(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Tijd voor onze wekelijkse digitale bezoekje aan het buitenwietfront. De meeste deelnemers hebben hun plantjes inmiddels verpot of in de volle grond gezet. Hier en daar worden de planten op een natuurlijke manier (lees: door de slakken) getopt, maar dat was gelukkig toch al de bedoeling. Frederike geniet misschien nog wel het meest van haar nieuwe hobby. Ze merkt op dat zaaien, planten, oogsten en drogen een stuk beter gaat nu de maan in het teken van Schorpioen staat…

Frances

Update 26 mei 2023: Beste redactie van CNNBS, volgens mij hobbel ik er een beetje achteraan. Ik zal ik een van de laatsten zijn met de eerste update, maar hier is ie dan eindelijk!

Op 12 mei was ik begonnen met de zaadjes te laten ontkiemen. Dat deed ik in hun eigen zakje met een vochtig gemaakt en dubbel gevouwen make-up watje. Daarna al de zakjes in een ziplock zakje gedaan en opgehangen aan de binnenkant van mijn keukenkastje. Wel zo, dat alle puntjes van de zaadjes naar beneden wijzen.

Woensdag 17 mei: vier van de vijf zaadjes zijn ontkiemd. In het zaadje van de #25 Dynamite lijkt geen leven te zitten. Ik heb het nog geprobeerd met een beetje schuren en in een bakje met vochtig watje te laten staan. Maar helaas, er kwam geen teken van leven.

De andere vier heb ik in de aarde (bio kokos aarde met perliet) gestopt. Ik heb ervoor gekozen om ze in een kweekbak iets op te laten groeien. Wanneer ze wat groter gegroeid zijn, zal ik ze in hun definitieve grote pot plaatsen.

In het weekend van 20 en 21 mei zien drie van de vier zaadjes het daglicht. Dit zijn de Double Bubble, de Jack Hulkberry en de Strawnana Gum. Helaas is er van de Dynamite Kiks niets meer te bekennen. Misschien was die toch nog niet genoeg ontkiemd. Weer een les voor de volgende keer, om toch iets meer penwortel te zien, voor het in de aarde te plaatsen. En wie weet, komt ie nog eens boven piepen.

Vrijdag 26 mei maakte ik weer foto’s van de drie plantjes, die nu zes dagen oud zijn en lekker van het voorjaarszonnetje genieten. Ze lijken het vooralsnog goed te doen. De kweekbak zet ik overdag buiten (wel met de deksel erop). Voor de nachten zet ik ze ook nog binnen, want die zijn nog best behoorlijk frisjes.

Tot de volgende update. Fijn weekend!

Met vriendelijke groet, Frances

Update 1 juni 2023: Hallo buitenwiet vrienden, hier is al mijn tweede update. Vandaag (donderdag 01-06) heb ik mijn drie kleine ukkies in hun grote pot gezet. Ondanks dat ze als zaailingen buiten genoeg licht hebben gehad, hadden ze toch wat lange, slungelige steeltjes. Daarom heb ik ze wat dieper in de aarde gezet en hoop dat ze zo een sterkere basis krijgen. Voor de zekerheid heb ik de deksel van mijn kweekbak erboven geplaatst, want volgens de weerberichten kan het flink gaan regenen. Zo zijn ze iig voor harde regenval beschermd. Nu maar hopen dat het zonnetje weer lekker gaat schijnen en dat ze goed verder gaan groeien.

Goed weekend iedereen en tot de volgende update.

Groetjes, Frances

Sebastiaan

Update 26 mei 2023: Toevallig is het exact een maand geleden sinds ik mijn eerste verslag instuurde; hier volgt hoe de meisjes zich in de tussentijd hebben gedragen.

26 april – 3 mei: eerst heb ik droevig nieuws te melden. Na verwoede pogingen om het zaadje van de Strawnana Gum te laten ontkiemen heb ik de strijd moeten opgeven. Ik heb je tip ter harte genomen en ben direct naar de apotheek gegaan voor een flesje H2O2 3%. Met een 1 op 5 oplossing doordrenkte ik een nieuw koffiefilter en liet dit z’n beloop gaan. Om de 2 dagen verving ik het koffiefilter met een verse oplossing, maar het mocht niet baten.

