(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Terwijl wietplantjes voor de gewone burger verboden blijven en je er zelfs je huis voor uitgedonderd kan worden, wordt er achter de schermen door het bedrijfsleven hard getimmerd aan businessmodellen om geld te verdienen aan wiet. Fraai voorbeeld hiervan is het nieuwe project van Wageningen University & Research (WUR). Dat gaat ‘de inhoudsstoffen van cannabis en vanille’ onderzoeken, zodat er ‘nieuwe verdienmodellen kunnen komen in de glastuinbouw’.

Recreatieve en medicinale wiet

De voormalige Landbouwuniversiteit Wageningen (wat natuurlijk een veel begrijpelijkere naam was dan de huidige verengelste naam) ziet al langere tijd commercieel brood in cannabis. Er wordt bijvoorbeeld al jaren onderzoek naar medicinale cannabis gedaan. Maar zoals iedereen weet is er eigenlijk maar één soort wiet, het onderscheid tussen medicinaal en recreatief is vooral een politiek-juridische en daardoor kunstmatige scheiding.

Al het ‘medicinale onderzoek’ is dus ook gewoon toepasbaar op ‘recreatieve wietplanten’ – die immers genetisch helemaal niet of nauwelijks verschillen van ‘medicinale’ wietplanten. Wat zeer waarschijnlijk wél anders is, zijn de gekozen teeltmethode en de – verplichte – kwaliteitscontroles van zaadje tot eindproduct op mediwiet.

LEES OOK:  Landbouwuniversiteit Wageningen wil staatswiet kweken

Cannabis en vanille op de universiteit

Het nieuwsbericht op de WUR-website over het nieuwste cannabis (en vanille) onderzoek begint een beetje zoals een doorsnee tekst in de Allerhande van Albert Heijn: ‘Elk gewas bevat een verzameling inhoudsstoffen. Sommige daarvan hebben positieve effecten op het menselijk lichaam, of zijn gewoon lekker.’

Wiet is inderdaad gewoon lekker, haha. Maar in Wageningen doelen ze met lekker natuurlijk op vanille en met positieve effecten op het menselijk lichaam op cannabis. Ook goed. Over naar de kern van het onderzoek: ‘De Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research meet bij onder andere cannabis en vanille het gehalte van specifieke inhoudsstoffen, en onderzoekt of dat gehalte gestuurd kan worden met bepaalde teeltstrategieën.’

Invloed van water en temperatuur op cannabinoïden

Dat is natuurlijk wel interessante kost. Kun je zónder aan de genetica van de plant te komen toch de inhoudsstoffen beïnvloeden? Nou, bijvoorbeeld met de manier waarop je kweekt. We maakten een screenshot van wát de Wageningse universiteit precies wil gaan doen met onze favoriete kamerplant:

Nieuwe verdienmodellen en daar hoort wiet ook bij

Eerlijk gezegd is het ons een raadsel waarom steeds vanille en cannabis bij elkaar worden gezet, maar wellicht hebben we het nieuws gemist dat je van vanille eten heel erg gezond kunt worden of blijft.

Hoe dan ook; voor cannabis die als medicijn wordt gebruikt door zieke mensen of mensen die aan een bepaalde aandoening/stoornis lijden, is het natuurlijk wel van belang dat er inderdaad een constant product geleverd wordt. Vandaar dat er in Wageningen ook een project loopt met de fijne titel (niet voor farmaceuten trouwens) ‘Kas als Apotheek’.

Maar ook in dat project ligt de focus in de eerste plaats op geld verdienen, zo leren we. ‘Het huidige verdienmodel van de glastuinbouw staat onder druk. Door verbreding van het aanbod kunnen nieuwe verdienmodellen gecreëerd worden, waardoor nieuwe ketens en markten ontstaan. Dit kunnen nieuwe toepassingen zijn uit gewassen, zoals inhoudsstoffen voor voeding, farmacie, cosmetica en (agro-)chemie.’ Aldus de universiteit.

Verboden voor normale mensen

Voor de fans van techniek, nog wat meer informatie over het onderzoek naar de inhoudsstoffen van cannabis dat afgelopen week is aangekondigd. Om het zorgvuldig en ongefilterd bij de lezer te brengen, hebben we hier ook even een screenshot van getrokken:

Bovenstaande techniek is trouwens bij wet verboden voor coffeeshophouders. Die moeten maar gewoon blind (door)verkopen wat zich aan de achterdeur aandient aan de meer dan een half miljoen recreatieve cannabis consumenten.

Nee, écht weten wat er in je wiet ziet is in Nederland voorbehouden aan Wageningen University & Research en hun commerciële partners in de land- en tuinbouwindustrie die staan te popelen om nieuwe verdienmodellen toe te passen in hun kassen.

LEES OOK:  Nederlandse tuinbouw en wetenschap stappen in legale wiet

[foto’s: HQuality/Shutterstock]
(advertentie)