(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Met jouw voorliefde voor cannabis sta je bepaald niet alleen in Europa, zo blijkt uit een rapport van het Duitse bedrijf CBD-ECKE.de. Van alle Europeanen zegt 27,2 procent dat ze minimaal één keer in hun leven cannabis hebben geprobeerd, terwijl 7,6% afgelopen jaar nog aan de wiet zat. De Top 3 van landen waar het meest geblowd werd in 2019: Spanje, Frankrijk en Italië.

Cannabis is veruit de populairste drug in Europa

Uit de data die het Duitse CBD-ECKE.de gepubliceerd heeft op haar website, blijkt weer eens overduidelijk dat cannabis veruit de meest populaire drug is in Europa. Uit onderzoek onder EU-burgers tussen de 15 en 64 jaar blijkt namelijk dat 27,2 procent van deze groep zegt dat ze minstens 1 keer in hun leven hebben geblowd. Van die groep is 7,6% ook nog steeds ‘actief’ op cannabisgebied.

Na wiet komen op gepaste afstand coke, xtc en speed

Na wiet en hasj komt eerst een gapend gat en dan volgt cocaïne als tweede ‘drug of choice’ onder de Europeanen: 5,4% van de mensen heeft minstens 1 keer 1 neusgat opengegooid voor het Colombiaanse marcheerpoeder. En dan zijn er nog twee populaire drugs die redelijk scoren: MDMA (ofwel ecstasy/XTC) met 4,1% en amfetamines (ofwel speed) met 3,7%.

Als het gaat om actueel drugsgebruik – gedefinieerd als dat je dit in het afgelopen jaar hebt geconsumeerd – wint wiet ook op alle fronten, met zoals gezegd 7,6% actieve blowers. Voor coke is dat 1,3% van alle Europeanen, voor MDMA 0,8% en speed moet het doen met 0,6% in 2019.

Europese cannabis ranglijst 2019-2020

Zowel in Spanje als in Frankrijk gebruikte 11 procent van de bevolking afgelopen jaar cannabis, gevolgd door Italië met een knappe 10,2%. Helemaal onderaan staan de saaie Maltezers, want op dat eiland gebruikte in 2019 slechts een miezerige 0,9% van de mensen wiet.

Hoe Nederland, België en alle andere Europese landen ‘scoren’ zie je in onderstaande fantastische – en interactieve! – graphic van CBD-ECKE.de

[openingsbeeld: Kittyfly/Shutterstock]
(advertenties)