(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Geen kweekprobleem, ongedierte of verkleurende bladeren. Deze week beantwoord Muna namelijk de vraag van Ronald, die zich afvraagt of wietplanten sneller afbloeien na een groeifase onder CMH kweeklicht. Ronald kweekt namelijk zowel onder HPS als CMH. Het viel hem daarbij op dat de CMH planten sneller afbloeien. Heeft ie daar een punt Lieve Muna?

Ik vind het altijd interessant als mensen zelf tot ontdekkingen komen, waar je als kweker wellicht dankbaar gebruik van zou kunnen maken. Zo ontdekte Ronald dat zijn wietplanten sneller oogstklaar zijn, als ze een groeifase onder CMH licht doormaken. Eerst de mail van Ronald, daarna zal ik de snelle bloeifase proberen te verklaren.

 

Naam
Ronald
Onderwerp
CMH sneller dan de HPS?
Bericht
Lieve Muna, ik kweek met twee tenten. Eentje met een 600 Watt HPS bulb en de andere met een CMH 315 Watt voor de vegetatieve fase en een 1000 Watt Double Ended voor de bloeifase. Nu merk ik dat de planten die onder de CMH zijn gegroeid sneller afbloeien. Klopt dit?
Ik heb in tent één (600W) Mokums Tulip staan met een bloeitijd van 8 tot 9 weken. Zit nu op 8,5 week maar die zijn met 9 weken nog niet klaar zo te zien. Allemaal transparante trichomen nog.
In tent twee (CMH groei en 1000W bloei) staat Silver Haze, eveneens op 8,5 week bloei, maar die is al bijna klaar en heeft al veel witte en enkele bruine trichomen. Heb jij hier een verklaring voor,  want Silver Haze moet toch minimaal 10 weken in de bloei staan toch?

Zorgt voorgroeien met CMH voor een snellere bloeifase?

Hoi Ronald, interessante vraag en scherp opgemerkt die snellere afbloei van de Silver Haze. Jammer dat je geen foto’s hebt meegestuurd, maar dat terzijde. Het klopt dat Silver Haze doorgaans een langere bloeifase zou moeten doormaken dan Mokums Tulip maar een echte wetenschappelijke test zou ik het ook niet noemen. Er zijn een hoop verschillende variabelen tussen de twee kweektenten, die invloed kunnen hebben op de bloeifase.

Om te beginnen zijn het twee verschillende wietsoorten. De Mokums Tulip is een hybride met een grote opbrengst en een hoog THC-gehalte. Dit zegt eigenlijk al dat de soort een flinke sativa invloed heeft, en dus best een lange bloeifase zal doormaken. De Silver Haze bloeit onder een 1000 Watt DE kweeklamp, wat een knaller van een kweeklamp is. De 1000 Watt zorgt alleen al voor een veel snellere stofwisseling, dus het is wat dat betreft logisch dat alles dan ook wat sneller verloopt.

Het zou interessant zijn om eens een kweek te doen in de twee tenten, met allemaal stekken van één en dezelfde moederplant, en dezelfde lamp voor de bloeifase. Dan zie je echt het verschil tussen de omstandigheden, zonder dat genetische verschillen of verschillende bloeilampen meespelen.

 

Een 1000 Watt Double Ended HPS is een enorme knaller van een kweeklamp, vergeleken met een gangbare 600 Watt bulb.

Goed, dat gezegd hebbende, kan ik denk ik wel een reden bedenken waarom planten die onder de CMH lamp zijn voorgegroeid wat sneller afbloeien. Ten eerste zorgt het lichtspectrum van de CMH voor een snellere groeifase. De planten zijn dus volwassener en zullen daardoor makkelijker in bloei gaan. Hierbij speelt ook mee dat je overstapt van het blauwe licht van de CMH naar het rode licht van de HPS. De planten merken daardoor een duidelijk verschil, wat een aanzet is om te gaan bloeien. In de natuur is het zonlicht in de lente ook blauwer. Naarmate de zomer verstrijkt wordt het zonlicht roder, wat voor wietplanten een teken is om vaart te maken. De planten onder de 600 Watt HPS groeien en bloeien in hetzelfde licht, en krijgen dus niet met die verandering in lichtkleur te maken.

De tweede reden waarom de bloei sneller verloopt heb ik al genoemd en dat is de 1000 Watt DE HPS. Dit is een enorme knaller van een kweeklamp. Door de veelheid aan licht verloopt alles sneller. Het wordt warmer, dus de planten nemen meer water en voeding op. Ze verbruiken meer CO2, verdampen meer en bloeien daardoor ook sneller.

-xxx- Muna

(advertenties)