(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Ongeveer tweederde van de Amerikanen zijn voor landelijke legalisering van cannabis. Toch stemden 106 van de 156 afgevaardigden van de democratische partij, afgelopen maandag tegen een voorstel voor een beleidswijziging in die richting. Van de democraten hoef je in 2020 dus in ieder geval geen landelijke legalisering van cannabis te verwachten. 

Bij de democratische partij is de mening over legalisering van cannabis nagenoeg exact het tegenovergestelde van dat van de Amerikaanse bevolking: tweederde is tegen. Dat was althans de uitslag van een stemming van het DNC (Democratic National Committee) over een beleidswijziging die voor landelijke legalisering zou moeten steunen.

Wel steun voor hervorming

De voorstanders van een voorstel tot de beleidswijziging, bepleiten dat legalisering en een einde aan de oorlog tegen drugs, ook bijdragen aan het oplossen van rassen-ongelijkheid en de economie stimuleren. Helaas werd het voorstel met 106 stemmen tegen en 50 voor (en 3 onthoudingen) afgeschoten.
In plaats van legalisering willen de democraten de landelijke wetten ten aanzien van cannabis wel hervormen, net zoals de democratische presidentskandidaat Joe Biden vorige week aangaf.

De democraten willen cannabis net als Joe Biden wel hervormen, maar niet legaliseren. Foto: Matt Smith Photographer, Shutterstock

“Democraten zullen het gebruik van marihuana decriminaliseren en hervormen door uitvoering van maatregelen op landelijk niveau. We zullen de legalisering van medicinale marihuana [op staatsniveau] ondersteunen en vinden dat staten hun eigen beslissingen moeten kunnen nemen over recreatief gebruik. Het ministerie van justitie mag geen federale vervolgingen instellen voor zaken die op staatsniveau legaal zijn. Alle eerdere strafrechtelijke veroordelingen voor cannabisgebruik zouden automatisch moeten worden vernietigd.”

‘Cannabismensen’ in praktijk nog vogelvrij

Ja, allemaal leuk en aardig die woorden, maar in de praktijk betekent het dat cannabismensen, gebruikers en dealers, nog steeds vogelvrij zijn voor de federale justitie. De Amerikaanse president heeft te veel invloed over justitie. Cannabis op een mildere wijze in de wet op gecontroleerde stoffen (Controlled Substances Act) plaatsen, geeft justitie nog steeds redenen genoeg om cannabisgebruikers en dealers aan te pakken als ze dat willen.

[Openingsfoto: Zapylaiev Kostiantyn, Shutterstock]
(advertenties)