(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Na zijn vakantie trof Dokter Groen een enorme Sneeze wietplant in zijn kweekkast. De dame was maar nét op tijd gestopt met groeien, en de kweeklamp hangt zo hoog mogelijk. Vandaag ondergaat ze daarom eindelijk haar hoognodige snoeibeurt …én een fotosessie want de toppen zien er al heerlijk uit!

De beste wensen, mensen! Ik heb een heerlijke vakantieweek achter de rug maar daardoor mis jij wel een paar weken uit het leven van mijn Sneeze. Vorige week heb je misschien wel mijn laatste kweekverslag gelezen maar dat was er een van de voorlaatste week van 2022. Drie weken geleden om precies te zijn, dus je kunt je wel voorstellen dat mijn wietplant grote veranderingen heeft doorgemaakt.

Inmiddels heeft ze mooie toppen en zit ze ook goed onder de trichomen. Ze is ook weer een stuk hoger geworden, en eigenlijk nét op tijd gestopt met groeien. De dimbare 170 Watt G-Bars LED kweeklamp hangt dan ook op zijn hoogst maar er groeien gelukkig geen toppen tegenaan. Om het verschil in groei en ontwikkeling goed te laten zien zet ik hieronder even een foto van drie weken geleden naast een van vanmorgen.

Ontbladeren

De rechterfoto hierboven is wat overbelicht maar het gaat lekker met de topontwikkeling. Dat gezegd hebbende is het ook wel duidelijk dat de plant hard aan een snoeibeurt toe is. De jungle is weer helemaal dichtgegroeid en er komt bijna geen licht meer doorheen. Als ik niet op vakantie was geweest en de plant niet zo was gaan strekken, dan had ik haar allang gesnoeid. Nu heb ik dat vanmorgen pas gedaan, en er kwam weer een hoop blad van de plant af. Evenals een paar hoge takken die onder de fan zijn blijven steken.

Niet alleen deze plant maar al mijn wietplanten van de laatste kweekrondes gingen trouwens zo de hoogte in. Dat zette me aan het denken. Eigenlijk profiteer ik niet echt van deze explosieve hydro-groei op het moment. Ik laat mijn planten namelijk wel steeds een week of vijf groeien, waardoor de totale kweekduur niet veel verschilt van die van een kweek op aarde. De volgende ronde zal ik daarom eens direct op 12/12 beginnen. Als het dan een beetje meezit hou ik aan het einde niet zo’n hoge plant over, en kan ik misschien ook eerder oogsten…

Hieronder zie je de voor en na foto’s van het ontbladeren, en daarna een foto van al het afgeknipte groen.

Topontwikkeling

Het knippen was een beste klus eerlijk gezegd, omdat ik ondanks de extra deuren van de Dokter Groen Special nauwelijks bij de achterste takken kon komen. Maar ik heb mijn mouwen opgestroopt en het is weer gelukt …en nu plakken mijn onderarmen van de hars.

Toen de meeste bladeren uit de weg waren, kon ik ook eindelijk een paar mooie foto’s van de toppen schieten. Die zien er veelbelovend uit, al groeien de mooisten vooral bovenin de plant. Maar nu er weer wat meer licht door het gewas schijnt, hoop ik dat de lagere toppen ook weer wat harder aan zullen dikken.

Vers voedingswater

Uiteraard was het ook de hoogste tijd om het voedingswater te verversen. In mijn vakantie heeft de oppas namelijk alleen water toegevoegd, en bij thuiskomst heb ik even snel een emmer water ververst. Vanmorgen heb ik daarom eerst een emmer water afgetapt en daarvan de EC- en pH-waarde gemeten. De pH-waarde was 6,2 en de EC-waarde was 2,8. Behoorlijk hoog eerlijk gezegd, en als je goed op bovenstaande foto’s kijkt dan zie je ook al enkele verdorde bladpuntjes.

Het nieuwe voedingswater heb ik daarom wat minder sterk afgesteld, en vanmiddag zal ik de pH-waarde nog even bijstellen. Voor volgende week hoop ik dat de lager groeiende toppen ook wat zijn aangedikt, en dat de bovenste buds al een beetje beginnen af te harden. Ik heb het namelijk even nagekeken en inmiddels staat deze dame alweer 7 weken op het 12/12 lichtschema… Tot volgende week!

Dokter Groen

(advertentie)