(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

‘Accidental cannabis poisoning is on the rise among Canadian kids’, kopt de Canadese nieuwssite Global News dit weekend. Aanleiding voor de verontrustende boodschap is een rapport dat onlangs is gepubliceerd in het New England Journal of Medicine, waaruit blijkt dat er steeds vaker kinderen in het ziekenhuis terechtkomen na het eten van legale cannabis edibles met THC. De onderzoekers roepen ouders en producenten op tot verandering, bijvoorbeeld door de verpakkingen minder op kindersnoepgoed te laten lijken.

Kinderen kunnen fysiek niet tegen veel THC

Een kind kan van het innemen van chocolaatjes, snoepjes of gebakjes die met THC zijn geïnfuseerd – veelal d.m.v. wietolie/concentraten – flink ziek worden. Hun lichaam is simpelweg nog niet in staat om met de psychoactieve cannabiscomponent te doen wat wij er zo graag mee doen: plezierig high worden. Bovendien zijn kinderen notoire snoeperds en proppen ze dus niet zelden meerdere snoepjes, koekjes of chocolaatjes in hun mond (en daar zouden volwassenen ook gerust door van het padje kunnen raken).

In Canada worden sinds de legalisering van recreatieve cannabis in 2018 – edibles en topicals volgden trouwens pas een jaar later – alle aspecten van de regulering goed onderzocht, en dus ook de impact van de legalisatie van edibles.

En dan blijkt dat er sinds de eetbare/drinkbare cannabisproducten legaal zijn 6,3 keer zoveel kinderen jonger dan tien jaar in het ziekenhuis zijn beland met ‘cannabis vergiftiging’ dan voor de legalisering het geval was!

Hoe zorg je voor minder cannabis vergiftigingen onder jonge kinderen?

Die harde en vervelende cijfers staan in het onderzoek ‘Edible Cannabis Legalization and Unintentional Poisonings in Children‘ dat eind augustus is gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad The New England Journal of Medicine. De gemiddelde leeftijd van kids die ongewild/stiekem van de stash van hun ouders hebben gesnoept en op de spoedeisende hulp van een hospitaal eindigen, bedraagt 3,5 jaar.

Alle reden voor (enige) paniek dus, maar vooral voor een andere aanpak. Met ouders die hun wiet beter bij kinderen vandaan houden en producenten die hun wiet minder aantrekkelijk verpakken voor kids.

Global News haalde de hoofdauteur van de edibles-studie voor de camera om tekst en uitleg te vragen over hoe Canada – en later hopelijk ook landen als Nederland en België natuurlijk – het stijgende aantal cannabis vergiftigingen onder kleine kinderen kan tackelen:

[openingsbeeld: RedSummer/Shutterstock]
(advertentie)