(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Buiten is het voorjaar aangebroken maar in de CNNBS G-Kit XL van Willie Wietman bloeien de wietplanten alsof het al herfst is. Om de topontwikkeling goed en eerlijk te volgen, meet Willie er wekelijks een met zijn schuifmaat. In de Bonanza houdt hij een grote schoonmaak vanwege de komst van nieuwe moederplanten.

Ja ja, ook deze week gaat het nog erg goed met de Morning Glory. De toppen worden dikker en nu ook al wat zwaarder. En ze zijn voorlopig ook nog niet klaar met bloeien want de bloeiharen zijn nog spierwit! De afstand tot de lamp lijkt nog geen problemen op te leveren ondanks dat ik op sommige plekken nu 25 centimeter van de lamp afzit. Dit zou idealiter rond de 30 a 35 centimeter moeten zijn. Ik ga er van uit dat de toppen straks vanzelf wat zullen inzakken nu ze ook zwaarder worden.

Topontwikkeling

Tijdens het maken van de foto’s voor dit verslag, bedacht ik me dat het wel leuk zou zijn om één top in de gaten te houden, om te kijken hoe dik hij gaat worden en hoe snel dat gaat. Hiervoor heb ik de top gekozen die bijna tegen het armatuur aan groeit. Deze moet ik sowieso toch goed in de gaten houden, omdat hij het dichtst in de buurt van de 315 Watt CMH kweeklamp groeit. Het is trouwens niet de allerdikste top want dat is de rood omcirkelde top. Die is 54,12 millimeter maar daar is lastig bij te komen.

Ik mat de top voorzichtig en kwam op een dikte van 49,69 millimeter. Vanaf nu zal de meting van deze top, een vast onderdeel van mijn verslagen worden. Volgende week uiteraard weer foto’s van de toppen, nu door met het klimaat in de kweekkast.

Klimaat

Vorige week ben ik immers al bezig geweest met het aanpassen van het klimaat in de CNNBS G-Kit XL. Deze week ga ik verder om de luchtvochtigheid stabiel te krijgen. De instellingen van vorige week hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd. Het is namelijk een paar keer voorgekomen dat ik de kamer binnenstapte waar de kweekkast staat, en er een wietlucht hing. Dit gebeurt uiteraard niet als je de afzuiger continue aan hebt staan, dan ruik je niets.

In plaats van bij 73 procent, schakelt de afzuiger (G-Tools 125) na de aanpassing bij 65 procent in. Hij schakelt pas uit bij een luchtvochtigheid van 58 procent in plaats van 60 procent. Dit om ervoor te zorgen dat de afzuiger wat vaker aan staat om eventuele geurtjes in de kweekkast te houden. De drogere lucht verhoogt de stress voor de plant, waardoor die meer hars aanmaakt om zich tegen uitdroging te beschermen.

De gemiddelde luchtvochtigheid is door het wijzigen al iets aan het dalen naar een gemiddelde van 58.99 procent. De gemiddelde temperatuur is nagenoeg gelijk gebleven met 24,26 graden. Water geven is ook deze week weer gelijk gebleven met 500 milliliter water per dag (om de dag een liter per plant).

Beestjes

Zoals je wellicht nog weet had ik in mijn andere kweekkast (Bonanza met Hans Panel) last van een onbekend beestje. Die heeft mijn moederplant helaas de kop gekost. Om het soort beestjes en de beste bestrijdingsmethode te achterhalen, heb ik de pot laten staan maar niets mocht baten. Helaas leven de beestjes nog steeds. Ik moet dus ook opletten dat de beestjes niet stiekem verhuizen naar de CNNBS G-Kit XL en mijn Morning Glory toppen.

Het lijkt erop dat de plaag deze week zelfs erger is geworden. De beestjes zitten doodstil onder lamp te zonnen maar zodra ik over de pot heen blaas komt de hele bodem in beweging. Ik moet nu wel een einde maken aan het experiment, want heb de kast ook weer nodig voor de nieuwe moederplanten. Voordat deze de kast in kunnen, moet de kast en inhoud goed schoongemaakt worden. Aangezien de beestjes alle biologische bestrijdingsmiddelen overleefden, moet ik de kweekkast chemisch gaan ontsmetten.

Grote schoonmaakbeurt

Ik dacht hierbij aan Flea Free ongediertespray. Deze had ik nog in huis een doodt alles wat beweegt en bespoten wordt …dacht ik. Maar niets is minder waar; de kleine (highlander) beestjes leven gewoon vrolijk verder …#%*@&! De pot met aarde moet dus de kliko in. Dit moet natuurlijk wel voorzichtig gebeuren, zodat de beestjes niet bij de andere planten kunnen komen. Voor het ontsmetten van de kast gebruik ik het volgende.

Een gasmasker? Jazeker! Dit omdat de ventilatie niet top is als je met je hoofd in die kleine kast zit. Verder heb ik  allesreiniger, bleekmiddel, grote wattenstaven, een grote spons, vuilzakken, pure alcohol (niet drinkbaar) en een stofzuiger. Let wel op dat je de stofzuigerzak weggooit na de klus, anders leeft het misschien verder in de stofzuiger en dat wil je niet.

Ik start eerst met het verwijderen van de Hans Panel lamp uit de kleine Bonanza kweekkast. Daarna zuig ik alles goed schoon met de stofzuiger. Met de wattenstaven kun je de gleuven waar de deuren in glijden ook goed schoonmaken.

Zoals je kunt zien was de kweekkast wel aan een goede schoonmaakbeurt toe. Als je goed kijkt zie je ook dat ik een led strip in de kast heb zitten als werklicht, dus niet te nat schoonmaken met allesreiniger. Na het drogen is het tijd geworden om de bodem weer wit te bleken met bleekmiddel. Pas goed op voor je ogen, je handen en je kleding, mocht je deze plannen ook hebben.

Nu alles weer schoon en wit is geworden maak ik de kast nog één laatste keer schoon. Alleen nu met pure alcohol. Daarna is de Bonanza weer klaar voor gebruik. De nieuwe bewoners van de kast zijn vanmiddag binnengekomen van wietzaadjes.nl.

Volgende week in mijn kweekavontuur: wat voor wietzaadjes heb ik besteld? Blijft het klimaat stabiel en hoe dik zijn de toppen in de CNNBS G-Kit XL dan?

(advertentie)