(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Niet alleen in Azië kunnen ze er wat van om te overdrijven met straffen voor cannabis, ook het Zuid-Amerikaanse land Guyana doet graag een duit in dat zakje. Wij steken maar een kaarsje op voor pechvogel Shem Winter, die voor slechts 16 gram wiet veroordeeld is tot drie jaar (!) gevangenisstraf. En ook zijn maatje Lester moet bloeden voor enkele grammetjes…

De zon schijnt niet altijd in Guyana

Zo erg als de idioterie in het Aziatische Singapore – waar de staat de 41-jarige Omar wil gaan ophangen voor de smokkel van 1 kilo wiet – is het nog niet in Guyana, buurland van Suriname. Maar drie jaar cel uitdelen voor iemand die slechts zestien gram cannabis op zak heeft voor persoonlijke consumptie… nee, dat is ook bij de asociale beesten af.

Shem, een 21-jarige kapper uit Tabatinga in de regio Centraal Rupununi, moest afgelopen maandag opdraven bij de rechters van het Lethem Magistrate’s Court, samen met zijn makker Lester ‘Monkey’ George (29), zo bericht de lokale website Newsroom.

Vrijdag gepakt, maandag veroordeeld

Beide jongemannen bekenden schuld voor ‘het bezit van wiet’ tegenover rechter Allan Wilson. Trouwens, over snelrecht gesproken: afgelopen zaterdag werden de heren gepakt door de politie en reeds de maandag erna veroordeeld door de edelachtbare van dienst… only in banana republics zullen we maar zeggen.

Shem (links) en Lester zijn de sjaak en dat weten ze zo te zien aan dit mugshot zelf ook al…

De politie wist Shem en Lester in hun auto – een groene Premio – in Tabatinga Village te klissen na een tip. De agenten konden zodoende makkelijk scoren en haalden twee Ziplock zakjes uit de broekzak van Lester tevoorschijn. Uit ‘het kruis’ van Shem toverde Oom Agent een ‘bulky transparent plastic bag’ met verboden fruit tevoorschijn.

Draconische straffen voor wietbezit onder de tropenzon

Blijkbaar kunnen ze ondanks het tropische klimaat geenszins lachen om wiet in Guyana. Rechter Wilson veroordeelde Lester wegens het bezit van 5 gram wiet tot drie maanden werkstraf en een geldboete van liefst 5.000 dollar.

Maar dat is nog vrij mild vergeleken bij het strafrechtelijke lot dat kapper Shem ten deel viel. Hij kreeg voor het bezit van 16 gram wiet namelijk drie jaar gevangenisstraf plus nog een geldboete van 10.000 dollar erbovenop! Maar fijn eventjes overslaan dat Guyana tijdens je vakantietrip door Zuid-Amerika…

(advertenties)