld!

Volgt Mexico het spoor van Uruguay en Canada?

In november 2018 nam het Hooggerechtshof van Mexico een historisch besluit: het verbieden van recreatieve wiet is ongrondwettelijk, want het is namelijk een mensenrecht (persoonlijke vrijheid). Als gevolg van die uitspraak kreeg de overheid 1 jaar om legalisering te regelen.

Die deadline is niet gehaald, vooral omdat men het binnen het Congres niet eens kon worden. Maar als we de media daarginds mogen geloven gaat het toch echt nog (eind) dit jaar gebeuren, en daarmee voegt Mexico zich bij een klein select gezelschap: Uruguay (2014) en Canada (2018).

Elke Mexicaan mag 20 wietplanten thuis kweken

Onlangs diende senator Julio Ramón Menchaca Salaza van de regerende Morena partij een wetsvoorstel in dat die uitgestelde legalisering moet regelen. En hoe! Iedereen van 18 jaar en ouder mag vrijelijk wiet gebruiken en kweken. Bezit van wiet per persoon wordt begrensd op 1 ounce (iets meer dan 28 gram), bezit tot 200 gram cannabis wordt gedecriminaliseerd. De staat profiteert lekker mee door een verkoopbelasting van 12 procent.

Het leven voor de Mexicaanse cannabis liefhebbers wordt wellicht een stuk zonniger binnenkort… [illustratie: dmitriylo/Shutterstock]

Echt vet is de thuisteelt-regel. Indien je je registreert als thuiskweker mag je tot 20 wietplanten groot brengen, zolang de totale oogst niet boven de 480 gram per jaar komt. Ofwel 40 gram homegrown wiet per maand voor elke Mexicaanse cannabisliefhebber die dat wil! En wellicht nog wel wat meer ook, want zoiets valt natuurlijk in de verste verte niet te controleren in een land van 2 miljoen vierkante kilometer groot met meer dan 125 miljoen inwoners.

Medicinale cannabispatiënten mogen zelfs nog eens 20 wietplanten extra in de pot of grond zetten. Hennep en CBD worden trouwens uitgesloten van de regels die gelden voor THC-houdende producten.

Wiet kan Mexico helpen om uit de coronacrisis te komen

Volgens senator Julio Ramón Menchaca Salaza maakt zijn wet het mogelijk dat cannabis een rol gaat spelen in het herstel van de nationale economie die ook in Mexico hard geraakt wordt door de corona-pandemie.

Samengevat: in 2015 oordeelde het Hooggerechtshof al dat burgers in vrijheid wiet zouden moeten mogen consumeren en kweken, in 2018 ging het Hof nog een stap verder en beroordeelde het nog steeds bestaande wietverbod als ongrondwettelijk. Beide uitspraken maakten de weg vrij voor een landelijke legalisering, waarvoor de wetgeving vorig jaar oktober (precies 1 maand voor de deadline van één jaar die het Hof had meegegeven) werd ingediend.

Gelukkig maar dat dat eerste wetsvoorstel het in oktober niet haalde, want daarin stond nog dat publieke consumptie verboden is en dat elke Mexicaan 4 wietplanten thuis mag kweken. En vreemd genoeg stond er ook helemaal niets over belasting op wiet heffen in dat oktoberplan…

[openingsbeeld: Aleksey Klints/Shutterstock]
(advertenties)