(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Laat het maar aan Britten over om van niks een rel te maken. De drol die ze dit keer oppoetsen tot een glimmend gebakje heet wiet. In beslag genomen partijen wiet om precies te zijn, want dat doet de politie daarginds opvallend minder in de afgelopen 10 jaar. Zo weinig dat de dienders er nu door de rechtse rakkers van beschuldigd worden dat ze stiekem al een legalisering van cannabis aan het doorvoeren zijn…

 

Regulering onder de radar

‘Decriminalised by stealth’, met die prachtig omschrijving uit de Britse krant The Daily Mail zijn zorgen over het fors afgenomen aantal partijen wiet dat de cops inpikken en wat wellicht nog bewust gebeurt ook zodat er van een niet-officiële legalisering sprake is, onder het dichtgeknepen oog van de bobby’s.

Nou ja, de Engelse media loeren altijd op een schandaaltje links of rechts. Maar feit is wel dat het aantal ‘incidenten’ waarbij wiet of hasj wordt geconfisqueerd gedurende de periode 2009 – 2018 is gehalveerd! En dat is dus voer voor wiethaters, die de cijfers zien als vers bewijs dat de autoriteiten een oogje dichtknijpen ten aanzien van de Class B substance.

Maakt de politie er een potje van?

Dezelfde Daily Mail – die we met de beste wil niet tot onze vrienden kunnen rekenen – onthulde vorige maand dat in sommige delen van de UK 9 op de 10 cannabisgebruikers en wiettelers er vanaf komen zonder strafrechtelijke aanklacht. Oei oei.

En wat de bezorgde burger ook weinig moed zal geven is de ontdekking vorige week van een £1.5million cannabis factory’ in nota bene een verlaten politiestation in Oldham nabij Manchester!

Met het schuim op de bek stelt de krant vervolgens: ‘Despite mounting warnings over the harmful long-term effects of cannabis, several police forces have openly signalled that tackling use of the drug is no longer a priority.’

Wiet op zwaardere drugslijst gezet in 2009

Nou, prima toch zou je zeggen? Maar zou werkt het niet in het gepolariseerde Groot-Brittannië en zeker niet zolang de machtige tabloids nog in grote oplages verschijnen. De politiebobo’s krijgen dan ook stevig onderuit de zak van de kranten, waarbij men het met name kwalijk vindt dat degenen die ‘industrial-scale cannabis farms and factories with specialist heating and lighting’ runnen minder kans op arrestatie lopen.

Overigens komt de 10-jarige periode waarover de forse daling plaatsvindt niet zoals Nederlandse coffeeshopwiet uit de hemel vallen. In 2009 namelijk werd cannabis opnieuw geclassificeerd en niet op positieve manier. Voortaan was wiet geen Class C maar een Class B drug, wat betekent dat er hogere gevangenisstraffen kwamen te staan op zowel bezit als teelt.

‘Maar ondanks dit is het aantal politievangsten sindsdien scherp gedaald’, concludeert The Daily Mail.

Lachen vorige week toen er een flinke wietplantage bleek te zitten in dit voormalige politiebureau!

De exacte wietcijfers van Groot-Brittannië

Een halvering zegt op zich niet zoveel, wat zijn de exacte cijfers in de UK eigenlijk? Nou, in de periode 2017-18 confisqueerde de politie de drug (wiet dus) 94.320 keer. En dat is dus maar liefst 46 procent minder dan de 175.450 keer dat de blauwhemden in 2009-10 wiet of hasj in beslag namen.

De onderverdeling in wiet en hasj weten we trouwens ook. ‘Herbal cannabis’ zoals de Britten wiet ook wel noemen, daalde in tien jaar met 42% naar 82.941 inbeslagnames. Voor ‘cannabis resin’ zoals de Britten hasj plegen te noemen bedraagt de daling liefst 72%, zodat er vorig jaar nog maar 6.723 keer bingo kon worden afgevinkt op het proces-verbaal.

In het laatste meetjaar pikte de politie bij 7.613 gevallen ook wietplanten in, maar de media weten te melden dat het totaal aantal afgepakte planten ook met meer dan de helft afnam gedurende de tien laatste jaren, zodat er in heel de fucking UK nog ‘slechts’ 351.847 wietplanten zijn geript door Oom Agent…

Meer Britten dan ooit aan de wiet!

Ook andere cijfers zijn verheugend (als je aan ‘onze kant’ staat) of verontrustend (als je aan de verkeerde kant staat). Zo is het wietgebruik in 2017-18 met 7,2% onder de 16 tot 59-jarigen op het hoogste niveau ooit! Tandenknarsend stelt de Daily Mail dan ook: ‘Deskundigen zeggen dat statistieken suggereren dat er significante hoeveelheden cannabis worden gerookt – en zij geloven dat er meer in de UK wordt gekweekt dan dat er naar binnen wordt gesmokkeld’.

En de wiethaat spat vervolgens bijna van het scherm als de krant cijfers van het ministerie van Justitie aanhaalt, waaruit blijkt dat het aantal veroordelingen voor cannabisbezit in de genoemde tien jaar meer dan gehalveerd is: van 167.950 naar 83.000. Hetgeen volgens deze krant de boodschap verspreidt dat het gebruik en de verkoop ‘geen serieuze zaak is’.

Informele legalisering of ordinaire bezuiniging

Haha, vermakelijk toch wel deze – laatste? –  stuiptrekkingen van de steeds meer terrein verliezende wiethaters. Maar huilende wolven zijn zelden alleen en dus trommelt ook de Daily Mail wat zogenaamde experts uit denktanks op, die dan mogen zeggen dat de politie de wet moet handhaven of dat die vervloekte wiet helemaal niet zo onschuldig is.

Wat dacht je van ene David Green van denktank Civitas bijvoorbeeld, die het politiegedrag omschrijft met: ‘This points to the informal legalisation of cannabis contrary to the known wish of Parliament.’

Voor de echte redenen is maar weinig aandacht. Want de Britse politie voert natuurlijk helemaal geen stiekeme legalisering uit zonder politieke goedkeuring. Het dalende aantal arrestaties, wietplanten en kilo’s cannabis zou best eens met bezuinigingen van doen kunnen hebben.

Sinds 2010 zijn er namelijk liefst 20.000 politieagenten minder in dienst en op het budget voor de politie is in diezelfde periode 19 procent beknibbeld…

[openingsbeeld: Greenclerk/Shutterstock]
(advertenties)