(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Puur voor de hobby kweekt Luna wat wietplantjes op haar vensterbank. De plantjes komen uit wietzaden die ze in een zakje Bubble Gum wiet van de coffeeshop vond, en zijn ondertussen al zeven weken oud. Ze laten sinds twee weken ook al voorbloei haartjes zien maar sommigen daarvan zijn nu ook al bruin. Betekent dat dat Luna’s Bubble Gum nu bevrucht is, of valt het allemaal wel mee? 

 

Naam
Luna
Onderwerp
Bruine bloeiharen, nog geen toppen
Bericht
Lieve Muna, ik heb plantjes uit zaadjes van een Bubble Gum strain vanuit de coffeeshop staan (er vielen gewoon zaadjes uit m’n zakje). Het zijn allemaal vrouwtjes en ze hebben allemaal prachtige bloeiharen gekregen rond hun vijfde week. Ze doen het allemaal prima, hebben mooie volgroeide bladeren en geen misvormingen of groei verschillen.

Het enige wat ik zie is dat bij één van de planten sommige haartjes al bruin zijn, terwijl er nog geeneens echt toppen zijn gegroeid. Ik heb ze bij de vensterbank staan dus ik doe niets speciaals met licht of voeding (ik doe het meer voor de hobby). Ook zie ik dat de haartjes die nog wel wit zijn bruine puntjes krijgen. Ik ben bang dat ze bevrucht is maar misschien is er niks aan de hand. De plantjes zijn nu zeven weken.

Kun jij mij helpen?

Bijlagen

 

Hoi Luna, wat leuk, bijna een naamgenoot! Bedankt voor je vraag en de foto’s natuurlijk. Ik heb die een beetje bijgesneden zodat je de bruine haartjes wat beter kan zien. Het bruine puntje van een van de andere bloeiharen heb ik even omcirkeld want die is denk ik lastig te zien, zeker als je niet precies weet waar je moet kijken.

Aangezien je de zaadjes uit een zakje Bubble Gum van de coffeeshop hebt, is dit waarschijnlijk geen autoflower maar een lichtgevoelige wietsoort. De bloeihaartjes die je nu ziet zijn volgens mij voorbloei-haartjes, en tenzij je de planten gaat verduisteren, zal het nog tot in augustus duren voordat de bloeifase echt gaat beginnen. Dit is belangrijk want daardoor kan ik je gerust stellen. Ook al zijn deze bruine haartjes bevrucht, heeft dat nog geen nadelen voor de echte bloeifase.

Bevrucht?

Je moet er natuurlijk wel achter komen wat er precies aan de hand is, en áls de haartjes bevrucht zijn moet je de bron van het stuifmeel verwijderen voordat de bloeifase echt begint. Gelukkig duurt dat dus nog even, want gezien de herkomst van de zaadjes zijn het zogezegd vrijwel zeker lichtgevoelige wietplanten.

Maar aangezien je de zaden in een zakje wiet hebt gevonden, én aangezien het allemaal vrouwelijke planten zijn geworden, weten we ook vrijwel zeker dat ze voortkomen uit tenminste één hermafrodiete wietplant. Normaal gesproken kweken commerciële telers immers alleen vrouwelijke planten, en doorgaans ook geen autoflowers.

De hermafrodiete ‘vader’ van jouw plantjes heeft de zaden ook meteen gefeminiseerd. Het stuifmeel van een hermafrodiete wietplant kan namelijk geen mannelijke zaden voortbrengen, en dat komt omdat het geen Y-chromosoom heeft zoals echte mannelijke planten wel hebben (XY). Het kan dus alleen het X-chromosoom doorgeven, en samen met het andere X-chromosoom van de moederplant zijn jouw zaadjes dus allemaal vrouwelijk (XX).

De reden dat ik dit allemaal uitleg, is om aan te geven dat jouw plantjes een grote kans hebben om zelf ook hermafrodiet te worden. Het zou dus goed kunnen dat er ergens aan een van je planten inderdaad een mannelijk voorbloei bloemetje groeit, die de bloeiharen bevrucht heeft.

Als ik jou was zou ik dan ook even heel nauwkeurig kijken of je ergens een mannelijk bloempje of mannelijke bloemknop kunt vinden. Op de foto’s hieronder kun je zien waar je naar moet zoeken. Als je ze inderdaad vindt kun je misschien beter wat wietzaadjes bestellen, want dan ga je tijdens de echte bloeifase ongetwijfeld nog meer mannelijke bloempjes tegenkomen. Je toppen zullen dan waarschijnlijk ook vol met zaadjes zitten.

Of gewoon uitgedroogd?

Het kan natuurlijk ook dat de bruine bloeihaartjes gewoon uitgedroogd zijn. Dit kan gebeuren als het wat te warm is geweest op de vensterbank, of als de haartjes beschadigd zijn. Misschien hebben je planten het een keer veel te heet gehad, of heb je een keer tegen de bloeihaartjes gestreken met je mouw of zo.

Lang verhaal kort: je moet even goed op zoek naar mannelijke knopjes of mannelijke bloempjes Luna. Als je die tegenkomt kun je beter een paar goede wietzaadjes bestellen en die kweken. Maar misschien heb je geluk en ontdek je ze alleen aan één plant (waarschijnlijk dezelfde plant als die met de bruine haren) en kun je alleen die plant verwijderen.

Mocht je nergens een mannelijk bloempje of bloemknopje vinden, dan zijn de haartjes gewoon uitgedroogd. Je kun ze dan wel afbloeien maar het verhoogde risico op hermafrodiete wietplanten blijft met deze zaadjes uit een zakje coffeeshopwiet.

-xxx- Muna

(advertentie)