(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wel eens gehoord van Harvstbox? Das een volautomatische kweekkast die omgevingsfactoren zoals de temperatuur en de luchtvochtigheid voor je regelt en in de gaten houdt, en je je wietplanten op afstand laat bekijken via een camera en een gratis app. Hij kost een kleine 520 euro maar je moet ‘m wel zelf maken.

Harvstbox is eigenlijk geen kweekkast maar een bouwplan met gratis app, waarmee je zelf een volautomatische kweekkast kunt bouwen. Het brein van de kweekkast is een Raspberry Pi minicomputer met daarop de gratis te downloaden Harvstbox firmware. Samen met de Harvstbox app, diverse sensoren en een 5 megapixel camera, kun je je wietplanten overal ter wereld in de gaten houden. Alle onderdelen zijn in ieder geval in Amerika gemakkelijk te bestellen en kosten je bij elkaar niet meer dan 520 euro.

Deep Water Culture

In de Harvstbox kweek je wietplanten in een zogenaamde Bubble Bucket. Oftewel Deep Water Culture; een hydrosysteem waarin wortels direct in een voedingsoplossing hangen en wietplanten supersnel groeien. De Raspberry Pi computer in de kast houdt vervolgens alles voor je in de gaten zoals de luchtvochtigheid, pH- en EC-waarden, lichtschema’s en de bewatering. De app waarschuwt je wanneer je aan de bak moet om bijvoorbeeld het water te verversen en de kweekkast doet de rest, zo belooft Harvstbox.

De temperatuur in Harvstbox wordt met behulp van koelribben en warmtematten automatisch geregeld. Sensoren en een benevelaar houden de luchtvochtigheid goed, en de Raspberry Pi zorgt ervoor dat de kweeklamp op de juiste momenten uit- en ingeschakeld wordt. Met de app of een touchscreen scherm op de kast zelf, pas je alle instellingen gemakkelijk aan.

Beta Build

Toegeven, de Harvstbox ziet er gelikt uit, is voordelig en ook de website wekt vertrouwen. Alleen wacht nog even met bestellen van alle sensoren en onderdelen want de firmware en de app zijn nog niet beschikbaar om te downloaden. Momenteel wordt er gewerkt aan de eerste werkende ‘Beta Build‘ versie van de firmware, en ook de app hebben we nog niet in de Google Play Store en in de Apple Store kunnen vinden.

Veel van de onderdelen van Harvstbox (onder meer de kast zelf) zijn te bestellen op de Amerikaanse versie van Amazon. De kast letterlijk nabouwen zal in Nederland of België dus niet meevallen, maar de software en de Raspberry Pi bieden wel een te gekke mogelijkheid om je eigen (bestaande) kweekkast mee van een open source kweekcomputer te voorzien. Moeten de app en de firmware wel eerst klaar zijn natuurlijk. Het is nog even wachten dus, op deze volautomatische open source kweekkast maar veelbelovend is hij zeker.

Voor meer informatie over de Harvstbox, een boodschappenlijst met sensoren en andere onderdelen, en bouw-instructies ga je naar Harvstbox.com

(advertenties)