Na het filter 3 keer te hebben vervangen, heb ik het zaadje rechtstreeks in een 1 op 5 oplossing gedaan. Hier gedroeg het zaadje zich vreemd, het ene moment dreef het zaadje, dan lag het op de bodem, en dan ‘zweefde’ het ergens ertussen. Ik hoopte dat dit een teken van leven betekende, maar helaas heb ik het zaadje zijn laatste rustplaats gegeven.

Maar niet getreurd, als alles vlot verloopt komt er binnenkort een stekje Strawnana Gum in mijn richting, later meer hierover.

4 mei: de andere 4 meisjes zijn duidelijk tevreden met hun aangepaste turfpotjes.

8 mei: in een razendsnel tempo ontwikkelen ze een mooie wortelkluit en hun eerste verblijfplaats wordt al snel te klein. Tijd om te verhuizen naar een iets ruimere Air-Pot. Voorlopig blijven ze nog even binnen.

12 mei: de IJsheiligen zijn gearriveerd; morgen mogen ze voor de eerste keer de machtige zon aanschouwen.

13 mei: vandaag is eindelijk de dag aangebroken om voorzichtig de eerste stapjes naar buiten te wagen. In de nacht houd ik ze enkele dagen binnen tot de ijsheiligen weer vertrokken zijn. Vandaag starten we ook met een poging om stekjes te maken, waarbij de beste stekjes een rol krijgen in mijn volgende project: ‘mini’.

Van links naar rechts: #25 Dynamite, Dynamite Kiks, Double Bubble & Jack Hulkberry

16 mei: Vanaf vandaag mogen de meisjes ook ’s nachts buiten blijven.

22 – 25 mei: De wortels vormen zeer mooi in de Air-Pots en snakken al gauw om nog meer ruimte. Eén voor één verhuizen de ondertussen toch al jongedames naar hun eindbak. Vanaf het begin heb ik het gevoel dat de JH voortdurend wilt strekken, met wat tuindraad in spiralen rond de plant probeer ik deze (voorlopig) wat lager te houden, mogelijks pas ik dit ook nog toe op de andere jongedames. Van de stekpoging heb ik al een DK en JH kunnen starten.

vlnr: JH, DK, DB & #25D

De eerste kweekronde in mijn mini project is ondertussen afgelopen. Alles is geknipt en hangt ondertussen te drogen, het ziet er al fantastisch uit. De ‘popcorn’ was zeer beperkt, slechts 2 topjes waren eigenlijk niet de moeite om te knippen (maar ik heb ze toch geknipt).

Bij mijn volgende update kan ik wellicht het droge gewicht meedelen. Hier heb je nog de bijna-dagelijkse timelapse tot 18 mei. Twee dagen later ben ik aan de oogst begonnen.

Met vriendelijke groeten, Sebastiaan

KritischeMassa

Update 27 mei 2023: Week 3: de zaailingen transformeren gestaag, de eerste echte bladsets zijn in ontwikkeling. De Double Bubble blijft achter maar ik heb wel vertrouwen dat ze de dagen achterstand vanzelf zal inlopen. Verder weinig bijzonders te melden… Nu ja, het eerste bladpaar van de Jack Hulkberry was meteen een vijfvingerig blad, dat is op zich opmerkelijk dus dat doe ik dan ook maar.

Dinsdag 23 mei 2023 werden mijn bomen gesnoeid. Dat zorgt voor veel meer licht en voorlopig geen vreemden meer in mijn tuin. Dus op woensdag 24 mei 2023 zijn de Jack Hulkberry en de Strawnana Gum naar buiten gegaan en op donderdag 25 mei 2023 volgden de #25 Dynamite en de Dynamite Kiks. Voorlopig staan ze op een tafel, in de hoop geen slakken aan te trekken.

De Double Bubble blijft nog even aansterken in de propagator, al verwacht ik dat ze in de loop van de komende week naar buiten gaat.

Selma

Update 29 mei 2023: Beste CNNBS, omdat ik dit jaar laat heb voorgezaaid, zijn de plantjes nog erg klein voor de tijd van het jaar. Maar ze zien er allevijf gezond uit en groeien gestaag. Gisteren heb ik de beide Dynamites en de Double Bubble in de volle grond gezet. De slakkendreiging is gelukkig afgewend vanwege de herhaaldelijke jacht en het droge weer van de laatste weken.

