(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Canada is het lichtend voorbeeld voor iedereen die verboden cannabis zat is. Op 17 oktober 2018 legaliseerde het land als eerste grote westerse mogendheid op aarde recreatieve wiet. En hoewel het groeitempo inmiddels wat afzwakt, werd er vorig jaar te midden van de covid-19 pandemie voor 2,6 miljard Canadese dollar (€1,7 miljard) aan legale cannabisproducten verkocht in The Great White North.

1.400 cannabiswinkels zetten €1,7 miljard aan legale wiet om

Dat blijkt uit de onlangs gepubliceerde jaarcijfers van Statistics Canada, het overheidsbureau dat echt alles rondom gereguleerde wiet minutieus bijhoudt. Het totaal van vorig jaar van 1,7 miljard euro – bedenk dat dit alleen recreatieve cannabis betreft en de mediwiet omzet hier niet bij zit – betekent meer dan een verdubbeling ten opzichte van het jaar 2019, het eerste volledige kalenderjaar dat funwiet legaal was.

Om precies te zijn: de omvang van de recreatieve cannabismarkt in Canada bedroeg op 31 december 2020 in totaal 2,62 miljard Canadese dollar, een stijging van 120 procent vergeleken met 2019. Op de laatste dag van vorig jaar waren er ongeveer 1.400 cannabiswinkels actief in het land met 38 miljoen inwoners. Een enorme stijging ten opzichte van de ongeveer 760 shops die eind 2019 actief waren met een officiële licentie van de staat.

Ter vergelijking; in buurland Verenigde Staten (328 miljoen inwoners maar niet overal legale wiet) ging er vorig jaar voor 18,3 miljard Amerikaanse dollar (iets meer dan 15 miljard euro) aan legale wiet over de toonbank, een stijging van 71 procent in 1 jaar.

Extra winkels en ‘cannabis 2.0’ producten stuwen de omzet

De toegenomen verkopen vonden plaats in een roerig jaar voor de Canadese cannabisindustrie; winkeliers hadden daar uiteraard ook te lijden onder de impact en lockdowns van de corona pandemie. Maar omdat er  zoveel nieuwe wietwinkels opengingen én er nieuwe producten op de markt kwamen onder de noemer ‘Cannabis 2.0’ (denk daarbij aan edibles en concentraten), kwamen er dus ook veel nieuwe consumenten bij in 2020. De twee provincies waar de meeste funwiet werd verkocht zijn Ontario en Alberta.

Het gaat best lekker met de gereguleerde recreatieve cannabismarkt in Canada, maar het kán natuurlijk altijd nog beter…

Desalniettemin zaten de meeste voorspellingen voor 2020 van analisten ernaast, meldt bijvoorbeeld persbureau Bloomberg.  Ernaast in de zin van dat het toch minder was dan verwacht. ‘Of course, no one could have imagined the sheer impact that COVID-19 had on the broader economy, where retailers juggled providing customers with curbside pickup, home delivery, and in-store service’, verklaart Bloomberg.

Groeitempo zwakt af, maar markt is nog niet volwassen

Los van het virus en alle ellende, gaan vriend en vijand er nog steeds van uit dat er in Canada jaarlijks voor 5 tot 8 miljard Canadese dollar (3,25 tot 5,2 miljard euro) aan legale wiet kan worden verkocht als de markt eenmaal ‘volwassen’ is.

Gebaseerd op de verkoop van zo’n 195 miljoen euro in de maand december 2020, bedraagt de huidige jaaromzet ongeveer 2,3 miljard euro. Echter, analisten verwachten dat de verkoop in het eerste kwartaal van dit jaar zal tegenvallen door de strenge lockdowns als gevolg van de covid-19 pandemie. Bovendien was het groeitempo in het laatste kwartaal van vorig jaar al lager ten opzichte van het kwartaal daarvoor.

Tegenover Bloomberg omschrijven analisten de Canadese cannabismarkt nu als een ‘vechtmarkt’. Legale cannabisproducenten kopen elkaar op, niet om nog meer vierkante meter wietplanten te kunnen exploiteren maar voor het verkoopvolume…

[beeld: ElRoi/Shutterstock]
(advertenties)