(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het mooie van de legalisering in Canada (sinds 17 oktober 2018) is dat we nu eindelijk ook eens echte feitenonderzoeken krijgen over van alles en nog wat omtrent wiet. Bijvoorbeeld over wat de nu al een jaar durende coronapandemie doet met het consumptiegedrag van cannabisliefhebbers. En gaan we daarbij meer of minder alcohol weg tikken? Vragen die nu beantwoord gaan worden, en bedenk dat wij Nederlanders met onze afhaal-coffeeshops ook weer niet heel veel verschillen van die Canadezen in deze vreemde tijden.

Alcohol en cannabis tijdens covid-19

Drank en drugs. Hoe zou de covid-19 pandemie die (on)gezegende combinatie beïnvloeden? Dat vroegen ze zich op het Canadese ministerie van Volksgezondheid – Health Canada dus – ook af. Via Statistics Canada, het cijferbureau van de overheid, kwamen vorige week de nieuwste gegevens over cannabis- en alcoholconsumptie gedurende de coronapandemie naar buiten.

Via web panels heeft de Canadese overheid gedurende het hele coronajaar mensen ondervraagd over hoe zij reageren op de almaar voortdurende pandemie. Tijdens de meest recente enquête, die eind januari onder bijna vierduizend Canadezen tussen 15 en 90 jaar oud is gehouden, lag de focus op alcohol- en cannabisgebruik. Wat kunnen we daaruit leren?

Drankzucht blijft vrij stabiel (op die van comazuipers na)

Volgens deze enquête valt allereerst op dat de gewoonten van de meeste Canadezen die ook al vóór corona wiet en drank consumeerden ‘relatief stabiel bleven’. Van degenen die reeds voor het virus wel een drankje lustten, zegt een kwart (24%) dat zij meer zijn gaan tanken. Maar een bijna net zo’n grote groep (22%) zegt juist dat hun alcoholconsumptie is gedaald.

Per saldo verandert er dus niet veel. Maar van de mensen die drinken, rapporteert bijna 1 op de 5 (18%) dat ze in dat geval 5 of meer glazen naar binnen werken – ‘het equivalent van een fles wijn’ aldus de Canadezen – op de dagen dat ze drinken. Het zogeheten comazuipen is dus wel degelijk toegenomen ten aanzien van 2017, toen maar 11 procent van de Canadezen meldde dat ze 5 of meer glazen alcohol nuttigden op drinkdagen…

Een derde is meer gaan blowen gedurende de pandemie

Tot zover de drank, nu de drugs. Of beter gezegd de cannabis. Een derde (34%) van de mensen die voor de virusshit al zo wijs en verstandig waren om wiet/hasj te nuttigen, is meer gaan blowen tijdens de pandemie. Binnen die groep rapporteert 35 procent dat zij 5 of meer dagen per week aan de cannabis gaan.

‘Sommigen hebben wellicht meer vrije tijd gehad om alcohol en niet-medicinale cannabis te consumeren, terwijl anderen wellicht hun consumptie hebben verhoogd in een poging om verveling te bestrijden of eenzaamheid te bevechten’, stelt de studie. Overigens zegt slechts 12% van de cannabisliefhebbers minder te zijn gaan roken, eten, verdampen, dabben of druppelen.

Stress en verveling stuwen de wietconsumptie

De meerderheid – zowel bij cannabis als alcohol gaat het om 54% – rapporteert ‘geen significante verandering’ in hun consumptiegewoonten. ‘Echter’, zo stelt het Canadese onderzoek, ‘die personen consumeerden deze middelen reeds in significante hoeveelheden’. Haha, wat een droogkloten die onderzoekers!

Belangrijker is dan ook deze uitspraak over de invloed van de pandemie op ons soort mensen: ‘De stress, verveling en sociale isolatie die ervaren wordt gedurende de pandemie lijkt ook geassocieerd te zijn met gestegen cannabisconsumptie.’

En dat sluit dan weer prima aan bij de gegevens die Akerna, een in de VS gevestigd cannabis softwarebedrijf, vorige week bekendmaakte. Over het afgelopen jaar – het coronajaar dus – blijken de Noord-Amerikanen gemiddeld 25 procent méér te kopen per keer dat ze cannabis aanschaffen…

[openingsbeeld: tiko_photographer/Shutterstock, illustratie wietblad met biertje: Talaj/Shutterstock]
(advertenties)