(advertentie)
(advertentie)

In de jacht naar snelle oogsten en maximale THC-percentages dreigt een essentieel onderdeel van de cannabisplant verloren te gaan: namelijk genetische diversiteit. Onderzoeker Caleb Y. Chen slaat alarm. Hij ontdekte dat marktwerking de genetische biodiversiteit van wietplanten ernstig reduceert. De ‘genetische bottleneck’ voor voldoende diversiteit is volgens Chen al in zicht.

Een nieuw onderzoek naar cannabis toont aan dat de legale cannabisindustrie, wellicht ongewild voor een afname in de genetische biodiversiteit van cannabis zorgt. Door op steeds commerciëlere wietplanten te focussen, met meer opbrengst en hogere THC-waardes, wordt de genetische genenpoel steeds verder verkleind.

Het onderzoek werd uitgevoerd aan de California State Polytechnic University, door student Caleb Y. Chen. Hij gebruikte genetische data en interviewde Californische veredelaars. Volgens Chen creëert de selectieve veredeling in de huidige markt voor wat hij een ‘genetische bottleneck’ noemt. En dat is dus heel slecht nieuws voor iedereen die juist van diversiteit en verschillende soorten, smaken, aroma’s en effecten houdt.

Marktwerking zorgt ervoor dat de genetische biodiversiteit van cannabis afneemt. Beeld: Shutterstock AI

Cannabis-eenheidsworst

Mensen hebben altijd aan de genen van cannabis gesleuteld, en dat is op zich niks nieuws. Maar volgens Chen is de moderne veredeling – door regelgeving, consumententrends en commerciële belangen – veel te eenzijdig geworden. De focus ligt haast obsessief op hoge THC-waarden, uitgesproken terpenen en chemische consistentie. Dit komt de diversiteit van de plantensoort niet ten goede.

Veel kwekers kiezen niet eens vrijwillig voor torenhoge THC waarden, maar worden daartoe min of meer gedwongen door wetgeving en consumentenvraag. Het resultaat? Een verlies van genetische variatie waar de hele cannabiswereld last van gaat krijgen.

Het probleem is niet uniek voor cannabis; overal zorgt marktwerking eigenlijk voor een afname in biodiversiteit. Denk aan bananen, tomaten en maisplanten. Wiet is echter nog eens extra kwetsbaar. Zogenaamde ‘wilde’ cannabissoorten zijn vaak namelijk al geen echte landrassen, maar eerder verwilderde nakomelingen van commercieel gekweekte soorten.

Door natuurlijke kruisbestuiving via wind of insecten, kunnen moderne hybrides zich mengen met originele landrassen, waardoor unieke genetische lijnen verloren gaan. Dit gebeurt al in landen als Thailand, India, Jamaica en Mexico – plekken in de wereld waar de oudste cannabislijnen ter wereld groeien.

Craft cannabis?

Craft cannabis van kleinschalige en ambachtelijke boeren met unieke wietsoorten. Het klinkt als het antwoord op het verlies van genetische diversiteit, maar is in de praktijk vaak niet meer dan een marketingterm. Toch schuilt er een kern van waarheid in: binnen de subcultuur van kleinschalige kwekers en veredelaars leeft het besef wél dat diversiteit essentieel is.

Deze community – waar ook de kleinschalige thuisteler onderdeel van uitmaakt – beseft ook dat er meer in cannabis zit dan alleen THC en myrceen. Er zijn talloze andere cannabinoïden en aromatische stoffen die het effect beïnvloeden – en die verdwijnen stilletjes uit beeld omdat ze niet gemeten of gewaardeerd worden.

Wat kun je doen tegen cannabis eenheidsworst? Kweek en koop landrassen en unieke wietsoorten, en laat de commerciële strains links liggen. Beeld: Shutterstock AI

Voor hobbykwekers en liefhebbers van unieke ‘wietsoortjes’, is er dus werk aan de winkel. Je kunt namelijk weldegelijk bijdragen aan het behoud van genetische diversiteit. Hoe?

  • Kweek landrassen. Zoek zaden van originele rassen uit Afghanistan, India, Colombia, Thailand of Afrika. Steun zaadbanken die deze soorten nog aanbieden.
  • Maak je eigen kruisingen. Kruis verschillende planten en bewaar zaden van unieke fenotypes. Zo help je mee aan het genetisch behoud.
  • Documenteer je werk. Houd bij wat je kweekt, kruist en selecteert. Zo draag je kennis over aan andere kwekers.
  • Vermijd hype-strains. Laat de zoveelste Gelato #33 variant liggen en ga juist op zoek naar minder bekende genenpools.
  • Deel je zaden. Wissel zaden uit met andere kwekers. Diversiteit leeft in de community!

Wat betekent dit voor de toekomst?

Als de huidige trend doorzet, dreigt de cannabisplant te verworden tot een handvol commerciële ‘superhybrides’ – met weinig ruimte voor smaak, karakter of unieke effecten. Een soort plofkip onder de cannabis planten eigenlijk. Chen roept beleidsmakers op om de waarde van genetische diversiteit te erkennen, en de expertise van kwekers en veredelaars serieus te nemen bij het maken van regels.

En eerlijk is eerlijk: als je als kweker of liefhebber écht geeft om de plant, dan is het tijd om verder te kijken dan THC-cijfers en glimmende zakjes met modieuze namen. De toekomst van cannabis ligt misschien wel in haar verleden – en het is aan ons allemaal om dat erfgoed te behouden. Kies dus bewust wat je koopt in de coffeeshop, en kweek ook eens een minder commercieel wietsoortje.

Zin om zelf bij te dragen aan de diversiteit van cannabis? Check onze ‘wietsoorten‘ voor unieke genetica, of duik in onze artikelen over veredelen, kruisen en selectie.

(advertentie)