(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Marktonderzoeksbureau BDSA uit het Amerikaanse Colorado stelt jaarlijks een zeer deskundig business rapport op over de internationale cannabisindustrie. Dinsdag verscheen de nieuwste versie, met daarin de actuele cijfers en zoals gebruikelijk een voorspelling voor de toekomst. Die ziet er voor legale wiet fantastisch uit: van een omzet van $21,3 miljard in 2020 snellen we naar een wereldwijde verkoop van $55,9 miljard in 2026. Dat is overigens recreatieve en medicinale wiet bij elkaar.

Cannabis is een corona winnaar

Sowieso blijkt het coronajaar 2020 voor de legale cannabisindustrie bepaald niet verkeerd te hebben uitgepakt. De wereldwijde omzet aan legale cannabisproducten steeg volgens BDSA van 14,4 miljard dollar (12 miljard euro) in 2019 naar 21,3 miljard dollar vorig jaar, een stijging van liefst 48 procent.

En die groei blijft ook komende jaren op een behoorlijk hoog peil, met een zogeheten CAGR (compound annual growth rate) van meer dan 17 procent, om over vijf jaar dus op een globale omzet van 55,9 miljard dollar (46,5 miljard euro) uit te komen. Er zijn weinig tot geen andere branches die vergelijkbare groeicijfers zullen kunnen overleggen…

‘De cannabisindustrie heeft de afgelopen jaren talloze uitdagingen overwonnen, maar niet één was potentieel zo verstorend als de coronavirus pandemie in 2020’, stelt de ceo van BDSA Micah Tapman in het persbericht  naar aanleiding van het nieuwste rapport. ‘Onze vorige voorspelling was nogal conservatief ingestoken, gebaseerd op de te verwachten economische crisis door de pandemie. Maar niet alleen overleefde de industrie, zij bloeide. En legale cannabis won aanzienlijk terrein zodat onze verwachtingen in diverse markten werden overtroffen.’

Bij BDSA weten ze waar het om draait in de huidige wereld…

Canada en de VS leiden de wietwereld

Zelfs bij de al ‘volwassen’ markten in de Verenigde Staten gingen de zaken in 2020 uitstekend: Colorado groeide vorig jaar bijvoorbeeld met 26% dubbel zo hard als het jaar daarvoor (13% groei in 2019). En een andere staat die er vroeg bij was met legalisering, Oregon, pluste vorig jaar met 39% tegenover een groei van 21% in 2019.

En wat te denken van Canada, de grootste nationale (legale) cannabismarkt. Daar verdubbelde de markt ruimschoots (+61%) in 2020, wat voor een deel ook aangejaagd werd door de introductie van zogeheten ‘cannabis 2.0’ producten, met name edibles en concentraten.

Rest van de wereld komt komende jaren ook op stoom

Desalniettemin vormen nieuwe (afzet)markten de sleutel voor toekomstige groei, stelt BDSA. Medicinale ($422 miljoen) en recreatieve markten ($1,2 miljard) die in 2019 van start gingen, droegen vorig jaar 1,6 miljard dollar bij aan de wereldwijde legale cannabisverkoop.

Natuurlijk zullen de markten in Canada en vooral de VS blijven groeien komende jaren. Zo denken de analisten van BDSA dat Canada (omzet in 2020: 2,6 miljard dollar) over 5 jaar goed is voor een verkoop van $6,4 miljard. Buurland de VS knalt van $17,5 miljard in 2020 naar een omzet van 41,3 miljard in 2026.

Buiten Noord-Amerika is de omzet van legale cannabisproducten – inclusief zogeheten cannabis-derived pharmaceuticals – nu nog wat bescheiden met net geen 1,1 miljard dollar in 2020. Maar ook die markt – door de Amerikanen voor het gemak ‘international sales’ genoemd – groeit komende jaren met 40% per jaar. In 2026 tekenen Mexico, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en de rest (waaronder wij armzalige kaaskoppen met ons wietproefje) dan voor een jaaromzet van 8,3 miljard dollar (6,9 miljard euro).

[openingsbeeld: ElRoi/Shutterstock]
(advertentie)