(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Corona maakt meer kapot dan je lief is. Zo zou je het onzalige verhaal van Darko Desic gerust kunnen bestempelen. De 64-jarige Joegoslaaf werd begin jaren negentig in Australië gesnaaid met wiet en veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf. Darko ontsnapte echter en hield zich uit angst voor deportatie decennia lang schuil in Sydney, ondertussen levend van allerlei klusjes. Maar toen kwam Covid-19 en dat verziekte letterlijk alles…

Darko ‘Dougie’ Desic dus. Vorige zondag gaf de voormalige Joegoslaaf – wat per definitie natuurlijk zo is aangezien heel Joegoslavië in de jaren negentig met het nodige oorlogsgeweld uit elkaar donderde – zichzelf uit arren moede aan bij de politie in zijn woonplaats Sydney.

CBS News gaf het opmerkelijke verhaal deze alleszeggende kop mee: ‘Deprived of work by COVID, prison escapee turns himself in after 30 years of beach life on the lam‘.

Darko piept ertussenuit in de nacht

Goed, eerst even terug in de tijd en niet te zuinig ook. In de nacht van 31 juli op 1 augustus 1992 ontsnapte Darko – die zijn voornaam alle eer aandoet – op zijn 35ste uit de één eeuw oude gevangenis in Grafton (wat een geweldige naam trouwens voor een bajes, tenminste in het Nederlands ;-), een dikke 600 kilometer ten noorden van Sydney.

Volgens de politie gebruikte de gevangene, die er zat wegens een veroordeling van 3,5 jaar voor het kweken van wiet, metaalzaagbladen en een betonschaar om de tralies in zijn celraam kapot te krijgen, een lot dat ook het ijzeren hek buiten wachtte. Op het moment dat Darko het hazenpad koos, uit angst voor deportatie na zijn celstraf vooral, had ie er 13 maanden gevangenis opzitten. Ook was hij bang om teruggestuurd te worden omdat hij geweigerd had om in Joegoslavië in militaire dienst te gaan.

Zondagmorgen op het strand van Sydney

Fast forward naar 2021, vorige week zondagmorgen. De inmiddels 64-jarige Darko loopt het Dee Why Police Station in Sydney binnen en geeft zichzelf aan, bijna dertig jaar na zijn geslaagde ontsnapping uit Grafton. De agenten in de hippe noordelijke strandwijk van de havenstad staan uiteraard even verbaasd te kijken als ze zijn bijzondere verhaal horen, maar slaan hem desalniettemin in de boeien.

Ook wordt hem een borgsom ontzegd als hij de dinsdag erna wordt voorgeleid aan een rechter, dus Darko moet weer brommen. Op ontsnappen uit de bak staat in Australië namelijk ook een extra gevangenisstraf, en wel eentje van maximaal 7 jaar.

Covid-19 is de nekslag voor Darko

Deze even opmerkelijke als treurige afloop van dertig jaar ontsnapping, begint met de corona lockdown in Sydney, die in juni van kracht werd. Dat was de spreekwoordelijke druppel voor Darko, die zich al die jaren in leven had gehouden met wat de Aussies ‘cash-in-hand work’ noemen. Denk aan bouwvakker dingetjes en klusjesman.

Een bron zegt tegen de media: “Hij sliep op het strand zaterdagnacht en zei: ‘Stuff it, I’ll go back to prison where there’s a roof over my head’.”

En weet je wat ook wel triest is? Darko is geen Australische burger, maar de autoriteiten zijn al in 2008 gestopt met zoeken naar de voortvluchtige wietkweker. Zonder dat hij erbij was of het wist is hem toen wel een verblijfsvergunning gegeven! tegenover de politie verklaarde Darko dat hij al die dertig jaren op en rond de stranden van Sydney’s voorstad Avalon heeft gebivakkeerd – zonder ooit met de politie in aanraking te zijn gekomen…

Geld inzamelen voor Darko’s advocaat

Het lot van de ex-Joegoslaaf laat mensen die hem kennen gelukkig niet onberoerd. Zo meldt de Britse krant The Daily Mail dat projectontwikkelaar Peter Higgins – die in Darko’s buurt woont en werkt – een groep mensen aanvoert die vastbesloten is om ‘Dougie’, zoals Darko daar genoemd werd, te helpen met zijn aanstaande rechtszaak.

En wat doet de moderne mens dan? Die start een GoFundMe-campagne om geld in te zamelen:

Na 4 dagen actievoeren is de helft van de benodigde 50.000 dollar al binnen, dus dat ziet er goed uit. En laten we hopen dat Darko er zonder verdere celstraf vanaf komt. Het is namelijk een doodgoeie peer, zo blijkt ook wel uit de woorden van massagetherapeut Shell Avalon, een voormalige buurvrouw van Darko.

“Hij was een nette, hardwerkende man. Liep overal naartoe omdat hij geen rijbewijs kon halen. Hij betaalde zijn huur en was op zichzelf, even netjes als wie dan ook hier. Hij praatte nooit over zijn verleden, tegen niemand. Hij was erg stil, een beetje ongemakkelijk zelfs. Ik denk dat we nu weten waarom.”

(advertentie)