(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Lieve Muna, ik krijg telkens problemen in de weken nadat ik overga naar de bloeiperiode, in de regio waar ik woon komt er namelijk zacht water uit de kraan. Mij is verteld dat het een calcium- en magnesiumtekort is. Nu is mijn vraag: ‘hoeveel calcium en magnesium kan ik toevoegen en kan dat elke voedingsbeurt en hoe lang zou ik dat moeten doen?’. Mvg Jopie.

Hallo Jopie, lastig probleem, maar gelukkig ben je er achtergekomen waar het aan ligt. Namelijk te zacht water. Veel kwekers weten helemaal niet wat de hardheid van hun water is of dat het überhaupt te hard of te zacht kan zijn.

Hard of zacht?

Hard water komt vaker voor als zacht water. Hard water bevat veel calcium en magnesium, en zacht water bevat juist weinig calcium en magnesium. De hardheid wordt gemeten in Duitse Hardheid (dH), in de meeste gebieden in de lage landen light de waterhardheid gelukkig onder de 15 dH want daarboven wordt het problematisch voor planten. Als de hardheid van het water echter onder de 5 dH ligt, brengt dat ook problemen met zich mee en zul je inderdaad calcium en magnesium aan het water moeten toevoegen. Dit moet je bij iedere voedingsbeurt doen en gaat de hele cyclus door. Het water moet immers de hele cyclus lang de juiste hardheid hebben.

waterhardheid

Zacht water komt in Nederland niet zo vaak voor, bij Canna kun je je water laten testen als je vermoedt dat het van een slechte kwaliteit is. 

Problemen met zacht water

Zacht water bevat niet genoeg calcium en magnesium en zal bij planten voor de nodige problemen zorgen. Magnesium en calcium zijn belangrijke micro-nutriënten voor planten. Magnesium is een mobiele stof, dat betekent dat de plant het van de ene naar de andere plaats kan verplaatsen. Hierdoor zie je de tekorten het eerst aan de onderste bladeren van de plant. Er treed vergeling op bij de nerven en de randen van de onderste bladeren. Calcium is minder mobiel en tekorten worden daarom meestal juist eerst aan de nieuwste bladeren zichtbaar. De gevolgen zijn roestige dode plekken op verder donkergroene bladeren, krullende bladpunten en een algehele slechte bladontwikkeling.

Magnesium en calcium toevoegen

Als je magnesium en calcium aan het voedingswater gaat toevoegen moet je goed opletten dat dit in de juiste verhouding is en dat je er niet teveel van toevoegt. Losse calcium en magnesium toevoegen komt daarom erg nauw en het is gemakkelijker om je water op pijl te brengen met een product zoals Calgreen van Metrop of Sensi Cal-Mag Xtra van Advanced Nutrients dat een combinatie aan calcium en magnesium in de juiste verhouding bevat. Je kunt voor de juiste hoeveelheden dan gewoon de aanwijzingen op de verpakking volgen. Meet uiteraard wel de pH waarde van je voedingswater!

Muna

(advertenties)