(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Drie jaar lang waren de ogen van ‘weed watchers’ gericht op de bescheiden Amerikaanse staat Colorado. Omdat de zes miljoen inwoners daar temidden van de Rocky Mountains geschiedenis schreven door als eerste cannabis volledig te legaliseren op 1 januari 2014. En zie, in het derde jaar gaan ze voor het eerst – en ruim ook – door de 1 miljard dollar omzetgrens heen!

Recreatief en medicinaal

Veel van onze Amerikaanse collega-sites kopten deze week dat de legale cannabis branche nu officieel een ‘miljardenindustrie’ is geworden, nadat het ministerie van Financiën de langverwachte jaarcijfers over 2016 bekendmaakte. En dat is dus ook best een prestatie, aangezien we het hier hebben over een staat met nog geen zes miljoen inwoners.

Goed, uit de cijfers van het Colorado Department of Revenue blijkt dat er in de twaalf maanden van vorig jaar in totaal voor 1.313.156.545 dollar aan recreatieve en medicinale cannabis is verkocht.

Verdubbeling in drie jaar

De eerste hoeft niet altijd de beste te zijn, maar wat betreft Colorado en legale wiet gaat die vlieger toch een eind op… [beeld: Li’l Ratskull Designs/Shutterstock]

De kaap van de 1 miljard is daarmee dus ruimschoots gehaald, iets wat zich overigens al enige tijd aankondigde natuurlijk. Maar de omzetstijging van de legale wietbranche is hoe dan ook indrukwekkend te noemen: in 2014, het eerste jaar dus, werd er nog ‘slechts’ voor 699,2 miljoen dollar weggetikt en in 2015 haalde men in Colorado al bijna die magische miljardgrens met 996,2 miljoen dollar aan verkochte toppen, olie en edibles.

Recreatieve cannabis gaat verreweg het meeste over de toonbank van de pot shops: 875 miljoen vorig jaar, tegenover ‘slechts’ 438 miljoen dollar aan verkochte mediwiet. Deze topcijfers betekenen uiteraard ook dat het feest is op het ministerie van Financiën zelf; immers dankzij het topjaar 2016 vloeit er zomaar even rond de 199 miljoen dollar aan belastingopbrengsten in de staatskas. Geld dat trouwens weer aan nuttige zaken als schoolprojecten, gezondheidsprogramma’s en law enforcement wordt uitgegeven…

Ogen nu gericht op Californië

Natuurlijk kan niemand de toekomst voorspellen, maar uit deze cijfers blijkt in ieder geval vast dat legalisering werkt. Een deel van de omzet komt in Colorado op het conto van toeristen en het feit dat ze nu eenmaal profiteren van het eerste zijn. Nu afgelopen november nog eens vier staten – waaronder Californië en Nevada met entertainmentparadijs Las Vegas – recreatieve wiet hebben gelegaliseerd en de prijzen van legale wiet dalen doordat er flinke concurrentie is op de markt, zal de groei in Colorado wellicht afvlakken.

En hoewel de ogen van de weed watchers vanaf nu meer en meer op Californië gericht zullen zijn, hoort de eer van de eerste die ooit besloot om zowel medicinale als funwiet te legaliseren voor eeuwig bij de inwoners van Colorado!

[openingsfoto: Doug Shutter/Shutterstock]
(advertentie)