(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is altijd goed om je klassiekers te kennen zeggen ze. En dat geldt natuurlijk ook voor het cannabisverbod en de War on Drugs – die met het criminaliseren van wiet in 1937 begon tenslotte. Daarom zetten wij vandaag nog maar eens de spotlight op Samuel R. Caldwell.  Deze Amerikaan heeft namelijk de twijfelachtige eer om als eerste arrestant in die drugsoorlog in het geschiedenisboek te staan.

1 oktober 1937, het begin van acht decennia cannabisverbod

Het hele gezeik met wiet begint eigenlijk officieel op 1 oktober 1937. Op die onzalige dag treedt in de Verenigde Staten namelijk de zogeheten ‘Marijuana Tax Act’ in werking, alom erkend als het begin van de War on Drugs die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Ook in Nederland ja, want zoals wel vaker volgde ons land al snel de (overheids)idioterie van de Amerikanen. Zodoende zitten wij anno 2023 nog altijd opgescheept met een cannabisverbod. Een verbod dat kwalijke gevolgen heeft voor mens en samenleving, denk alleen maar eens aan al die mensen die de afgelopen jaren uit hun (huur)huis worden gezet omdat ze verboden plantjes kweken…

Eerste twee mannen worden (op)gepakt in de War on Drugs

Terug naar 1937 en wel één dag nadat die roemruchte wet in de VS in werking trad. Het eerste slachtoffer van de Marijuana Tax Act liet namelijk niet lang op zich wachten:

Moses Baca, klant van Samuel zat 1,5 jaar vast voor wiet…

Samuel R. Caldwell was volgens federale dossiers een van de eerste mensen die werd veroordeeld en in de gevangenis belandde voor het “niet betalen van zijn cannabisbelasting onder de Marijuana Tax Act van 1937”.

Samuel werd geboren op 11 februari 1880. Hij werd gearresteerd op 2 oktober 1937, één dag nadat de Marijuana Tax Act van kracht werd. Hij werd in 1940 vrijgelaten uit de gevangenis, wat dus betekent dat ie 3 jaar in de gevangenis zat wegens het verkopen van zeggen en schrijven twee (!) joints aan Moses Baca (die eveneens gearresteerd werd en moest brommen in de bak, zij het ‘slechts’ 18 maanden).

Samuel Caldwell stierf op 24 juni 1941, kort nadat hij eindelijk uit de federale gevangenis was vrijgelaten en als een gebroken man…

ps; Extra wrang zo niet cynisch is dat beide kerels dit overkwam in Denver, hoofdstad van de staat Colorado – dezelfde staat die in 2012 als eerste in de VS recreatieve cannabis legaliseerde!

(advertentie)