Vandaag zijn de Jack Hulkberry en de Strawana Gum in potten gegaan. Beide een experiment, want de Strawnana staat in 100% eigen compost. De kuip is zo’n 40 liter schat ik. De Hulkberry staat een mix van compost en potgrond in een Air-Pot. Deze ooit eens gekregen maar nooit gebruikt, ik schat dat de pot maar 20 liter is, dus ik denk dat er nog een verpotronde voor haar inzit.

Bas

Update 31 mei 2023: weer een update! De planten staan nu alweer een paar weken buiten, en ze zien er prachtig uit. Ik ga een paar weken op vakantie dus ik ga ze binnenkort overpotten naar een grote 50L pot
Daar zal genoeg voeding inzitten voor de komende maand.

Ik geef water wanneer de eerste centimeters van de toplaag droog aanvoelen en de pot lichter in gewicht aanvoelt. Voor de rest staan ze gewoon 24 uur buiten.

Vincent

Update 31 mei 2023: Sun is shining! Wat een weer ongelooflijk en de dames houden er ook van 😳 Heb ze ondertussen ook al maar is getopt… 😊 Green greetings, Vincent

Frederike

Update 1 juni 2023: Hoi hoi! Een update van twee weken. M’n plantjes groeien maar ik zie niet veel verschil. Het wordt denk ik tijd om ze in de grond te zetten. De afgelopen dagen heb ik de plantjes vanwege de harde en koude wind toch nog wat beschutting gegeven. Maar de maan staat in Schorpioen, het sterrenbeeld van heilzame kruiden, dus ze gaan vandaag 1 juni toch echt de grond in. Zaaien, planten, oogsten, drogen… alles gaat beter als de maan in Schorpioen staat. En het is zelfs bijna volle maan, helemaal top!

Ik ben nu een maand wiet aan het kweken. Wat is het leuk! Vorige week ook een workshop zeep maken gedaan en geleerd dat je met wietbladeren ook heerlijke natuurlijke zeep maken.. Jahoe!

Groetjes, Frederike

Shawn

Update 1 juni 2023: Hey hey, hier nog eens een update. De dames zijn met z’n vijven goed opgegroeid binnen, in de hoop dat als er dit jaar toch een slak aan zou eten het plantje niet meteen dood zou zijn. Goed dat ik dit gedaan heb want enkele dagen nadat ze buiten stonden was de top van de Double Bubble al afgegeten. Enkele dagen later was de Jack Hulkberry aan de beurt….

Goed dat het bijna enkel de top was, want ik was toch van plan ze allemaal te toppen maar dan net wat later na het verpotten. Beide zijn erdoor gekomen en terug goed aan het herstellen. De andere drie zijn goed aan het groeien en die ga ik volgende week ook toppen.

Groetjes, Shawn

Beyond Context

Update 2 juni 2023: de dames zitten in de grond. Stagnatie was redelijk. Het wortelstelsel (waar ik veel waarde aan hecht) was erg teleurstellend. Niet verwacht overigens. Acclimatiseren ging prima zover ik weet en het transplanteren in principe ook wel.

Zoals met iedere transplantatie heeft dat tijd nodig. Helaas (plantjes gezet naast een warmte muur, wat uiteindelijk geen probleem is in de eindfase) heeft de warmte de dames een klap heeft gekregen. Maar ik ben trotst op de vriendinnengroep hoor 😉

Oh wat voel ik mij een echte zeur al schrijvende. Alles kan beter. Punt is, in principe is er ruimte genoeg voor een heus damesfeest van tal van planten, echter bewerkstelligen is dat niet het geval. Er rest mij dan geen andere keus dan  de dames dicht bij elkaar in de grond te zetten.. Daarentegen heb ik er eentje (#25 Dynamite) die ik lukraak in een boomgaard heb gezet (mijn favoriet alom).

De foto’s zijn wat minder dan de vorige keer. Ik kan momenteel niet daar aanwezig zijn, maar dit zijn ze. Trial & error. Ik heb de volle hoop en zeer zeker tot volgende week.

Beyond Context

(advertentie)