(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zou er iets in de lucht zitten? Het lijkt wel universele oogsttijd te zijn namelijk. Na Barney en Dr. Groen is het nu de beurt aan mediwietkweker BeëlzeBud, die een vijftal autoflowers met knuppels van toppen te oogsten heeft!

Zoals ik vorige keer al uitlegde, heb ik een filter en afzuiger combinatie ingebouwd in een oude kast. Die dient nu als droogruimte zodat ik de planten allemaal op hun eigen tijd kan oogsten. Een van de Cheese planten liep namelijk duidelijk een stuk voor en alles tegelijk oogsten en in de kweekkast drogen was dus geen optie meer.

USB microscoop vs. ‘clip-on’ lens

Ook heb ik inderdaad de usb-microscoop gekocht om de trichomen van dichtbij te kunnen bekijken. Dit om precies te kunnen bepalen of een plant rijp voor de oogst is. Dat bleek nog lastiger dan verwacht want met zo’n microscoop bekijk je maar een heel klein stukje. Wanneer je dan dus net een verse foxtail onder je lens hebt, ziet het eruit als wiet die nog lang niet klaar is.

Ik wist dat ze bij de Hema ook setjes opzetlensjes verkopen voor je telefoon met onder andere een macro-lensje. Aangezien die maar vijf euro kost heb ik die er ook bijgehaald, want ik was toch niet helemaal tevreden over de microscoop. Je moet met een laptop je kweekhok in, met een hand de microscoop heel stil tegen een top aanhouden, en met je andere hand je muis klikken voor een foto. Dat alles terwijl je onder het licht van de HPS lamp iets probeert te zien op het scherm van de laptop. Niet echt handig dus. De ‘clip-on’ macro-lens is zeker handiger in het gebruik maar vergroot weer een stuk minder.

Al met al zou ik toch de clip-on aanraden al is het alleen al omdat die een stuk goedkoper is, en je uiteindelijk ook je trichomen kunt bekijken, al is het van iets minder ‘dichtbij’. Vergelijk zelf de beelden:

Uiteindelijk ben ik ook nog even op het internet gaan zoeken naar informatie en kwam ik erachter dat bij autoflowers je eigenlijk niet helemaal van de kleur van de trichomen kunt uitgaan. Toen wist ik het weer even helemaal niet meer, en heb ik besloten gewoon af te gaan op mijn ervaring met buitenplanten. Door gewoon goed te kijken naar de toppen en de hele plant, en te vertrouwen op m’n gevoel wanneer ze klaar zijn.

Snelle Cheese

Zo was er dus de Cheese die voorliep. Ik vermoed dat het komt doordat ik in de tweede week bloei een tijd de lamp te laag had hangen (de plant in kwestie was op dat moment de hoogste/grootste) en de plant iets teveel warmte stress heeft gehad. Want hoewel de toppen goed doorgroeiden, bleven ze heel wijd open staan en fluffy aanvoelen.

Dus vorige week maandag heb ik die plant alvast geoogst. De wiet die daar vanaf kwam is inmiddels droog en zit in potten om te curen. Van deze wiet heb ik niet te hoge verwachtingen, je ziet dat ze niet bedekt is met een dikke laag trichomen. Maar vies zal ze niet zijn, en het is toch weer 60 gram wiet.

Gisteren heb ik ook de tweede Cheese plant geknipt, en van deze heb ik dus wél hoge verwachtingen! De toppen zijn keihard en de geur is werkelijk heerlijk.

Van alle planten knip ik overigens alleen de toppen die de moeite waard zijn. Alles wat bij het dieven van een tijdje terug is blijven zitten maar toch niet genoeg licht heeft gekregen en dus nog klein en pluizig is doe ik gewoon bij m’n knipafval om in te vriezen en later olie van te maken.

Spoelen in grote potten

Dan resten nog de twee Diesel planten en de laatste Cheese. De Diesels gaan er vanavond of morgen aan. De toppen zijn al wel klaar maar de blaadjes willen nog niet echt geel worden, ondanks dat ik al sinds mijn laatste update twee weken geleden aan het spoelen ben met schoon water zonder voeding.

Als ik ze dus nu knip zou je zeggen dat ze niet goed gespoeld zijn, maar langer laten staan wordt de wiet ook niet beter van. Volgende keer dus eerder beginnen met spoelen als ik in zulke grote potten kweek. Weer wat geleerd!

Gestreste Cheese

Als laatste is daar nog de Cheese plant die al deze hele kweek achter de meute aan hobbelt. Telkens net iets later met herstellen van fouten en ook wat verder doorgeschoten en dus had ik daar de hoofdtop van omgeknakt om haar wat verder van de lamp af te hebben.

Maar als je nagaat hoeveel stress en moeilijkheden deze plant heeft gehad, vind ik haar toppen eigenlijk nog best imposant geworden! Ik denk dat deze plant als laatste omgaat, ze zit nu nog vol met verse, witte bloeiharen.

Helaas moet ik de komende tijd even wachten met een nieuwe ronde. Ik wordt binnenkort weer aan mijn rug geopereerd waardoor ik een tijdje uit de running ben en dus niet voor plantjes kan zorgen. Maar zodra ik kan, ga ik weer verder met kweken want dit is niet alleen veel goedkoper dan de apotheek, het geeft je ook een ongelooflijk gevoel van voldoening om zo zelf met je medicijn bezig te zijn!

Over een week of twee, drie kom ik nog een keer bij jullie terug met een rookverslag en de eindstand in grammen, ook niet onbelangrijk!

Tot dan, een groene groet en grow on!

(advertentie)