(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Verdomme, hebben we toch een wetenschappelijk artikel over cannabis gevonden dat minder positief uitpakt voor ons soort mensen. De American Society of Anesthesiologists waarschuwde vorige week dat blowers die onder het mes gaan rekening moeten houden met meer narcosemiddel voorafgaand aan een operatie en meer pijn en pijnstillers erna. Hoe dat komt, lees je hieronder…

Verschil chronische pijnbestrijding en acute pijn

Bij de Amerikaanse vakvereniging van anesthesisten houden ze van duidelijke taal, want hun artikel op de website Medicalxpress.com van 5 oktober krijgt deze niet mis te verstane kop mee: ‘Cannabis use prompts need for more anesthesia during surgery, increases pain‘. Au, alleen het lezen doet al pijn… watskeburt?!

Het gebruik van (medicinale) cannabis tegen chronische pijn en zenuwpijn is algemeen erkend. Maar het wordt dus een ander, minder positief verhaal wanneer we het hebben over wiet in combinatie met acute pijn, bijvoorbeeld pijn na het breken van een been/arm of na een operatie in het ziekenhuis.

De Amerikaanse onderzoekers claimen dat hun onderzoek het eerste in zijn soort is. Ze analyseerden de gegevens van 118 patiënten die geopereerd werden nadat ze hun scheenbeen hadden gebroken, en vergeleken vervolgens de gerapporteerde effecten voor cannabisgebruikers en niet-blowers. Voor alle duidelijkheid; hier zaten geen patiënten tussen die lijden aan chronische pijn of die een dossier van vroeger opioïdengebruik hebben.

Meer narcosemiddel en meer pijn voor cannabis consumenten

In totaal gaf 24,5 procent van de patiënten aan dat ze wiet gebruiken (maar niet wanneer, hoe vaak en  de soort cannabis) voorafgaand aan de operatie. Om de twee groepen te vergelijken traceerden de onderzoekers de hoeveelheid anesthesie (narcosemiddel) die hen werd toegediend gedurende het snijwerk, bekeken ze de pijnscore die de patiënten opgaven en de hoeveelheid opioïde pijnstillers (opiaten) die ze kregen in het ziekenhuis na de operatie.

Op de jaarlijkse vakbijeenkomst – ‘Anesthesiology 2020‘ – werd er vervolgens geen prettig beeld geschetst voor de cannabis consumenten. Die blijken namelijk gemiddeld 37,4 milliliter narcosemiddel nodig te hebben tegenover 25 ml voor niet-blowers (gebaseerd op observaties van de onvrijwillige bewegingen van de patiënt, verhoogde hartslag, hoge bloeddruk of versnelde ademhaling – allemaal mogelijke signalen van het ervaren van meer pijn). Blowers rapporteerden een 6 als pijnscore, tegenover 4,8 voor niet-blowers (beide scores vallen echter in de categorie 4-7 wat ‘matige maar verdraagbare pijn’ betekent). En tot slot: de blowers kregen liefst 58% meer opioïden toegediend tijdens het ziekenhuisverblijf dan niet-blowers!

In 99 van de 100 gevallen pakt het voor de cannabis consument beter uit, maar helaas vallen narcose en pijn rondom operaties daar niet onder… [illustratie: Dai Yim/Shutterstock]

Vorig jaar is er ook al een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in Journal of the American Osteopathic Association, waaruit bleek dat mensen die regelmatig cannabis consumeren een significant hogere verdovingsdosis nodig hebben voor kijkoperaties. CNNBS schreef daar toen uiteraard al over: ‘Studie: Blower heeft méér narcose nodig voor operatie‘.

Opioïden en cannabis hebben hetzelfde effect op acute pijn-bestrijding

Het lijkt er dus verdacht veel op dat opioïden/opiaten en cannabis wellicht dezelfde effecten sorteren wanneer het aankomt op pijnmanagement voor acute pijn. Veelgebruikte en veel voorgeschreven opioïden – ook in Nederland – zijn bijvoorbeeld oxycodon, morfine, tramadol, fentanyl, methadon, buprenorfine-pleisters en tapentadol.

In het artikel van de American Society of Anesthesiologists zegt Dr. Ian Holmen van het University of Colorado Hospital er dit over: “Wij begrijpen nu dat patiënten die chronisch opioïden gebruiken vaak een verergerde pijnrespons ervaren en verhoogde doses pijnstillers nodig hebben na een operatie, omdat ze een verhoogde tolerantie hebben opgebouwd. Wij denken dat cannabisgebruik een zelfde soort effect veroorzaakt, maar we hebben meer onderzoek nodig om vast te stellen of dit het geval is.”

Vertel je arts voor de operatie dat je wiet gebruikt

De auteurs van de studie benadrukken het belang van het informeren van je dokter dat je cannabis gebruikt, voordat je een operatie ondergaat. Sommige medici zien zelfs het liefste dat je helemaal stopt met cannabis voordat je onder het mes gaat. Niet alleen omdat blowers andere verdoving (meer narcose medicatie dus waarschijnlijk) nodig hebben, maar ook omdat het risico op complicaties erdoor verminderd zou worden.

Op een recent congres van chirurgen in de VS klonk ook al bezorgdheid over de combinatie cannabis en ziekenhuisoperaties onder narcose. Met name rokers en verdampers zouden voorzichtig moeten zijn, stelt Dr. Jonah Stulberg van het Northwestern Memorial Hospital, omdat dit het risico op longontsteking na het opereren verdubbeld en het risico op een hartaanval met liefst 70% omhoog jast.

Dringend advies

Doe met bovenstaande informatie wat je wilt, maar wij zouden het toch wel een ‘dringend advies’ willen noemen, dat tijdig en tijdelijk stoppen met blowen voordat je een operatie moet ondergaan…

[Bovendien word je na een ‘pauze’ ook weer beter stoned/high dan voor de break, dus het heeft zo zijn voordelen om je tolerantie soms af te bouwen. Hoe je dat flikt lees je hier: ‘Tolerantie voor wiet, hoe komt het? En hoe kom je er vanaf?‘]
[openingsbeeld: Dougie Jones/Shutterstock]
(advertentie)