(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

‘HPS?’ Vraag je je misschien af, ‘was dat niet die ouderwetse kweektechnologie die door LED en Double Ended HPS kweeklicht aan de kant werd geschoven?’. Eigenlijk… niet helemaal want de ouderwetse HPS kweeklamp lijkt weer op te leven dankzij een flinterdun …laagje zilver.

Voor jou als kleine thuiskweker lijken HPS kweeklampen misschien afgeschreven maar HPS is eigenlijk nooit echt weg geweest. Niet bij de grote tuinbouwbedrijven uit het Westland en waarschijnlijk hangen de kweeklampen ook nog bij de meeste grote illegale wietkwekers. En de reden dat HPS nog niet door LED of DE HPS aan de kant is geschoven is simpel: HPS is aanzienlijk goedkoper per Watt, en presteert nog steeds prima. En de extra warmte die een HPS kweeklamp produceert heeft ook voordelen; planten groeien er sneller door en het scheelt in de stookkosten.

HPS IRS?

En zo brengt dit korte pleidooi voor de ouderwetse HPS kweeklamp ons op de niéuwerwetse HPS IRS. Want wat is dat dan precies? Wel, de letters IRS staan voor Internal Reflective Silver, wat slaat op de interne reflector die bij dit soort HPS lampen in de bulb is aangebracht. Hierdoor hoeft het licht niet eerst door een laagje glas  via een externe laag aluminium weerkaatst te worden, voor het op je planten terecht komt.

Juist, de reflector zit bij een HPS IRS kweeklamp dus in de bulb zelf, en wordt zo direct op de planten gekaatst. Dat niet alleen maar de interne reflector bestaat ook nog eens uit een laagje pure zilver, wat 100% van al het licht weerkaatst, en niet slechts 93% zoals bij een conventionele reflector van aluminium. Verder is de vorm van een HPS IRS bulb aangepast en verbeterd. Hierdoor is de warmtehuishouding beter, wat bijdraagt aan een langere levensduur van de bulb. Na 20.000 uur is er volgens de verkopers van de lampen pas slechts 10% lichtverlies te meten.

Revolutie in HPS-land?

Zorgt de zilveren reflectielaag in de IRS-bulb voor een revolutie in HPS-land, zoals we op diverse verkoopsites lezen, of is de HPS voor hobbyisten definitief vervangen voor LED? Nou, de nieuwe HPS bulb is bij grote Canadese, Amerikaanse en Russische kwekers al populair en dat is logisch want voor grote kwekers is een voordelige aanschaf natuurlijk één op één een directe besparing.

En dat geldt natuurlijk ook voor de prijsbewuste thuisteler, of de kweker met een kleiner budget. De IRS toevoeging maakt de HPS IRS lamp namelijk niet duurder dan een gewone HPS kweeklamp, maar voordeliger. De interne reflector maakt een externe reflector namelijk overbodig, zodat kan worden volstaan met een eenvoudiger armatuur. En dat merk je in de prijs.

Zelf aan de HPS IRS? De firma Spectro Light heeft twee HPS IRS kweeklampen op de Nederlandse markt gebracht: een 600 Watt en 1000 Watt uitvoering, geschikt voor 400 en 220 Volt aansluitingen. Beide lampen komen compleet met armatuur die de kweeklamp ook meteen aansturen. Middels een speciale controller is het mogelijk om ook te dimmen of een zonsopgang te simuleren net als met een moderne LED.

Bestellen? De 600 Watt en 1000 Watt uitvoeringen zijn onder andere verkrijgbaar via BestGrowProducts.com. De 600 Watt HPS IRS lamp kost 225,- euro en de 1000 Watt HPS IRS slechts 299 euro. 

(advertenties)