(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De krokussen zijn de grond alweer uit, vogels hebben hun eieren gedropt en de bomen zitten weer vol met groene blaadjes. Kortom: de zomer staat weer aan de deur te bonken! Geweldig voor buitenkwekers maar het zorgt bij binnenkwekers voor veel hitteproblemen. Geen nood, we hebben de oplossing!

De zomer zorgt voor veel buitenkweekplezier, maar wanneer je kweekruimte binnen oververhit raakt en je wietplanten daardoor staan te verpieteren zorgt het ook voor binnenkweekstress. Natuurlijk kun je dan proberen om het dag- en nachtritme van je planten om te draaien zodat de lampen overdag uit staan, maar dat is niet altijd voldoende. Als je je kweektent niet zomaar even naar de kelder kunt verplaatsen zul je een andere maatregel moeten nemen.

Oververhitte kweektent

Wie een beetje ervaring heeft met binnenkweken, weet dat het verschil tussen een optimale temperatuur en een te hoge temperatuur maar klein is. Bij een graad of 27, 28 gaan wietplanten lekker, ze verdampen veel en zuigen ook lekker veel vocht en voeding op en de groei (of bloei) draait op volle toeren. Stijgt het kwik echter tot boven de 29 graden, dan zal de temperatuur voor de nodige problemen zorgen.

Oververhitting zorgt voor lelijke luchtige topjes en verbrande bladeren.

Een te hete kweekruimte veroorzaakt hittestress; de planten verliezen via de bladeren zoveel vocht dat ze dat niet meer via de wortels kunnen aanvullen. Als gevolg zullen de bladeren uitdrogen en uiteindelijk verbranden. En mocht je de bladeren nog net van uitdroging weten te behoeden, dan zorgt de warmte ervoor dat toppen doorschieten, het gevolg is luchtige open toppen die er niet uitzien en bovendien nauwelijks gewicht hebben.

Maatregelen

Je moet als binnenkweker dus maatregelen treffen om de temperatuur ook in de zomer onder controle te houden. Extra lucht uit je kweekruimte afzuigen kan soms helpen en ook overstappen op led kweeklampen of luchtgekoelde cool tubes kan een oplossing zijn. Led’s zijn echter nogal prijzig en cool tubes niet even snel te plaatsen. De watergekoelde airco’s van Lynx bieden dan uitkomst; ze zijn gemakkelijk binnen of buiten je kweekruimte te plaatsen, en koelen de ruimte in luttele minuten tot de gewenste temperatuur.

Lynx watergekoeld airco’s zijn gemakkelijk te plaatsen, ze zijn speciaal ontworpen om zowel binnen als buiten een kweekruimte te plaatsen. Met simpele aan- en afvoerslangen kun je de koude en warme luchtstromen optimaal regelen en sturen waar je ze heen wil hebben. De Airco’c zijn licht van gewicht en klein van stuk zodat je ze gemakkelijk in een auto kunt vervoeren.

Doordat deze airco’s niet uitgerust zijn met een interne verwarming, en ook geen variabele luchtstroom hebben, zijn ze niet kapot te krijgen. Storingen behoren tot het verleden. Om zuinig met water om te gaan verbruikt de Lynx alleen water wanneer wanneer de airco daarom vraagt. Eenvoudig plaatsen, aansluiten en je planten staan ook tijdens de heetste hittegolf in een aangenaam klimaat.

Lynx airco’s zijn nu in de aanbieding op Stadsvergroening.com in diverse capaciteiten van 6000 tot 49829 BTU.

[Openingsfoto: VladisChern, Shutterstock]
(advertentie)