(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Professor en voormalig drugsadviseur van de Britse regering David Nutt is bepaald geen onbekende in cannabisland en daarbuiten. Tien jaar geleden publiceerde hij een inmiddels beroemde op wetenschappelijke feiten gebaseerde ranglijst van drugs naar schadelijkheid. Niet veel later vloog hij eruit bij de overheid, omdat die hitlijst hen slecht uitkwam in de war on drugs. Nu haalt Nutt opnieuw de media met een onorthodox plan: geef gevangenen gratis wiet om ze niet alleen rustig(er) te houden, maar vooral ook om ze bij veel gevaarlijker spul – zoals synthetische wiet – weg te houden.

Professor Nutt is bepaald niet gek

Jarenlang adviseerde professor David Nutt (69) de Britse regering over drugs, cannabis inbegrepen. Hij werkte onder meer voor de ministeries van Volksgezondheid, Binnenlandse Zaken en Defensie. Totdat de professor op een kwade dag in 2009 het lef had om te zeggen dat “paardrijden gevaarlijker is dan ecstasy nemen” naar aanleiding van een onderzoek naar de schadelijkheid van alle soorten drugs.

De Britse regering ontsloeg hem nog dezelfde dag… Waar alle ophef toen over ging? Nou om deze tabel dus:

 

Minder geweld, overdoses en verslaving als gevangenen wiet krijgen

De afgelopen tijd klonken er in Groot-Brittannië voorzichtige geluiden vanuit het justitie- en politiecircuit om ook gevangenen toegang te geven tot (medicinale) cannabis. Nu sluit de beroemdste drugsprofessor van het land, David Nutt, zich daar bij aan. Hij werkt aan het Imperial College London als neuropsychofarmacoloog, gespecialiseerd in het onderzoek naar geneesmiddelen die de hersenen beïnvloeden en aandoeningen zoals verslaving, angst en slaap.

En als psychiater Nutt iets zegt dan luisteren de media, zoveel is zeker. Vandaar bijvoorbeeld een nieuwskop als deze afgelopen weekend in de Britse kwaliteitskrant The Guardian:Prisons should trial free cannabis, says UK’s former chief drug adviser‘.

Het idee – dat uiteraard in alle landen op aarde waar ze er gevangenen op nahouden (allemaal dus) is toe te passen – is kort gezegd dit: geef gevangenen gratis wiet en er zal minder geweld, sterfte door overdoses en verslaving aan sterkere drugs zijn binnen de gevangenismuren.

Professor David Nutt wil een drugsbeleid gebaseerd op feiten en bewijzen in plaats van de achterhaalde war on drugs-aanpak… [foto: Wikipedia/CC – Anon284773943]

Dodelijk drugsgebruik omdat er getest wordt op echte wiet

Professor Nutt zegt tegen The Guardian dat hij dit idee ‘volledig ondersteunt’. Zelf speelt hij met het idee om een onderzoek te gaan doen (binnen een bestaande pilot) naar het verminderen van drugsverslaving onder gevangen door middel van het gebruik van cannabis. Dat dit geen fantasiewens betreft is al eerder en vaker aangetoond door wetenschappers. Het is alleen nog niet normaal om wiet in gevangenissen te zien als medicatie in plaats van als ook een ‘schadelijke drug’.

LEES OOK:  Afkicken van heroïne met… wiet!

‘Het idee om binnen de gevangenissen te gaan testen op drugs was in het geheel niet doordacht toen het in 1996 werd geïntroduceerd’, zegt Nutt die ook voorzitter is van DrugScience, een club die ijvert voor een op bewijzen gebaseerd drugsbeleid. ‘Het was bestraffend en het duwde mensen weg van cannabis – die nog wekenlang na gebruik in urine is terug te vinden. In eerste instantie naar heroïne en GHB en daarna naar synthetische cannabinoïden, die nu jaarlijks veel gevangenen doden en makkelijk naar binnen zijn te smokkelen.’

Ook criminaliteit deskundige pleit voor andere aanpak

De openlijke steun van ’s lands beroemdste drugsdeskundige volgt op een opmerking van de ‘police and crime commissioner’ voor Noord-Wales vorige maand in dezelfde krant. Deze Arfon Jones zei dat als justitie serieus is over het verminderen van gevaar en geweld in de gevangenis, zij ‘de oorzaken moeten aanpakken’, zoals de goedkope synthetische cannabinoïde Spice die wijdverbreid voorkomt en dodelijk is, in tegenstelling tot cannabis.

LEES OOK:  Dr. von Steijn: Het gevaar Spice/K2

‘Cannabis zou een verbetering zijn ten opzichte van de illegale Spice die gesmokkeld wordt door corrupte gevangenisbewaarders’, stelt Jones, nadat bleek dat er meer dan 300 cipiers en ander personeel ontslagen zijn in de laatste 5 jaar voor het binnenbrengen van verboden voorwerpen zoals drugs, tabak en mobiele telefoons.

Stevige discussie

Uit recent onderzoek blijkt dat 1 op de 9 gevangen in Engeland en Wales IN de gevangenis verslaafd raakt aan illegale drugs…

Uiteraard zorgen deze progressieve ideeën van Jones en Nutt voor de nodige discussie in Groot-Brittannië. Met name de conservatieve politici voelen er helemaal niets voor om gevangenen gratis (medicinale) cannabis te geven. Maar dat is niet vreemd, aangezien juist de conservatieven altijd fervente aanhangers zijn van de war on drugs.

Dat die drugsoorlog in alle opzichten en tot achter de gevangenismuren faalt, wil er helaas nog niet in bij dit soort mensen, ook in Nederland niet trouwens.

LEES OOK:  Cipiers: ‘Geef Nederlandse gevangenen Corona-wiet’

[openingsbeeld: doomu/Shutterstock]
(advertenties)