(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wij begrijpen er geen bal van, hoe ’t werkt met de bitcoin. Betalen zonder geld of bank, alles virtueel op internet… dat is net zoiets als denken aan de grens van het heelal. In de VS is er nu een Nederlandse drugsdealer opgepakt, die zich liet betalen in bitcoins.

Zo zag de eBay voor drugs er uit voordat de FBI er een einde aan maakte

Zo zag de eBay voor drugs er uit voordat de FBI er een einde aan maakte

Tot voor kort kende men in de Verenigde Staten het online fenomeen Silk Road, een website waar je zonder al te veel moeite alle mogelijke drugs kon bestellen. Het werkte ongeveer net zo als Pirate Bay, dus met torrents en anonimiteit voor gebruikers. Een soort marktplaats voor spannende dingen dus, waaronder heel veel dope. Afgelopen oktober werd de site echter door de FBI uit de lucht gehaald en oprichter Ross William Ulbricht- opererend onder de naam ‘Dread Pirate Roberts’ – gearresteerd.

Miljoenen dollars

Wellicht zit hij in dezelfde gevangenis als een 22-jarige inwoner uit het Nederlandse Woerden. Deze Cornelis Jan S. werd vorige zomer in de drugsdealers-kraag gevat op het vliegveld van Miami en zit sindsdien in voorarrest. Tegenover justitie daar heeft de jonge ondernemer inmiddels bekend dat hij voor miljoenen euro’s drugs heeft verkocht: xtc, cocaïne, LSD en jawel ook cannabis. Janneman deed dat dus via Silk Road en liet zich uitbetalen in de virtuele munteenheid bitcoin.

Het is nog niet bekend of de hippe Woerdenaar een zogenaamde plea bargain (een bekentenis in ruil voor strafvermindering) heeft gesloten. De strafeis is namelijk nog niet bekend. Maar virtueel geld of niet, de Amerikaanse overheid vordert echt geld van hem terug, zijnde de winst die hij met zijn drugshandeltje verdiend zou hebben: 3 miljoen dollar!

(advertenties)