(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Lieve Muna, ik probeer te begrijpen hoe een plant, gegroeid uit een gefeminiseerd zaadje, zelf een 5-tal zaden kan geven (en lekkere wiet 😉 ) zonder dat er sprake van bestuiving geweest is. Heeft er een onbevlekte ontvangenis in mijn kweektent plaatsgevonden? Zeg jij het maar want ik snap er niets van! Groetjes van Ron

Hoi Ron, je bent vast niet de enige die zich heeft afgevraagd hoe zijn wietplant spontaan zaden heeft kunnen maken. Eén ding is in ieder geval zeker: een onbevlekte ontvangenis was het niet.

plant(1)

Cannabis heeft mannelijke en vrouwelijke bloemen aan aparte planten en is dus tweehuizig

Onbevlekte ontvangenissen bestaan niet in de natuur, al mogen gelovigen daar misschien anders over denken. Ook bij wietplanten dus niet. Om een zaadje te kunnen laten groeien moet een vrouwelijke plant nu eenmaal bevrucht worden met stuifmeel. Dat kan stuifmeel van een mannelijke wietplant zijn, maar ook stuifmeel die van de vrouwelijke plant zelf afkomstig is, en dat is precies hoe jouw plant ook is bevrucht.

Een- of tweehuizig?

Cannabis is een zogenaamde tweehuizige plantensoort, dat betekent dat de mannelijke en de vrouwelijke bloemen in principe niet aan dezelfde plant groeien, in principe dus. Want cannabis is een bijzondere plant met bijzondere overlevingsstrategieën. De plant is in staat om in het geval van een bedreiging van het voortbestaan van de soort, ook eenhuizig te worden en zowel mannelijke en vrouwelijke bloemen aan dezelfde plant te laten groeien.

Zo kan het gebeuren dat een vrouwelijke wietplant mannelijke bloemen krijgt wanneer ze aan het einde van de bloeifase nog altijd niet bevrucht is. De plant is uitgebloeid en merkt dat ze niet lang meer zal leven. Omdat ze graag voort wil planten en er geen stuifmeel in de buurt is, maakt ze zelf een paar mannelijke stampertjes aan. Deze zien eruit als kleine banaanvormige uitsteeksels en groeien uit de rijpe wiettop, ze zijn vrij klein waardoor je ze niet altijd opmerkt.

Hermaphrodite

Twee ‘banaantjes’ oftewel, mannelijke stampertjes groeien in deze top

Hermafrodiet

Deze vorm van eenhuizigheid is niet de enige bij wietplanten, er bestaan ook zogenaamde hermafrodiete wietplanten die zowel mannelijke als vrouwelijke bloemtrossen aanmaken. Dit merk je uiteraard veel sneller op want de mannelijke bloei begint bij hermafrodieten tegelijk met de vrouwelijke bloei. Ook zie je dan complete mannelijke bloemen en niet alleen de banaanvormige stampers.

De zaden die je hebt gekweekt zijn overigens op een natuurlijke manier gefeminiseerd, dus kweek ze gerust uit tot nieuwe wietplanten! Groetjes, Muna

(advertenties)