(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

We weten allemaal, al dan niet uit eigen ervaring, dat de straffen voor het bezit van wat wietplanten soms draconisch uitpakken. Zo kan je zomaar drie maanden of langer uit je eigen (huur)huis worden gezet in dit beschaafde landje. Het lot van een thuisteler is kortom onzeker, als je gepakt wordt. Maar hoe zit dat met de dealers in dit land? Bijvoorbeeld deze twee broers uit Haarlem, die in hun huis betrapt werden met een handelsvoorraad van 42,7 kg wiet + 5,4 kg hasj, wat is hun strafrechtelijk lot?

Wie het snapt mag het zeggen

De wegen van Vrouwe Justitia zijn ondoorgrondelijk, tenminste als het om onze favoriete plant gaat. Om te beginnen natuurlijk het inmiddels redelijk krankzinnig te noemen gedoogbeleid – het mag een beetje wel en soms ook niet – dat na 45 jaar kraakt in al zijn voegen. Om nog maar te zwijgen over de druk die dit dubbelzinnige beleid legt op het politie- en justitieapparaat.

Wiet komt al sinds 1976 blijkbaar spontaan uit de lucht vallen, zodat het min of meer legaal in coffeeshops mag worden verkocht. Maar oh wee als je net voor je de achterdeur hebt bereikt gepakt wordt met die uit de lucht gevallen wiet of hasj… Dan zijn de rapen gaar. Of toch niet? Ook dat hangt, zo lijkt, het meer af van pure willekeur dan van beleid.

48 kilo cannabis, wapens en witwassen

Neem de twee Haarlemse broers H.G. (24) en O.G. (27), die er eind 2018 gloeiend heet bij waren in nota bene hun eigen huis. De politie trof in hun woning liefst 42,7 kilo wiet aan, plus nog eens 5,4 kilo hasj voor de liefhebbers van gezeefde en geperste wiettoppen.

Bij elkaar dus 48,1 kilo cannabis, ofwel 48.100 gram softdrugs, hetgeen exact 9.620 keer zoveel is als je legaal gedoogd op zak mag hebben in Nederland (5 gram namelijk).

Behalve deze aardige stash, bleken er ook ‘verschillende soorten munitie, een boksbeugel en een ploertendoder’ van de jongste broer in huis te liggen, aldus het Haarlems Dagblad afgelopen vrijdag in een rechtbankverslag over de zaak. Oh ja, de oudste moest ook nog op het strafmatje komen staan voor het witwassen van meer dan 94.000 euro.

De broers na afloop van hun rechtszaak…

En het oordeel van de rechter luidt…

De vraag is nu: wat krijgen de broers G. aan straf opgelegd voor bovenstaande feiten? Nou, ga er maar eens even voor zitten, en als je zelf ooit gepakt bent met wat plantjes en misschien wel drie maanden je eigen huis niet in kon, is het wellicht verstandig om er maar gelijk een doos tissues bij te pakken.

De rechtbank in Haarlem deelt voor het bezit van 48,1 kilo softdrugs, wapens en geld witwassen de volgende keiharde straffen uit:

  • Broer H.G. – Een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar + 240 uur werkstraf
  • Broer O.G. – Een voorwaardelijke gevangenisstraf van 8 maanden + 240 uur werkstraf

Als belangrijkste reden voor dit vonnis geeft de rechter als verklaring dat het allemaal wel wat lang duurde voordat de zaak – door henzelf – is afgehandeld… Jazeker, welkom in Nederwietland mensen!

[ps; Wij gunnen de broers dit mazzeltje natuurlijk van harte, maar je vraagt je wel af hoeveel dubbelzinnige waanzin wij nog moeten pikken in dit land m.b.t. wiet en hasj…]
(advertenties)